GÅR TROLIG 15 KM: Tomas Northug tror storebror Petter nå vil satse på å gå alle distansene. For formen hans er god, selv om medaljeuttellingen på de tre første øvelsene bare er blitt ett sølv. Foto: Bjørn Langsem
GÅR TROLIG 15 KM: Tomas Northug tror storebror Petter nå vil satse på å gå alle distansene. For formen hans er god, selv om medaljeuttellingen på de tre første øvelsene bare er blitt ett sølv. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Lillebroren tror Northug går alle VM-distanser

For nå sprudler det av Petter, sier Tomas Northug.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Sølv på sprinten, fjerdeplass på 30 kilometer og utslått i semifinalen på lagsprinten.

Det er en mesterskapsfasit de fleste langrennsløpere i verden ville vært fornøyd med etter tre øvelser - men Petter Northug er ikke én av dem.

For en mann med læresetningen «nummer to er den første taperplassen» som et grunnleggende prinsipp, er det gullmedaljene som teller.

- Han sprudler
I går forsvant seierssjansene på trenernes dårlige laguttak. Men Northug viste igjen at formen er upåklagelig:

På sin sisterunde i semifinalen gikk han seks sekunder raskere enn den raskeste ankeretappen i finalen (Canadas Alex Harvey).

På lørdag var han 6-7 sekunder raskere enn Dario Cologna i partiet hvor sveitseren avgjorde gullkampen, og i den individuelle sprinten leverte han ifølge pappa John Northug en av sine råeste idrettsprestasjoner noensinne.

Da er det kanskje ikke så rart at Petter framstår usedvanlig imøtekommende etter noen skuffende resultater de siste par dagene - for han vet at formen er god.

- Det ser veldig bra ut. Med tanke på 15-kilometeren, som jeg tror han kommer til å gå, var det en fordel å ryke ut tidlig på lagsprinten. Jeg synes det ser ut som han sprudler. Jeg tror det blir artig resten av VM, sier lillebror Tomas Northug til Dagbladet.

Jubel-sms til lillebror
Han hadde selv en stor dag i går, da han vant skandinavisk cup og dermed sikret seg friplass i verdenscupen fram til jul kommende sesong.

Petter Northug fikk nyheten før lagsprinten - og gledet seg såpass mye over den at han sendte følgende melding til Tomas én times tid etter Pål Golbergs kollaps:

«Jadda! Nå er det bare æ som må kvale til world cup!»

- Han har vært ivrig på at jeg skulle vinne cupen, og jeg har fått meldinger av ham hver dag om hvordan jeg skulle gjøre det. Det er nesten så bra skandinavisk cup er over, så han får tenkt på det han skal, sier Tomas Northug.

- Kommer til å være rå
Storebror Petter har tidligere innrømmet at han liker å skape fallhøyde for seg selv ved å uttale seg breialt og selvsikkert. Det er gjerne de gangene han har prestert som best.

Resten av mesterskapet kommer 27-åringens vinnerskalle til å vise seg - det tror i hvert fall Tomas Northug.

- Jeg tror han kommer til å legge press på seg selv og være helt rå de siste dagene. Jeg tror det blir mye å glede seg til, sier han.

I går var beina til Northug veldig gode.

- Har jeg samme følelse som i dag, så er det veldig aktuelt å gå på onsdag, sier han.

Det er ennå ikke for seint å kopiere gullfangsten fra Holmenkollen for to år siden. Men da må Northug vinne hvert eneste løp resten av VM.

- Jeg tror han gleder seg, sier lillebror Tomas.