Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lionel fra Slitu banker alle

Verdens tøffeste hest er norsk og oppkalt etter Lionel Messi.

STOLTE. Gøran Antonsen er stolt over sin hest Lionel. Hesten banket alle i en ekstrem styrkeprøve i Paris søndag. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
STOLTE. Gøran Antonsen er stolt over sin hest Lionel. Hesten banket alle i en ekstrem styrkeprøve i Paris søndag. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media. Vis mer

(Dagbladet): Søndag vant norske Lionel den ekstreme kraftprøven Prix de Paris på Vincennes. Løpet er hele 4150 meter langt. Slike løp vinner ikke normale travhester fra den såkalte dødens-posisjonen.

Det gjorde Lionel. Men så er ikke Lionel helt normal heller.

Å trave i dødens, posisjonen utvendig for leder er «drepen» for de fleste hester. Å taue på muligens verdens beste hest Bold Eagle, og servere den et optimalt løp. For deretter regelrett å banke den mot mål er en svett prestasjon.

Derfor er det forsvarlig å hevde at verdens tøffeste hest ble født i en liten trang stall og vokste opp i det vesle tettstedet Slitu i Østfold, midt mellom Mysen og Askim.

- Der ute bor det ikke mange mennesker. Det er et kjøpesenter der. Det er omtrent alt, ler Gøran Antonsen.

Ikke verdens navle akkurat.

- Lionel betyr selvfølgelig uendelig mye formeg. Den har forandret livet mitt, sier deleier Gøran Antonsen.

Han har gjort alt med hesten fra den ble født for seks år siden, og fram til at den nå er en verdensstjerne.

Skal kjøre selv Mandag fikk hesten som den aller første en invitasjon til storløpet Oslo Grand Prix på Bjerke 12. juni. Løpet alle norske hesteiere og kusker drømmer om å få delta i.

Da skal Gøran Antonsen kjøre selv.

Han har brukt tøffe franske toppkusker i løpene i Frankrike.

Men i de tre siste storløpene har han gitt Ørjan Kihlstrøm sjansen, da de franske kuskene var opptatt med andre oppdrag i de tre storløpene. Etter to mislykkede forsøk, satt den der for svensken.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å vise fram hvor god Lionel egentlig er. For jeg har vært litt sint og skuffet over egne prestasjoner med hesten, fortalte Kihlstrøm i et seiersintervju på Vincennes.

Men i Oslo blir det norsk hele veien med Gøran Antonsen i sulkyen.

- Det kan ikke bli større enn det. Å kjøre min egen hest i storløpet i Oslo. En hest som jeg har temt og trent opp selv, sier Gøran Antonsen til Dagbladet.

6,5 millioner Lionel travet inn 1,7 millioner kroner søndag i Paris.

Hingsten har hittil tjent over 6,5 millioner kroner til sine eiere Gøran Antonsen og Kjell Arne Ness. Alt, bortsett fra den første halve millionen har Lionel travet inn i Frankrike. Det tok bare litt over et år

Gøran Antonsen er overlykkelig for at han turte å satse på Frankrike for sin hest. At han kjørte hesten ned til stortreneren Fabrice Souloy.

- Lionel passer så godt i det landet. Han passer inn i kjøremønsteret der nede. For der kjører de hest. Ikke sånn som man driver her i landet med full fart fra start, demping midtveis, for så å sette full fart igjen, sier Antonsen.

Og han fortsetter:

RÅ STYRKE. Norske Lionel med Ørjan Kihlstrøm i sulkyen gir den store franske stjerna Bold Eagle bank på Vincennes søndag. Foto: Gerard Forni/Ecuus Media
RÅ STYRKE. Norske Lionel med Ørjan Kihlstrøm i sulkyen gir den store franske stjerna Bold Eagle bank på Vincennes søndag. Foto: Gerard Forni/Ecuus Media Vis mer

- Lionel har en voldsom speed mot slutten, uansett tempo underveis. Da er det klart at et jevnt hardt tempo i løpet er til hans fordel, forklarer Antonsen.

Ny stall og nye hester Prestasjonene og inntektene til Lionel har skaffet Gøran Antonsen muligheten til å bygge et paradis av et sted å trene travhester et par steinkast fra Momarken.

Merittene til hesten har også bidratt til å fylle opp stallen hans med unghester.

- Folk har fått troen på min treningsfilosofi på grunn av prestasjonene til Lionel. Jeg har vel ikke tenkt å endre så veldig mye på det i framtida, ler Gøran Antonsen.

Fikk mora Det er Terje Jensen fra Tønsberg som står som oppdretter av Lionel. Han forteller at hesten ble født i Slitu.

- Jeg bor i leilighet selv, og det er ikke så enkelt å fylle opp den med hester, smiler han.

Jensen forteller at han har hatt et langt og godt forhold til Cato Antonsen, faren til Gøran.

- Og så er det Gøran som foreslo franske Look de Star som far, forteller Jensen om den høyst vellykede miksen som ga avkommet Lionel. Det er bare et eneste stort eventyr, sier Terje Jensen til Dagbladet.

Gøran Antonsen forteller at han fikk mora Aurora Sign av Terje Jensen. Beklageligvis måtte hoppa avlives på grunn av en skade. Men hun rakk å vise sin verdi i avlen.

Hoppa ga bare liv til hesten som skulle bli oppkalt etter en argentinsk fotballspiller.

- Vi ville kalle ham opp etter en stjerne. Og det finnes ikke en bedre fotballspiller i verden enn Lionel Messi. Det var vi enige om, Kjell Arne og jeg. Selv om han er United-fan, forteller Gøran Antonsen.

Nå er hesten Lionel sterkest og tøffest i verden.

- Så har de brun lugg begge to?

Gøran Antonsen ler.

- Ja, det har du rett i. Både hesten og fotballspilleren.

OPPKALT. Lionel er oppkalt etter denne karen her, Lionel Messi. Foto: Xinhua/Sipa/NTB scanpix
OPPKALT. Lionel er oppkalt etter denne karen her, Lionel Messi. Foto: Xinhua/Sipa/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media