DØMT: Lionel Messi må ikke sitte inne. Foto: Jose L. Argueta/ISI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
DØMT: Lionel Messi må ikke sitte inne. Foto: Jose L. Argueta/ISI/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Lionel Messi og faren dømt til 21 måneders betinget fengsel

For skattesvik.

(Dagbladet): Fotballstjernen Lionel Messi og faren er idømt 21 måneders fengsel for skattesvik, melder nyhetsbyrået Reuters.

Duoen er også dømt til å betale et samlet beløp på 3,7 millioner euro (rundt 34,5 millioner norske kroner) i bøter. Av disse utgjør Messis bøter 2,2 millioner euro (rundt 20,5 millioner norske kroner).

Dommen kan ankes til den spanske Høyesterett.

Barcelona-spilleren og faren kommer ifølge spanske medier ikke til å sone i fengsel, ettersom dommen er lavere enn to år og ingen av dem tidligere er dømt.

Saken har likhetstrekk med da lagkamerat Javier Mascherano ble dømt til ett års fengsel for skattesnusk i januar.

I tiltalen ble det hevdet at Messis far er hovedmannen, men at den argentinske stjernespilleren etter alt å dømme har visst om sin fars praksis. Dette har begge avvist, og de to hevder at faren har tatt seg av det økonomiske, mens Messi har konsentrert seg om fotball.

- Jeg spilte fotball. Jeg hadde ingen anelse om noe annet, sa Barcelona-stjernen da han vitnet i retten, ifølge NTB.

Lionel og pappa Jorge Horacio Messi er dømt for skatteunndragelser i perioden fra 2007 til 2009, hvor de skal ha snytt den spanske staten for godt over 30 millioner kroner. Det skal ha blitt opprettet falske selskaper i Belize, Uruguay, Sveits og Storbritannia for å skjule pengene, som kom fra inntekter forbundet med Messis merkevare.

Lionel Messi var selv i retten 2. juni. Flesteparten i publikum skal da ha applaudert ham, mens andre buet på 28-åringen og kalte ham for en tyv.

Aktoratet la ned påstand om 22 måneders fengsel på begge to, samt bøter tilsvarende summen som er påstått unndratt.