Lillebror skal gjøre Martin til en bedre spurter

Martin Johnsrud Sundby og Vibeke Skofterud får spurthjelp.

Verken Martin Johnsrud Sundby eller Vibeke Skofterud er kjent som noen stor spurter.

Etter forrige sesong nå har de nå kjørt flere økter i uken kun rettet mot spurt/eksplosivitet.

Treneren er Johnsrud Sundbys lillebror, Sondre Sundby. Han jobber til daglig som personlig trener. Nå skal han sørge for at de to landslagsløperne ikke taper sine spurter i Sotsji.

Halvsekund bedre på 100m
- Målet er å bli raskere. Jeg har tapt litt for mange spurtoppgjør gjennom årene, det er veldig ergerlig, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Siden mai har han blitt trent av sin lillebror. Fokuset har kun vært på eksplosivitet.

- Vi ser allerede klar bedring. På 100 meter har han blitt et halvsekund raskere, opplyser Sondre Sundby.

- Han startet på 12,7. Nå er han nede i 12,3.

Johnsrud Sundby merker også forbedringen.

- Merker at jeg treffer bedre. Frekvensen har blitt betydelig raskere. Jeg merker selv at det går fortere, selv om jeg har en del å gå på.

Tidligere har han hatt minimalt med fokus sprint. Fokuset har kun ligget på kapasitetstrening.

- Fokuset har vært for dårlig. Jeg har neglisjert det her. Nå er kapasiteten på plass, og jeg kan bruke tiden på å finpusse ting som kan være avgjørende til vinteren.

Seint ute
Flere ganger i uken - når han er hjemme, drar de opp til Holmenkollen. Vibeke Skofterud er også med på spesialtreningen, som er utenfor landslagets opplegg.

- Jeg burde kanskje gjort dette før Kollen-VM. Nå begynner jeg å bli god inne på stadion her, men jeg er så dum, ler Sundby.

 SPURTTRENING:  Martin Johnsrud Sundby gjør det han kan for å bli en bedre spurter. Trener er hans lillebror Sondre Sundby. Foto: Lars Hulleberg
SPURTTRENING: Martin Johnsrud Sundby gjør det han kan for å bli en bedre spurter. Trener er hans lillebror Sondre Sundby. Foto: Lars Hulleberg Vis mer

Ren spurtrening til tross. Jonhsrud Sundby har ingen ambisjoner om å knuse Petter Northug på oppløpet.

- Jeg ønsker å slå folk det er mulig å slå. Aleksander Legkov og flere andre løpere i den kategorien. Tankene mine er i Sotsji og oppløpet ligger og kverner i bakhodet. Det er fortsatt enkel match for Petter å slå meg på et oppløp, og det vil det nok alltid være sier 28-åringen.

Under årets verdensmesterskap i Val di Fiemme fikk han med seg en individuell sølvmedalje. Nå ønsker han kun å ta steget opp til toppen av seierspallen.

- En bedring på et halvsekund på den siste 100 meteren, kan utgjøre forskjellen mellom gull og en fjerdeplass. Så vi får håpe jeg klarer å kutte et halvsekund til før vinteren kommer.

OL-drømmen
Et individuelt gull henger aller høyest for nordmannen. Og han er mer motivert enn noen gang før OL-sesongen.

- Alle har en drøm å vinne et individuelt OL-gull. Jeg vet jeg har en god mulighet. På en god dag handler det om å være sterk nok til å avgjøre til min fordel.

- Vinner din bror en spurt i Sotsji, Sondre?

- Det er det vi satser på, ler lillebror.