Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lillehammer - 1994

«The best games ever», oppsummerte Juan Antonio Samaranch. Det var i hvert fall ingen nordmenn som sa seg uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekene på Lillehammer ble en vinterfest. For norsk vintersport ble det en ny maktdemonstrasjon. Johann Olav Koss' tre gull og tre verdensrekorder, nye triumfer for gutta i langrennssporet, kombinertgull til Fred Børre Lundberg, freestyle-seier til Stine Lise Hattestad, dobbeltseier i hoppbakken ved Espen Bredesen og Lasse Ottesen og trippelseier i alpint kombinasjon var blant de mange norske høydepunktene.

Den største sportslige skuffelsen var Bjørn Dæhlies spurtnederlag mot Silvio Fauner på stafetten, men Dæhlie skrev seg likevel inn i historiebøkene med to gull (10 km klassisk og 15 km jaktstart). På tremila måtte han se seg slått av Thomas Alsgaard.

«Kongen av Vikingskipet»

Johann Olav Koss ble stående igjen som den ubestridte «Kongen av Vikingskipet». Nordmannen var suveren på 1500, 5000 og 10 000 meter. Han måtte likevel dele litt oppmerksomhet med amerikanerne Dan Jansen og Bonnie Blair. Jansen fikk endelig gullmedaljen selv hans motstandere alle unte ham. Blair vant gull på 500 og 1000 meter.

Også et par andre amerikanere med skøyter på beina fikk mye oppmerksomhet - men det var ikke bare av sportslige årsaker. Kunstløperne Tonya Harding og Nancy Kerrigan hadde hovedrollene i lekenes «såpeopera». Ingen av dem sto igjen som vinnere til slutt. Kerrigan tok sølvet bak 16 år gamle Oksana Baiul, mens Harding ikke taklet presset og endte på åttendeplass.

Dramatisk hockeyfinale

Markus Wasmeier vant dobbelt i alpint. Tyskeren seiret både i super G og storslalåm. Også kanadiske Myriam Bedard kunne reise hjem med to gull. Hun vant begge de individuelle skiskytterkonkurransene. Norge ble uten medalje i skiskyting.

Sverige og Canada rundet av lekene med en dramatisk ishockeyfinale. Peter Forsberg avgjorde straffeslagkonkurransen og sikret med det Sveriges eneste gull.

Norge stoppet på flere medaljer enn Russland, men russerne slo verstnasjonen med ett gull.

<B>KONGEN AV VIKINGSKIPET:</B> Johan Olav Koss tok tre gull på Lillehammer. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart