TRENERPLANER: Brødrene Bjørn Helge Riise og John Arne Riise (foran) har planer om å bli trenere, gjerne sammen. Men da blir det fort en kamp om hvem som blir hovedtrener.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TRENERPLANER: Brødrene Bjørn Helge Riise og John Arne Riise (foran) har planer om å bli trenere, gjerne sammen. Men da blir det fort en kamp om hvem som blir hovedtrener. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Lillebror Riise: - Jeg blir hovedtrener, mens John Arne blir min assistent

Brødrene Riise har store trenerambisjoner.

ÅLESUND (Dagbladet): John Arne Riise fortalte tidligere i måneden at han har et sterkt ønske om å bli trener når han legger opp som spiller.

Det samme har lillebror Bjørn Helge Riise.

- Det hadde det vært helt konge å bli trener etter spillerkarrieren. Det har jeg veldig lyst til, avslører 32-åringen overfor Dagbladet.

Brødrene Riise tar begge trenerkurs i håp om å skape en like stor trenerkarriere som spillerkarriere.

I vinter gjenforenes de trolig i AaFK, slik at brødrene og bestevennene endelig får spille sammen igjen. I fremtiden kan de fort komme til å kjempe om samme trenerjobb.

- I så fall er det vel ingen tvil om hvem som bør få jobben, sier Bjørn Helge og gliser.

Trenerduo

De har snust på tanken om å lede et lag sammen som en trenerduo.

- Ja, vi har i hvert fall snakket om det. Begge tar trenerkurs nå, begge er lidenskapelig opptatt av fotball, og begge har opplevd mye på fotballbanen. Så får vi se hvor langt vi kan nå, forteller lillebror Riise.

- Hvem blir hovedtrener hvis dere skal utgjøre en trenerduo sammen?

- Det sier seg selv. Det blir meg. Jeg blir hovedtrener, mens John Arne blir assistenttrener og keepertrener, sier Bjørn Helge og gliser bredt.

Mens John Arne trente med Vålerenga tidligere i august, søkte inspirasjon hos Kjetil Rekdal og uttalte at han har lyst til å bli som Rekdal, velger Bjørn Helge en helt annen retorikk.

- Jeg skal ikke bli som Rekdal. Jeg skal være meg selv. Det er det eneste som fungerer. Men det er klart at jeg kommer til å hente inspirasjon fra de mange dyktige trenerne jeg har hatt, forteller ålesunderen.

Vil at det skal smelle i garderoben I dag møter Riise og AaFK nettopp Rekdal og Vålerenga på Color Line Stadion. AaFK har faktisk vunnet seks hjemmekamper på rad mot VIF.

- Det er en kamp vi ser skikkelig frem til. Vi håper på en festkveld, sier Riise.

Selv om han ikke har hatt Rekdal som trener, kan det fort bli noen likhetstrekk ved en eventuell trenerkarriere.

- Jeg vil at det skal smelle i garderoben hvis prestasjonene har vært dårlig. Da synes jeg at treneren skal fyre løs, forteller Riise.

- Samtidig må man finne balansegangen slik at man ikke mister selvtillit. Det er avgjørende å være en god formidler og pedagog. Man må nå ut med kompetansen og filosofien sin, og man må behandle alle spillerne som individer. Noen trenger et klapp på skuldra, mens andre trenger å bli tirret.

Har tipset Hodgson

Riise lærte mye av er Roy Hodgson og Martin Jol, som begge trente sunnmøringen i Fulham. Der fungerer 32-åringen som en slags speider for skandinaviske spillere.

- Jeg tipser stadig om spillere. Martin Jol spurte meg i fjor om jeg kunne anbefale noen gode skandinaviske midtbanespillere. Da tipset jeg faktisk om Fredrik Ulvestad, forteller Riise.

- Hodgson sa han hadde veldig sansen for skandinaviske spillere, men at klubbene priset dem ut av markedet. Det synes jeg norske klubber bør tenke over. Når nåløyet er så trangt, gjør det det vanskelig å få nordmenn i Premier League. Det burde gå an for klubbene å ta litt hensyn til spillerne og ikke bare tenke på å tjene mest mulig.

Han har selv opplevd en knust proffdrøm da AaFKs overgangskrav hindret ham i å bli Manchester City-spiller tidlig på 2000-tallet.

- Hvis jeg blir trener, vil jeg ikke være et hinder for en drømmeovergang til et stort norsk talent. Det må jo være positivt for klubben å produsere lokale spillere til store klubber og ligaer. Det er vel så stor verdi i det som noen ekstra millioner, sier 32-åringen.

Vil holde på lenge

- Samtidig har jeg mer forståelse for begge parter nå. Det er jo et spill, og dessverre blir vi spillerne brikker i det spillet. Jeg hadde uansett vært kjempebitter på at City-overgangen røk, uansett hvor gode argumenter Henrik Hoff hadde hatt, forteller Bjørn Helge.

Men selv om trenerambisjonene er sterke, er det fortsatt langt frem i tid. Treningsnarkomanen Riise har nemlig planer om å fortsette som spiller i mange år til.

- Så lenge konkurranseinstinktet er så sterkt og fotball er så gøy, kommer jeg til å holde på lenge. Jeg elsker å vinne og hater å tape. Jeg ser for meg at jeg spiller fotball til jeg er over 40 år om kroppen holder stand, forteller Riise.

BESTEVENNER:
John Arne Riise og Bjørn Helge Riise er både brødre og bestevenner. Om et halvt år kommer de trolig til å gjenforenes i AaFK.
FOTO DAG W GRUNDSETH
BESTEVENNER: John Arne Riise og Bjørn Helge Riise er både brødre og bestevenner. Om et halvt år kommer de trolig til å gjenforenes i AaFK. FOTO DAG W GRUNDSETH Vis mer