STRAFFER I FOKUS: Morten Fevang satte det ene straffesparket for Odd, men også LSK fikk et omdiskutert et. Det kunne se ut som om dommer Brage Sandmoen gjorde rett begge ganger.Foto: Digitalsport
STRAFFER I FOKUS: Morten Fevang satte det ene straffesparket for Odd, men også LSK fikk et omdiskutert et. Det kunne se ut som om dommer Brage Sandmoen gjorde rett begge ganger.Foto: DigitalsportVis mer

Lillestrøm nekter å tape på hjemmebane

Kom tilbake fra 0-2 mot Odd Grenland.

|||
LILLESTRØM (Dagbladet): Lillestrøm - Odd Grenland 2-2.

To av Tippeligaens formlag møttes på Åråsen da hjemmesterke Lillestrøm tok imot bortesterke Odd Grenland.

Lillestrøm var ubeseiret på eget gress, men det var også Strømsgodset da de ble kontret i senk av Odd på Marienlyst i begynnelsen av mai.

I kveldens kamp startet Odd like forrykende, men LSK kjempet seg tilbake til uavgjort etter pause.

Drama fikk vi også, spesielt etter at Brage Sandmoen dømte to korrekte, og oppdragende, straffespark for holding.

- Vi prøver å ta for det vi ser, og når vi ser det, dømmer vi. Det er tett og tøft og armer og bein overalt, men i dag så jeg to situasjoner, og da dømte jeg, sier Brage Sandmoen til TV 2.

Odd og LSKs trenere er litt uenige om hvor god jobb Sandmoen gjorde.

- Jeg syns straffen vår er klar, og jeg synes LSKs også er verdt å dømme på. Etter det holder ikke Kippe lengre, så da har dommeren gjort det riktige, sier Dag-Eilev Fagermo.

- Jeg er uenig i den vi får mot oss. Kovacs rygger inn i Kippe, mener Henning Berg.

Kovacs startet ballet
Mye av nøkkelen til Odd Grenlands suksess på bortebane ligger i lagets godt innarbeidede kontringsmønstere. Laget omstiller seg hurtig, og kommer med mange man på gode løp når muligheten byr seg.

REDUSERTE: Tarik Elyounoussi startet LSKs opphenting.Foto: Digitalsport
REDUSERTE: Tarik Elyounoussi startet LSKs opphenting.Foto: Digitalsport Vis mer

I overkant av kvarteret ut i kampen bød det seg en slik mulighet da gode prestasjoner fra Nosa Igiebor ble avløst av en hårreisende tversoverpasning som Jone Samuelsen leste enkelt. Med mange mann i motstanderens 16-meter, var LSK i kraftig ubalanse da Samuelsen fant Chukwuma Akabueze «Bentley» på høyresida.

Den fotrappe nigerianeren utfordret Lars Kristian Eriksen med ballen i beina på tur ned mot dødlinja. Med en frekk tunnelpasning mellom beina på LSK-backen fant Bentley lagkamerat Simen Brenne på et dypt løp på vei inn i opplagt scoringsposisjon.

Steinar Pedersen var våkent med og stormet ut for å blokkere Brenne fra å få avsluttet. Det klarte han imidlertid bare delvis. Veteranstopperen var nemlig svært så uheldig da inngripen hans endte som en ferdig dempet avslutningsmulighet for måltjuven Peter Kovacs. Fra kort hold etterlot han Stefan Logi Magnusson uten en mulighet til å avverge, og dermed var Odd i ledelsen.

Med en velvoksen spiss som Kovacs på topp, utgjør også Odd en trussel på dødball - selv om LSK har robuste herremenn som Frode Kippe og Arild Sundgot å forsvare seg med. Halvtimen var unnagjort på Åråsen da ovennevnte duo i kompaniskap forsøkte å få has på ungareren.

Holding i feltet
Sundgot holdt, Kippe holdt og Kovacs holdt. Dommer Brage Sandemoen mente to mot én var feigt og blåste straffe uten betenkningstid. Det var en avgjørelse som falt i dårlig jord blant majoriteten av de 6025 tilskuerne, men reprisene tyder på at kmaplederen hadde sitt på det tørre.

Morten Fevang tok ansvar, fintet Magnusson mot et hjørne og plasserte ballen i det andre. Odd hadde opparbeidet seg en tomålsledelse, og det meste så lyst ut med tanke på å få med seg den første trepoengeren fra Romerike på fem år.

Inntil da hadde grepet med å sette mer defensivt anlagte Håvard Storbæk ute på venstresiden i angrep fungert utmerket for å demme opp for alltid angrepsvillige Karim Essediri. Etter å ha havnet i bakleksa var imidlertid Lillestrøm nødt til å ta større risiko, og sendte flere mann framover.

Da begynte Odd å bli alvorlig baktunge, og vertene tilrev seg et klart initiativ i oppgjøret. To minutter før pause ga LSK-presset uttelling i form av scoring.

Tarik Elyounoussi spilte sin siste hjemmekamp i LSK-drakt for denne gang. Han reiser nemlig tilbake til Heerenveen i VM-pausen etter endt utlånsperiode i Lillestrøm.

Da passet det bra å ta et farvel med «kanarifuglene» med scoring. Riktignok får Bentley et stort minus i margen for en slett førsteforsvarerjobb, men det var også klasse over Elyounoussis prestasjon da han dro seg innover i banen og fant den lille åpningen som var i Arasons korthjørne.

FIKK SKRYT:  LSKs Karim Essediri snakket på seg et gult kort av dommer Brage Sandmoen, men Sandmoen fikk skryt av trenerne etterpå.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FIKK SKRYT: LSKs Karim Essediri snakket på seg et gult kort av dommer Brage Sandmoen, men Sandmoen fikk skryt av trenerne etterpå. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

En redusering like før hvilen ga de gulsvarte fornyet tro på å få med seg et resultat, og LSK-dominansen fortsatte fra avspark i annen omgang. Bare sekunder ut i omgangen lå ballen i mål, men Sandemoen vurderte Nosa Igiebor til å ha vært for tøff med Anders Rambekk, og dermed ble Steffen Hagens selvmål annulert.

Odd var uansett i trøbbel, og det ble ikke noe bedre da viktige Morten Fevang måtte gi seg med en smell han pådro seg i første omgang da han kolliderte med egen keeper. Erstatter Fredrik Semb skulle også bli en svært så avgjørende faktor da Lillestrøm fikk sin utligning.

- Man kan sikkert dømme straffe inne i boksen vår i situasjonen med Peter Kovacs, men da håper jeg at han dømmer også i boksen andre veien, sa LSK-assistent Peter Belsvik i pausen.

Konsekvent

Og Brage Sandemoen skulle vise seg å være konsekvent da han måtte ta stilling til en ny holding i feltet etter 58 minutter. Innbytter Semb rev Frode Kippe overende, og Sandemoen blåste sitt andre straffespark for kvelden.

Det måtte tas to ganger da Arason beveget seg i overkant langt ut fra streken. Sundgot bommet, men LSK fikk en ny mulighet. Da byttet de skytter, og Khaled Mouelhi viste seg fra en sikrere side.

Lillestrøm var på god vei mot å kopiere snuoperasjonen de sto for på Sør Arena 6. mai da de kom tilbake fra 0-2 og vant 3-2, men tross spillemessig overtak ble det ikke flere scoringer på Åråsen, som det hadde endt mellom lagene tre ganger på rad før årets møte.

Ett poeng førte Lillestrøm opp på fjerdeplass forbi Vålerenga på bedre målforskjell, mens Odd på sin side fortsatt ligger anonymt til midt på tippeligatabellen.