Lillehammer kan overta OL

Skandalene rundt OL i Salt Lake City har satt hele arrangementet i fare, og tent en ny liten OL-ild i Lillehammers ordfører Audun Tron. - Vi skal klare å overta jobben, sier han.

Tron forventer at IOC vil henvende seg til de ferskeste arrangørene av vinter-OL dersom skandalene rundt Salt Lake City blir for voldsomme til at arrangementet kan gjennomføres med en viss verdighet. Den siste tidas avsløringer har gitt byen enorme problemer, drøyt tre år før åpningsseremonien. Daglig avdekkes nye sider ved korrupsjonsskandalen i Salt Lake City:

Knapp tid

  • Organisasjonskomiteen tappes for medlemmer, og erstattes ikke av annet enn nye oppsiktsvekkende avsløringer.
  • Entusiasmen blant befolkningen er plutselig vendt til harme og likegyldighet.
  • Fortsatt mangler arrangøren nærmere to milliarder kroner i sponsorpenger.

Det er ingen hemmelighet at IOC betrakter Lillehammer-OL som et langt bedre arrangement enn Nagano-OL for et snaut år siden. Følgelig framstår Lillehammer som en bedre problemløser.

- Det er en fryktelig spennende tanke, innrømmer Audun Tron.

- Men tida er veldig knapp. Jeg er likevel overbevist om at Lillehammer ville klare å påta seg en slik oppgave hvis det skulle komme en henvendelse, sier han.

Lillehammers største fordel er at OL-sirkuset kan tilbys tidsriktige idrettsanlegg, og at byen har ferske erfaringer fra et gjennomført vellykket mesterskap. Den største utfordringen blir overnattingskapasiteten og det enorme medieinnrykket.

Petter Rønningen, tidligere sjef for organisasjonskomiteen for Lillehammer-OL, utelukker ikke at IOC kan havne i en situasjon der det vedtas at OL må flyttes fra Salt Lake City. Spesielt hvis man ikke får avdekket alle problemene innen rimelig tid.

- Når vi ser hvor lenge amerikanerne klarer å fokusere på sex og slikt, så vet man jo aldri, sier Rønningen.

Positivt

- Det som skjer, er sterkt beklagelig både for byen, de involverte, og den olympiske bevegelse. Men tross alt er det positivt at dette avdekkkes, og at det vises vilje til å få alt på bordet, sier han.

Rønningen sier at Lillehammer-OL var et så stort og kraftkrevende prosjekt at han ikke vil tenke tanken på en gjentakelse før det eventuelt blir en realitet.

- Jeg får si som Jean-Claude Killy: Én gang var fantastisk, to ganger ville være å ta livet av meg.

Plugg:

Det er ikke nytt at en tidligere OL-arrangør overtar et arrangement: I 1976 overtok Innsbruck vinter-OL fra Denver, Colorado. Men dette skjedde allerede fire år i forkant av arrangementet.