NY HVERDAG: John Arne Riise har mange muligheter selv om fotballkarrieren etter all sannsynlighet er over. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
NY HVERDAG: John Arne Riise har mange muligheter selv om fotballkarrieren etter all sannsynlighet er over. Foto: Marius Simensen / NTB scanpixVis mer

Lillebror om Riises framtid: - Han kommer til å få en knekk. De neste dagene blir knalltøffe

John Arne Riise vil jobbe som fotballekspert, trener og bidra i AaFK med spillerutvikling, foredrag og spillerlogistikk. Men tomrommet etter spillerkarrieren blir likevel tøft å fylle.

ÅLESUND (Dagbladet): Når en dør lukkes, åpnes en annen. Samtidig er døra åpen for John Arne Riise i veldig mange ulike sammenhenger.

Både John Arne og Bjørn Helge Riise er klare på at det finnes noen positive sider ved at førstnevnte legger fotballskoene på hylla på ubestemt tid. Blant annet får John Arnes datter se ham her. I tillegg kan storebror Riise forsøke å realisere andre drømmer, slik tidligere landslagskollega John Carew har gjort.

Han forteller at han ser fram til at å tilbringe mer tid med kona, dattera og hans nærmeste. Samtidig melder han følgende:

- Jeg har ADHD-takter, så jeg klarer nok ikke å vente lenge før jeg begynner med et nytt prosjekt, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Mulighetene er mange, men om det gir Riise den samme egenverdien som å spille selv, er lillebror Bjørn Hege usikker på. Han tror John Arne går flere tøffe dager i møte.

- Det vil ta tid før vi innser at karrieren hans er over. Det har ikke helt gått opp for oss, ikke John Arne heller. Han kommer nok til å få en knekk om noen dager, når han får dette litt på avstand. De neste dagene blir knalltøffe for John Arne. Da må vi prøve å oppmuntre ham så godt vi kan og være der for ham, forteller Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

TILBAKE I HJEMBYEN:  Dette sa John Arne Riise da han kom hjem til Ålesund. Video: Bjørn Langsem Vis mer

John Arne Riise er åpen om at avgjørelsen var svært tøff å ta, at han var kvalm før han avslørte nyheten i går og at han var så preget av det at han ikke snakket med kona i løpet av den sju timer lange bilturen hjem fra Muse-konsert natt til mandag.

Riises mange tilbud

Samtidig er John Arne lettet og klar for nye eventyr.

- Jeg har mange ting jeg vil, blant annet å fortsette trenerutdannelsen min. Det blir nok også litt TV-jobbing. Jeg vil ikke ta kontakt med Betsson igjen, men døra er åpen hvis de tar kontakt. Vi får se. Jeg har ikke bestemt meg ennå, men mulighetene er heldvis mange. Jeg blir nok ikke rolig lenge. Men det blir deilig å få stå opp, trene og gjøre som jeg vil, forteller den tidligere Liverpool-spilleren om de foreløpig uklare framtidsplanene.

Storebror Riise ønsker også å bidra i AaFK så godt han kan. Det tror lillebror er en glimrende idé.

- Han har en fotballerfaring og kompetanse som ingen i denne klubben er i nærheten av. John Arne har ekstremt mye å bidra med, både som spillerutvikler, på den mentale biten, spillerlogistikk og som en fremtidig trener, mener Bjørn Helge.

Trenerdrømmen

John Arne fortalte allerede i vår til Dagbladet at han ønsker å bli fotballtrener på et eller annet nivå i framtiden. Nå kan det skje raskere enn han selv hadde trodd.

- Jeg har prøvd meg litt som fotballekspert og synes det var veldig moro. Jeg føler at jeg kan fotball etter så mange år og har mye inside-info. Samtidig har jeg også lyst til å bli trener. Det hadde vært kult, og jeg tar trenerkurs for å ha muligheten til det etter spillerkarrieren, forteller 35-åringen.

- Bjørn Helge sier at han vil være hovedtrener og ha deg som assistent?

- Det kan godt hende. Bjørn Helge har kommet lenger på trenerbiten enn meg og er en bedre trener enn meg nå. Han kan bli en kjempedyktig trener, men jeg håper også at jeg kan bli det.

Bjørn Helge har tro på storebrors trenerpotensial.

- Ja, jeg tror han kan bli en trener på toppnivå. Jeg håper han fortsetter å ta trenerkurs noen år nå, så kan han bli assistenten min om noen år.

BESTEVENNER: John Arne Riise og Bjørn Helge Riises brødreforhold er svært nært. De er hverandres beste venner og synes det er trist at de ikke skal spille fotball sammen lenger. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
BESTEVENNER: John Arne Riise og Bjørn Helge Riises brødreforhold er svært nært. De er hverandres beste venner og synes det er trist at de ikke skal spille fotball sammen lenger. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

- Men nå som han har lagt opp, kan vel han få et forsprang på trenerbiten?

- Han har altfor mye å ta igjen. Jeg er den smarteste av oss og blir hovedtrener. Men han blir nok en knallgod assistent, sier Bjørn Helge og smiler bredt.

John Arne Riise forteller til Dagbladet at han ønsker å fortsette på trenerutdannelsen sin.

- Hvis jeg skal bli trener, går jeg «all in» med store ambisjoner. Da vil jeg nå toppen. Jeg har et navn og en karriere som gjør det enklere å få trenerjobber i utlandet. Jeg ser for meg å starte i Norge, som Ole Gunnar Solskjær, og eventuelt ta steget ut etter hvert.

På husjakt i Ålesund

I så fall er AaFK en høyaktuell klubb i framtiden. Sunnmørsklubbens daglige leder, Henrik Hoff, er positiv til at John Arne Riise ønsker å bidra i klubben.

- John Arne kan bidra i klubben på mange måter, blant annet med foredrag og kanskje i spillerlogistikken. Han er en kjemperessurs. I framtiden kan han kanskje bli en av klubbens trenere også, sier Hoff til Dagbladet.

John Arne kommer til å fortsette å bo i Ålesund. Nylig solgte han og kona Louise Angelica leiligheten i Oslo. Nå er de på husjakt i Ålesund. Det er både dattera, broren og resten av familien glad for.

- Det hjelper på at han bor i Ålesund. Både kona og jeg og de to stortrives her og vil bo i Ålesund i mange år. I tillegg har John Arne en datter som blir glad nå for at han får mer tid til henne, forteller Bjørn Helge.

Dermed vil mannen med flest landskamper for Norge gjennom tidene og som vant tidenes mest episke Champions League-finale og er en legende i Liverpool, bo lenge i byen hvor han vokste opp, men hvor det lenge eksisterte en kald og tilsynelatende endeløs isfront.

Den utrolige historien

Heltestatusen til Ålesunds Askeladd var stor da han ble solgt for en rekordsum til Monaco og deretter videresolgt til Liverpool, slik at AaFK totalt tjente rundt 20 millioner kroner på Riise. Det muliggjorde økt satsing, profesjonalisering av klubben og bygging av en ny storslått arena. Det bidro sterkt til å skape toppklubben AaFK.

Når AaFK og Riise igjen er venner og samarbeidspartnere, er den avsluttede sirkelen blitt en forhøyet sirkel. Da partene skilte lag for 18 år siden, var AaFK en parentes i norsk fotball og Riise en omdiskutert unggutt som trosset ekspertenes råd. Nå er AaFK en etablert toppklubb i Norge, mens Riise går inn i historiebøkene en av tidenes beste norske fotballspillere.

Begge partene har mye å takke hverandre for. Det vet de. Men det satt lenge langt inne. Da det stormet som mest, kalte Riise ålesunderne for arrogante. Han sa han aldri ville spille for AaFK igjen og begynte å titulere seg selv som romsdaling, sunnmøringens verste fiende.

FORTSETTER I KLUBBEN: John Arne Riise vil fortsette å bidra til AaFK, selv om han gir seg som spiller. Det synes daglig leder Henrik Hoff og kaptein Bjørn Helge Riise er en god idé. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
FORTSETTER I KLUBBEN: John Arne Riise vil fortsette å bidra til AaFK, selv om han gir seg som spiller. Det synes daglig leder Henrik Hoff og kaptein Bjørn Helge Riise er en god idé. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

Konflikten ble verre og verre. Både mamma Berit og lillebror Bjørn Helge Riise ble hetset på Color Line Stadion. Det var tøft for hele familien. Men det motsatte av kjærlighet er ikke alltid hat. Ofte kan det være to sider av samme sak. Det er tilfellet i dette eventyret. Bjørn Helge Riises retur til AaFK fungerte som en fredspripe mellom AaFK og Riise-familien. Fotballen viste sin beste side. Tilgivelse kan lege mange sår.

Ingenting tydet på at Riise-familien og AaFK ville ha noe mer hverandre å gjøre. Så begynte AaFK og Bjørn Helge å jobbe om en mulig retur i kulissene. Bjørn Helge og kona ville hjem til familie og venner. Plutselig signerte han. Det kom som et sjokk på Fotball-Norge - og et sjokk på storebror John Arne.

Overraskende var det også da han selv signerte for AaFK i vår. Enda mer overraskende var det at han valgte å avslutte kontrakten i går og legge skoene på hylla på ubestemt tid, trolig evig. Men selv om John Arne Riise ikke blir like synlig på fotballbanen, vil han fortsatt være synlig. Det er tross alt sånn han er: John Arne fra Ålesund.

- Jeg kommer ikke til å forsvinne fra jorda akkurat, sier han og ler. Sist og best.

TILBAKE I HJEMBYEN:  Etter 110 landskamper for Norge og en lang utenlandskarriere vender 35 år gamle Riise hjem til Ålesund etter en av tidenes beste norske fotballkarrierer. Stjerna er tilbake. Video: Bjørn Langsem Vis mer