Lilleputtenes seiersdans

Chelsea spilte høyt, men lilleputtstaten Monaco hadde Fernando Morientes og esset i ermet. En kjapp kontring - og vips, finale.

STAMFORD BRIDGE (Dagbladet): Da sluttsignalet gikk var jubelen stor i Monaco-leieren. Laget fra fyrstedømmet har på en imponerende måte sendt gigantene Real Madrid og Chelsea ut av turneringen.

- Vi har masse vilje, og vi har et jevnt godt lag. Stemningen i garderoben var mildt sagt høyt. Det føyk ting veggimellom, sier Hassan El-Fakiri til Dagbladet.

Han så hele kampen fra innbytterbenken, men kan nå bli den fjerde nordmannen som spiller i en Champions League-finale. Selv om han ikke har spilt noen av semifinalene, er det en brukbar sjanse for at landslagsbacken slipper innpå mot Porto når finalen spilles onsdag 26. mai.

- Før finalen skal vi spille fire- fem ligakamper. Det betyr at det er mulighet for å spille seg inn. Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan, sier El-Fakiri.

FAKTA

Champions League Chelsea Monaco 2-2 (2-1)
Mål: 1-0 Jesper Grønskjær, 2-1 Frank Lampard, 2-1 Hugo Ibarra, 2-2 Fernando Morientes. Gule kort: Johnson, Cole, Grønskjær Chelsea, Evra, Bernardi, Rothen Monaco

Morientes helt igjen

Gårsdagens helt i Monaco-leiren var som så mange ganger tidligere spanjolen Fernando Morientes. Klubben spilte seg fram til sin første Champions League-finale, men for den rutinerte spanjolen er det ingen ny opplevelse. Den tidligere Real Madrid-spilleren er nemlig klar for sin fjerde finale.

- Morientes er en veldig viktig spiller for oss. Han har vært god denne sesongen, og han har evnen til å avgjøre kamper, sier Hassan El-Fakiri.

Han er optimistisk foran finalen, men innrømmer at Porto har imponert stort.

- Vi har fulgt godt med i de andre kampene, og vi vet mye om hvordan de spiller. På mange måter har de en spillestil som er ganske lik vår, sier El-Fakiri.

- Hvordan var det å følge kampen fra benken?

- Førsteomgang er noe av det mest nervepirrende jeg har vært med på. Vi visste at det ville bli trykk.

- Hvordan ser du på framtida i Monaco?

- Jeg har lyst til å være i klubben, men jeg har også lyst til å spille fotball. Akkurat nå er det gøy å være Monaco-spiller, så får vi se hva som skjer videre.

Pisket famover

Fra første minutt pisket Claudio Ranieri sitt mannskap framover på banen, og kamp-uret hadde knapt begynt å telle minutter da Jimmy Floyd Hasselbaink kunne ha sendt de blå i ledelsen.

Hasselbaink og spissmakker Eidur Gudjohnsen virket begge opplagte, og imponerte de første minuttene med gode mottakk og tekniske finesser. Da Chelsea først scoret var det imidlertid ikke så mye fiksfakseri. Jesper Grønkjær, som i 20 minutter hadde vært fullstendig fraværende, fikk lykketreff med et innlegg og sendte de blåkledde i ledelsen. Da kokte Stamford Bridge.

De siste minuttene av første omgang viste hvor morsomt fotball kan være. Først sendte Frank Lampard de blåkledde halvveis til finalen etter et perfekt Chelsea-angrep igangsatt av Mario Melchiot. Hjemmepublikum rakk knapt å sette seg før skuffelsen var et faktum. Monacos Hugo Iberra sto på bakre stolpe, og nærmest gikk ballen i mål mens Chelsea-spillerne ropte på hands. Med det resultatet var det plutselig Monaco som var finaleklare.

Punkterte kampen

I de første minuttene av andre omgang jaget Chelsea for å få målet de trengte, men jakten tok slutt allerede etter et kvarter av omgangen da Fernando Morientes punkterte kampen. Et mønsterangrep der spanjolen spilte vegg med Lucas Bernardi før han plasserte ballen under en utrusende Carlo Cudicini. Etter det var kampen i praksis slutt, selv om Chelsea på papiret avsluttet kampen i en mer offensiv formasjon. Det så rett og slett ikke ut som om Chelsea-spillerne helt trodde at de skulle få de tre målene de trengte. I den siste halvtimen produserte de blå knapt en målsjanse.

Mot slutten av omgangen var det bare britisk stolthet som holdt liv i kampen. Chelsea-fansen viste til fulle at de har hatt de moro i Champions League. Likevel var det nok en av tilskuerne som ikke var fornøyd: klubbens eier Roman Abramovitsj. Manager Ranieri sto igjen på indre bane og tok imot hver eneste av sine skuffede spillere. Kanskje for å si farvel.