MER JUBEL I ETTERMIDDAG?: Blackpool-spillerne feiret playoffseieren mot Nottingham Forest som et opprykk i seg selv. Rundt klokka 18 i ettermiddag kan det bli mer jubel, om de slår Cardiff i opprykksfinalen på Wembley. Foto. Digitalsport
MER JUBEL I ETTERMIDDAG?: Blackpool-spillerne feiret playoffseieren mot Nottingham Forest som et opprykk i seg selv. Rundt klokka 18 i ettermiddag kan det bli mer jubel, om de slår Cardiff i opprykksfinalen på Wembley. Foto. DigitalsportVis mer

Lilleputten Blackpool kan bli 850 millioner kroner rikere i dag

Én kamp unna Premier League. Og da slipper kanskje spillerne å vaske draktene sine selv.

||| (Dagbladet): Én kamp skiller Blackpool og Cardiff fra det forjettede land - Premier League.

Klokka 16 i ettermiddag møtes lagene til playofffinale på Wembley, der forskjellen på seier og tap er større enn noensinne, ettersom vinneren kan belage seg på en ekstrainntekt på 850 millioner kroner.

Og i en klubb som Blackpool, der spillerne er vant med å måtte vaske sine egne drakter etter kamp, er det knapt til å begripe.

- Hvis vi får 850 millioner kroner... jeg blir uvel bare av å snakke om det når det er folk som sulter i verden. Men det er det som ligger i potten etter denne kampen. Det blir oss eller dem. Vi hadde 25 prosent sjanse da playoffkampene startet, og nå er vi oppe i 50 prosent, sier Blackpools fargerike manager Ian Holloway til Daily Mail.

Tippet på nedrykk
Siden nedrykket fra den øverste divisjonen i 1971 har klubben fra Lancashire en bortgjemt tilværelse i de lavere divisjonene i England, gjerne helt nede på nivå tre og fire.

Foran denne sesongen ble laget tippet på nedrykksplass av flere eksperter, men med små ressurser har de gjort forhåndstipsene til skamme.

Med en sterk avslutning på sesongen, der de vant seks av de åtte siste kampene, karret de til seg den sjette og siste playoffplassen.

Igjen forventet de fleste at Blackpool ville få det tøft mot tabelltreer Nottingham Forest.

Men over to kamper var de det sterkeste laget, og sikret opprykksfinale med 6-4 sammenlagt.

Derfor betyr det ikke nødvendigvis så mye at Cardiff - som kan bli det første walisiske laget i Premier League noensinne - har fått favorittstempelet på Wembley i ettermiddag.

Hele byen Blackpool står på hodet, og Holloway ønsker ikke å skuffe dem.

- Det er en herlig følelse å se følelsene dette har satt i sving i hele byen. Det fyller deg med stolthet å se hvordan livene til folk har fått seg et løft på grunn av det fotballaget deres har utrettet. Det er helt utrolig. Hva det vil bety for Blackpool? Businessen vil eksplodere. Masse folk vil strømme til for å se hjemmekampene, tilbringe weekenden her og bruke masse penger. Jeg tror ikke det vil påvirke Cardiff på samme måte, sier han.

Og understreker:

- Det (et opprykk) vil endre livene til spillerne, og det vil endre klubben for alltid.

20 minutter for seint ute
Sammenlignet med pengemaskiner som Manchester United og Chelsea vil Blackpool - den enorme pengepremien til tross - befinne seg i helt motsatt ende på rikinglista ved et opprykk til Premier League.

Det er i hvert fall liten tvil om at ligaen vil bli beriket av en karismatisk og fryktløs manager.

Da Holloway overtok Blackpool i fjor holdt styremann Karl Oyston på å ødelegge alt sammen - fordi han var 20 minutter for seint ute til avtalen.

- Jeg begynte å lure på om jeg var på riktig hotell. Jeg hadde reist i fire og en halv time, men ønsket ikke å vise svakhet gjennom å ringe ham. Til slutt kom han, og jeg undret meg om han skulle møte noen andre. For han gikk kledd i jeans, en skjorte og ikke slips. Selv hadde jeg på dress. Jeg gikk rett forbi ham, og han spurte meg hvor jeg skulle. Jeg svarte: «Vet du hva klokka er? Du er 20 minutter for sein, og hvis du var en spiller som ville være med på lagbussen, ville vi reist for lengst. Du er ikke så viktig».

Men framgangsmåten falt åpenbart i smak hos styreformannen. Ifølge Holloway brukte de bare fem minutter på å bli enige.

Bonus på 50 mill
Og da hadde ikke Oyston en gang spurt klubbens velgjører, Valery Belokon fra Latvia, om lov. Men om han hadde noen innvendinger da, er de ganske sikkert forduftet nå.

Om Blackpool vinner i dag har Belokon lovet dem fem millioner pund - i underkant av 50 millioner kroner - på deling.

Det er bare en dråpe i havet av det klubben håver inn om de vinner den viktigste kampen i klubbens historie.