Line satser på kuler og kritt

Line Kjørsvik (29) får 50 000 kroner i året i stipend fra Olympiatoppen for å spille biljard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For Line er ikke biljard noe hun driver med på puben sammen med vennene. Det er idrett, og noe hun satser like mye på som Ole Einar Bjørndalen gjør i skiskyting.

Norges Biljardforbund ble stiftet i 1981, og tatt opp som særforbund i Norges Idrettsforbund i 1994. Ennå er det en liten idrett her til lands, med cirka 6000 medlemmer fordelt på 45 klubber.

I dette miljøet er Line en kultfigur, stjerne, og en vaskeekte idrettskjendis.

Det som startet som lek og moro i tilfluktstommet på ungdomsskolen i Trondheim har siden gitt Line Kjørsvik en imponerende merittliste som foreløpig inneholder fire EM-gull og 20 norgesmesterskap.

-  Jeg hadde nok litt talent for biljard, for jeg slo ofte gutta. Og da ble det jo ekstra artig, sier Line til Dagbladet.

Så åpnet det en biljardsalong like ved der familien Kjørsvik bodde på Byåsen.

Da var det gjort for Line, som egentlig hadde bestemt seg for å satse på fotall. Hun gikk på fotballinje på videregående og var kretsmester med Byåsen.

Idrettsånd: -  De som spilte biljard tok tak i meg. Det er få jenter i denne sporten, så miljøet er flinke til å ta vare på de som viser interesse, sier Line Kjørsvik.

Det var Byåsen Biljardklubb.

Klubben ble nedlagt da salongen gikk konkurs et par år seinere.

Dora Biljardklubb ved Lade ble neste stopp. Det holdt hun hus et par år.

Så åpnet Trondheim Biljardklubb ny salong på Heimdal i 1998.

Line skiftet beite igjen.

-  De jeg spilte mest med var med der, og det var en klubb som gjorde mye for spillerne. De var seriøse på trening og rekruttering, sendte medlemmene til turneringer og sørget for gratis spilletid til de som ville satse på biljard, sier hun.

Det var her i Trondheim Biljardklubb Line for første gang opplevde en idrettsånd i biljardsporten.

Det var her hun ble formet til en idrettsutøver. Det var til denne klubben lojalitetsfølelsen vokste fram.

Ros fra forbundet: -  Det er en veldig aktiv klubb, som ofte stiller med desidert flest lag til lag-NM. Jeg hadde nøkkel til salongen vi holdt til i, og her sto jeg ofte på natta og trente, for da var det stille og rolig, sier Line.

Til turneringer reiser medlemmene gjerne i felles buss og stiller med lik T-skjorte. Klubben var også NM-arrangør i år, et mesterskap som fikk president Knut Kvaal Pedersen i Norges Biljardforbund til å legge igjen følgende hilsen på klubbens hjemmeside.

«Sammen i Trondheim BK klarer de å skape en fantastisk lagånd i en av de mest individuelle idrettsgrener. Vi tenker ikke bare på den sportslige biten, men også den fantastiske dugnadsånden som klubben oser av. Det er et stort ønske/håp at flere klubber tar lærdom av det de får til oppe på Heimdal» .

Maskeradeturnering: Det sosiale dyrkes helt bevisst. Hver tirsdag er det klubbturnering, et par ganger i året arrangeres det natt-turnering og så har det blitt tradisjon med maskeradeturnering annet hvert år.

Men klubben kan også kose seg uten kuler og kritt. Revy, karaoke og julebord står som regel på menyen i november hvert år.

-  I klubben er vi som en liten familie. Sånn blir det jo gjerne når man ser mer til hverandre enn til våre egne familier. Her var vi jo gjerne seks timer om dagen, sier Line.

Og når hun sier var , så skyldes det at hun ikke står i klubben lenger. Av den enkle grunn at hun for halvannet år siden flyttet til Oslo.

«Rock Star»: I en idrett med stor reisebelastning ble alt enklere fra hovedstaden. Videre var hun nødt til å bytte klubb for å oppnå klubbfordeler der hun trener.

-  Det var ikke lett å skifte klubb. Men skulle jeg satse videre hadde jeg ikke annet valg. Jeg er drittlei flyturen mellom Trondheim og Oslo, og jeg sparer både tid og penger på å bo her. Dessuten skulle ikke Oslo bare være en mellomstasjon. Jeg har flyttet hit for å bli, sier hun.

Siden Line vant EM-sølv i Stavanger i 1997 har hun nemlig vært mye på reisefot. Ikke minst til USA, hvor hun har konkurrert i mange år.

-  I 1998 vant jeg to kvalifiseringsstevner til en profesjonell tour. Da droppet jeg bioingeniørstudiene i Trondheim for å satse som proff i USA. Utdannelse kan jeg ta seinere. Denne muligheten ville jeg kanskje ikke fått igjen seinere, sier Line.

Hun har en femteplass som best i USA, hvor hun spilte inn rundt 100 000 kroner i året i premiepenger,

penger som har kommet godt med i tillegg til inntektene fra diverse småjobber ved siden av.

De fleste biljardspillere har eget kallenavn. Line sitt er «Rock Star».

-  Det fikk jeg etter at jeg gikk på scenen og sang på en fest etter en turnering i USA i 99. Siden har alle kalt meg det, sier Line.

Klubbytte i Oslo: I Oslo meldte hun seg først inn i Bex Biljardklubb. Men da Christiania Biljardklubb flyttet inn i en nyåpnet biljardsalong på 1600 kvadratmeter lot hun seg overtale til å bli med over.

-  Jeg har bare vært her en måneds tid, så den store klubbfølelsen har det vel ikke blitt ennå. Og uansett vil Trondheim Biljardklubb for alltid bety noe helt spesielt for meg. Det var der jeg ble idrettsutøver, sier Line.

Biljardsportens har en utfordring i å kvitte seg med stempelet som en pub-hobby. Line tar seg aldri en øl når hun trener eller spiller.

-  Jeg spiller skikkelig dårlig om jeg har tatt meg en øl, men vel så viktig er det å tydelig skille idretten og en tur på byen. Heldigvis har jeg alltid møtt respekt fra andre idrettsutøvere, og det er kult, for vi driver jo med en annerledes sport. Men idrett handler ikke bare om å løpe fortest eller hoppe høyest. Som i andre idretter er det mye svette og tårer her også. Biljard kan være verdens mest frustrerende spill, sier Line Kjørsvik.

På vent til OL: Som andre idrettsutøvere må også biljardspillerne oppgi hvor de til enhver tid, slik at dopingkontrollører kan teste dem.

-  Jeg har hatt dem hjemme hos meg klokka 07 00 om morgenen. Men det er bare fint at vi er under olympiatoppens paraply. Det er med på å heve sportens anseelse, og bidra til at vi blir tatt seriøst.

Biljard er anerkjent som idrett av den internasjonale olympiske komité, men det er ennå ikke funnet plass til sporten på OL-programmet.

-  Det hadde vært en drøm å representere Norge i OL som biljardspiller.

HAR KONTROLL PÅ BALLENE: Line Kjørsvik takker et godt miljø i Trondheim Biljardklubb for at hun begynte å satse seriøst på en idrett som folk fleste forbinder med pub-moro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer