Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Linka scoret ti mål på ti skudd og drev Spania til vanvidd

Vant EM-finalen.

HERJET: Linka Riegelhuth Koren scoret ti mål og senket Spania med en superkamp. Foto: Bjørn Langsem
HERJET: Linka Riegelhuth Koren scoret ti mål og senket Spania med en superkamp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

• Norge - Spania 28-25 (10-12)

BUDAPEST (Dagbladet): Norge er europamestere i håndball etter seier mot Spania i EM-finalen. Linn-Kristin Riegelhuth Koren scoret ti mål på ti avslutninger og ble kampens store spiller. I tillegg var målvakt Silje Solberg til tider strålende.

- Linka, we love you! utbrøt TV 2s Harald Bredeli på direkten.

De norske håndballjentene revansjerte dermed finaletapet mot Montenegro fra 2012.

- Jeg er så glad, det er så mye mer enn hva jeg hadde forventet før mesterskapet startet. Jeg er så stolt av meg selv, sier Silje Solberg, som ble kåret til EMs beste keeper, til TV 2 etter kampen.

- Det er noen som ikke har hatt trua på oss, men nå står vi med gullet rundt halsen, sier Linn-Kristin Riegelhuth Koren - som i dag sikret seg sitt åttende mesterskapsgull.

Klare for OL - Det er en fantastisk prestasjon av gjengen, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

- Vi visste at vi kom til å bli steike gode, men usikker på når. Vi har hatt en optimal utvikling de siste tre ukene. Nå er vi klare for OL i 2016, og det er det jeg er mest fornøyd med, sier landslagssjefen.

Norge står nå med seks EM-gull for kvinner: I 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 og 2014.

GULLGUTT: Thorir Hergeirsson.  Foto: Bjørn Langsem
GULLGUTT: Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Norge spilte en svak 1. omgang og lå på det meste under med fem mål. En god målvakt i Silje Solberg holdt Norge inne i kampen.

Som så mange ganger før i årets EM slo Norge nådeløst tilbake i 2. omgang og sikret etter hvert seieren. Norge ledet med fire mål med ti minutter igjen av kampen, men en noe svak avslutning sørget for spenning. Men Norge rodde i land seieren.

Papp László Sportaréna i Budapest tar rundt 11 000 tilskuere - og godt over halvfulle tribuner var nok til å lage god stemning. Et stort flertall norske fans var blant de frammøtte og lagde som alltid god stemning.

Scoringstørke Nora Mørk åpnet med to raskemål og sendte Norge opp i 3-2-ledelse fra straffemerket. Da var det spilt i 3:18.

Lagene fulgte hverandre som skygger de første minuttene og Norge stanget i angrep.

GULL: Norge og Stine Bredal Oftedal sikret EM-gull etter finaleseier mot Spania. Her feirer Oftedal scoring.
GULL: Norge og Stine Bredal Oftedal sikret EM-gull etter finaleseier mot Spania. Her feirer Oftedal scoring. Vis mer

Norge scoret ikke et eneste mål på de neste nesten 11 minuttene.

Heidi Løke bommet på to supersjanser fra streken. Stine Bredal Oftedal bommet alene med målvakt og Nora Mørk misset et straffekast.

I stedet var det Spania som benyttet sjansen og dro i fra. Etter 13:32 viste stillingen 3-7. Publikum i Papp László Sportaréna trodde knapt det de så og Norge spilte i over ti minutter uten å få ballen i nettet.

 - Spania har spilt med én mindre nå, men det ser ut som om de har spilt med én mer, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli på direkten.

REV SEG LØS: Heidi Løke. Foto: Bjørn Langsem
REV SEG LØS: Heidi Løke. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da tok Thorir Hergeirsson en time out.

Våknet Det gjorde tydelig godt for de norske jentene og Nora Mørk og Sanna Solberg satte inn to raske og dermed var det 5-7.

Men den neste norske perioden kan oppsummeres med bom, bom og bom. Spania økte og var oppe i 6-10 med ti minutter igjen av omgangen.

Tre raske norske scoringer førte Norge helt opp i ryggen på spanjolene.

Til pause var stillingen 10-12 - og Norge kunne takke målvakt Silje Solberg for at differansen ikke var større. Hun hadde en redningsprosent på 39 i 1. omgang.

Løsnet Norge fikk en god start på 2. omgang og Heidi Løke satte inn 13-13 etter 32:30.

GLIS: Linka Riegelhuth Koren. Foto: Bjørn Langsem
GLIS: Linka Riegelhuth Koren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Mens Norge slet offensivt i 1. omgang - var det Spanias tur etter hvilen.

Norge tok over initiativet i kampen med en frekk scoring fra Nora Mørk rundt seks minutter ut i annen omgang. I undertall prøvde hun seg fra kanten og satte ballen mellom beina på målvakten.

Norge vant til slut 28-25 etter en thrilleravslutning på kampen.