Lillehammer strøket

Lillehammer er strøket som verdenscuparrangør i hopp og langrenn på FIS-utkastet til terminliste for OL-vinteren 2001/2002. Mildværet gjør at v-cupuka i OL-byen 26. november til 3. desember også står i fare. En avlysning kan være Lillehammers farvel som v-cuparrangør for mange år framover.

- Det er riktig at Lillehammer bare står oppført med kombinert på det foreløpige FIS-utkastet til terminliste i 2001/2002. Vi gjør alt vi kan for å forandre på det. Lillehammer vil kjempe med nebb og klør for også å fortsette som v-cuparrangør av hopp og langrenn, sier Kai Arne Ringen i Lillehammer Skifestival til Dagbladet.

- Katastrofe

I fjor måtte Lillehammer avlyse hopp- og kombinertrennene for første gang. Formann i FIS` hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, karakteriserte det som en liten katastrofe.

- Snømangel er ikke lenger noen unnskyldning. FIS har et enormt påtrykk fra arrangører som vil ha v-cuprenn. På sikt står Lillehammer i fare for å ryke ut, tordnet Yggeseth.

Nå ser det ut for å gå troll i ord, fortere enn noen hadde trodd.

Starte seinere

Kai Arne Ringen mener det er feil når FIS bruker været som argument for å skvise ut Lillehammer som v-cuparrangør.

- Prognosene sier at det blir mildere over alt, ikke bare på Lillehammer. Da kan vi heller starte sesongen 14 dager seinere, og drive 14 dager lenger. Det er meningsløst å avslutte v-cupsesongen midt i mars, sier Kai Arne Ringen.

Hans ønske er at Lillehammer får arrangere v-cuprenn i februar eller mars.

- Vi er ikke interessert i å ligge i grenseland hvert år. Klimaendringen tærer på alt, også entusiasmen. Når det gjelder årets v-cuprenn, har vi Beito som reservested for langrenn. For hopp og kombinert har vi ingen reservearenaer. Per i dag er det bare fire bakker i verden som er hoppklare: Gällivare, St. Moritz, Steamboat Springs og Park City. Vi kan ikke dra noen av de stedene, sier Kai Arne Ringen.

V-cupuka 26. november til 3. desember er planlagt å bli det største skiarrangementet på Lillehammer siden de fantastiske vinterlekene i 1994.

Arrangøren har alt klart bortsett fra arenaene, og er sikret bred TV-dekning både i Europa og Japan.

Snøkanonene klare

Snøkanonene står klare, både på Birkebeineren Skistadion og i OL-bakkene.

- For å kunne produsere snø, trenger vi minimum fire kuldegrader. Bare kulda kommer, kjører vi døgnet rundt. Deadline for hopp og kombinert er 23. november. Har vi ikke kommet i gang med snøproduksjonen da, er løpet kjørt for v-cuprennene 2. og 3. desember, sier Olav Pedersen i arrangørstaben på Lillehammer til Dagbladet.

V-cupprogrammet:

Søndag 26. november: Kombinert lag, fellesstart 3 x 5 km og hopp K90.

Tirsdag 28. november: Kombinert hopp K90.

Onsdag 29. november: Kombinert langrenn 15 km, langrenn kvinner 5 km, langrenn menn 10 km.

Lørdag 2. desember: Lagkonkurranse hopp K120.

Søndag 3. desember: Hopp K120.