HATOPPGJØR: Bjørn Helge Riise gleder seg til kveldens kamp mot Kristiansund. Her etter trening på Color Line Stadion i går. Foto: TORE ULRIK BRATLAND
HATOPPGJØR: Bjørn Helge Riise gleder seg til kveldens kamp mot Kristiansund. Her etter trening på Color Line Stadion i går. Foto: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Eliteserien 2017

Lillebror Riise vurderer å legge opp. Innrømmer frustrasjon

Aalesund-kaptein Bjørn Helge Riise (34) har hatt en spesiell sesong. Han lå rett ut med prolaps, og er brukt i mange posisjoner. - Ufattelig, sier storebror John Arne. Nå vurderer Bjørn Helge å legge opp.

Aalesund - Kristiansund, klokka 18.00 på Eurosport

ÅLESUND (Dagbladet): - Akkurat nå er det en tøff tid. Resten av sesongen handler om å overleve i Eliteserien, sånn at vi kan spille der i 2018, sier Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

Ålesund er fylt med spenning i kveld: Hjemmelaget AaFK tar imot Kristiansund i nedrykkskamp på Color Line Stadion. Aalesund ligger på kvalifiseringsplass med 25 poeng. Det samme har Tromsø på den nest siste nedrykksplassen, men målforskjellen er dårligere. Viking virker fortapt i bunn når fem runder gjenstår.

Kristiansund er også «nedi der» med 12. plass og 29 poeng. Et tøft kampprogram - som blant annet inkluderer Rosenborg og Sarpsborg - gjør at Aalesund må vinne i kveld. Hvis ikke, brenner det virkelig under beina på Riise og co.

Mentalt

Aalesund startet sesongen bra. Men nå har laget ikke vunnet siden 25. juni.

- Vi har vært høyt og lavt denne sesongen. Jeg tror ikke jeg har vært med på noe sånt tidligere, påpeker Riise.

OVERKJØRT: Vålerengas Chidera Ejukemot herjet med Bjørn Helge Riise sist helg. Oslo-laget vant 5-1 og Riise byttet ut seg selv i pausen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OVERKJØRT: Vålerengas Chidera Ejukemot herjet med Bjørn Helge Riise sist helg. Oslo-laget vant 5-1 og Riise byttet ut seg selv i pausen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hva er forklaringen?

- Hadde jeg visst det, ville vi gjort forandringer for lenge siden. Men jeg tror det ligger mentalt også. Når du kommer inn i en dårlig stim, tror jeg frykten for å tape og gjøre feil blir større enn viljen til å vinne. Starter du kamper dårlig, blir dette forsterket. Du mister trykket og rytmen.

Smertestillende

Også personlig har Bjørn Helge Riise hatt en spesiell sesong. I den første seriekampen mot Stabæk pådro han seg en prolaps. Uten helt å vite hva han var rammet av, spilte han videre.

- Jeg var proppfull av smertestillende, opplyser han. På et tidspunkt gikk det ikke lenger: I løpet av vårsesongen måtte han kaste inn håndkleet.

- Jeg lå rett ut i to-tre uker. Hvis jeg reiste meg, kunne jeg gå to-tre steg. Så gikk jeg ned på knærne før jeg kunne gå videre. Til slutt ble jeg sendt på Ahus (Akershus universitetssykehus). Spesialisten her var klar på at det var en prolaps.

Riise fortsetter:

- Det finnes to typer prolapser. Den første må du inn og operere. Den andre kan du bli kvitt. Jeg ble sendt videre til legen Gisle Granhus som drev med sprøytene som jeg har tatt. Og bank i bordet: Siden har jeg ikke hatt smerter.

Den tidligere Fulham- og Lillestrøm-spilleren med 35 landskamper innrømmer: Da smertene var på sitt mest intense, begynte tankene å melde seg om at karrieren muligens var over. Disse tankene har ennå ikke sluppet tak.

- Jeg har ett år igjen av kontrakten med Aalesund. Men jeg er veldig usikker på om jeg kommer til å fullføre.

- Tåler ikke kroppen mer?

- Det har ingenting med totalen å gjøre.

BRØDRE OG KOMPISER: Brødrene John Arne og Bjørn Helge Riise har fulgt hverandre i tykt og tynt i alle år. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
BRØDRE OG KOMPISER: Brødrene John Arne og Bjørn Helge Riise har fulgt hverandre i tykt og tynt i alle år. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer

- Hva er årsaken?

- Det er ganske mye som jeg ikke har lyst til å ta opp her og nå. Jeg har tidligere sagt at når lysten og gløden er borte, så er jeg ferdig som fotballspiller.

Åtte posisjoner

Riise forteller at han er blitt brukt i åtte forskjellige posisjoner denne sesongen. Han betegner det som «frustrerende», men understreker at han er lojal mot trener Trond Fredriksen.

Litt mer direkte var storbror John Arne Riise etter at Aalesund ble rundspilt og tapte 1-5 for Vålerenga søndag. Bjørn Helge spilte høyreback, noe som fikk John Arne til å komme med et utbrudd på Twitter:

«Frustrende å sitte på utsiden å se hvordan din egen bror blir brukt feil! Kamp etter kamp! Ufattelig!»

Bjørn Helge sier:

- John Arne lever sitt eget liv og har sine meninger, på samme måte som Jesper Mathisen på TV 2. Og det skal han få lov til å ha. Jeg er broren hans, og sånn sett er han inhabil. Jeg har sagt at jeg er lei av å bli kastet rundt på. Skal jeg hjelpe Aalesund best mulig, er det fra posisjonen på midtbanen.

Hevnbok

Selv om han skulle legge opp, lover Bjørn Helge at det ikke blir slutt på Riise i norsk fotball. Både han og John Arne sikter seg inn mot en trenerkarriere på høyeste nivå.

- Har du lest biografien hans som kom ut nylig?

- Jeg har den hjemme, men har ikke fått begynt på den. Jeg kjenner uansett hele historien. Jeg tror det er viktig for folk å vite at du kan være to forskjellige personer på banen og privat. På banen vet du hva du skal gjøre, du har en helt annen selvtillit. Den samme selvtilliten har du ikke nødvendigvis utenfor banen.

- Var det noen temaer du rådet ham til ikke å ta opp?

- Det eneste jeg rådet ham fra var å skrive en såkalt hevnbok. Jeg synes ikke det er noe poeng i å starte en ny runde med drittslenging. Til det har John Arne hatt en for stor karriere, sier Riise.

Eliteserien
Rosenborg25166351-1754
Molde25135744-3144
Sarpsborg251110438-2943
Brann25117743-2740
Haugesund25116830-2739
Strømsgodset25108731-2938
Odd251051023-3035
Stabæk2597939-4534
Vålerenga25961036-3633
Sandefjord251031232-3833
Lillestrøm25871033-3831
Kristiansund25781034-3929
Sogndal25761228-3627
Aalesund25671231-4025
Tromsø25671231-4625
Viking25461528-4418