Lillehammer vil ha OL igjen

Finland og Norge, Helsingfors og Lillehammer, vil skrive olympisk historie. For første gang satses det på at to land skal arrangere OL sammen, og håpet er at målet skal nås fordi det er snakk om to land med store tradisjoner innen vinteridrett. Dessuten er de fleste anleggene allerede på plass.

- Vi er optimistiske, og tror at vi vil være i stand til å samle flere og flere stemmer for vårt konsept fram til 19. juni, da avgjørelsen faller, sier Jari Piirainen, som leder Helsingfors' søkerkomité.

Han har med seg en stor finsk delegasjon til Seoul, men også norske representanter er på plass med tidligere idrettspresident Arne Myhrvold i spissen. Han var også svært optimistisk på Helsingfors og Lillehammers vegne da han reiste hjemmefra for en snau uke siden.

Ved veis ende

- På grunn av krisene som har herjet Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), tror vi at IOK-medlemmene og de som fat ter avgjørelsene har vært nødt til å åpne øynene og innse at de er ved veis ende. Det nytter ikke å tråkke i gamle, oppgåtte stier lenger, sier Piirainen.

Helsingfors satser på å arrangere skiøvelsene i Lahtis, vel ti mil nord for den finske hovedstaden. Dessuten skal Lillehammer, som arrangerte suksessrike leker i 1994, ta seg av alpint, aking, bob og snøbrett.

- Finnene har ingen fjell og bakker, men det har vi. Våre anlegg er prøvet ut og holder mål, og ingen store nyinvesteringer er nødvendig, sier lillehammers ordfører Audun Tron, som stiller seg 100 prosent bak søknaden fra Helsingfors.

Ved siden av skiøvelsene i Lahtis og Lillehammer, er det klart at skøyter, ishockey og curling vil gå i Helsingfors, og det er lagt opp til at det vil bli bygget deltakerlandsbyer på alle tre stedene.

Ikke problem

Audun Tron sier at avstanden mellom Helsingfors, Lahtis og Lillehammer ikke vil by på noe problem, selv om det er den store avstanden mellom arenaene som har vært nevnt som det store problemet ved konseptet.

- Jeg reiste fra Helsingfors kl. 06.40 og var på kontoret mitt i Lillehammer klokken 10.15. Dessuten vil det ikke bli snakk om å transportere tusenvis av mennesker fram og tilbake mellom Helsingfors og Lillehammer hver eneste dag, sier Audun Tron.

I Seoul understreker representantene fra Helsingfors og Lillehammer de store tradisjonene vinteridrett har i både Finland og Norge. Selvsagt blir det lagt vekt på suksessen Lillehammer hadde med vinter-OL for fem år siden, og det blir også lagt vekt på at Finland har arrangert en rekke store mesterskap, særlig i nordiske grener på ski.

Men Helsingfors/Lillehammer er ikke favoritt til å vinne kampen om lekene i 2006. Fortsatt er det Sion i Sveits og Torino i Italia som ligger lengst framme, men i og med at IOK denne gangen skal bruke en ny avstemningsmetode er usikkerheten stor, og det forsøker Helsingfors/Lillehammer å trekke fordeler av.

(NTB-Reuters)