SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ada Hegerberg vant Ballon d'Or som første kvinne

Lise Klaveness er den eneste som kan bygge bru mellom Ada Hegerberg og landslagstrener Martin Sjögren

Norges landslagstrener hadde tre alternativer til FIFA-kåringen i september, men stemte ikke på Ada Hegerberg. Skjønner du?

MOR, FAR, SØSTER, forloveden, arbeidsgiveren Lyon og fransk fotball ble takket på det kjærligste og mest inderlige før hun til slutt kom med en oppfordring til alle verdens fotballspillende jenter.

Norge og norsk kvinnefotball, som gjennom 66 landskamper ispedd 38 scoringer gjorde Ada Hegerberg god og interessant nok for mye større utfordringer enn Toppserien, ble ikke nevnt med et ord.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

SLIK SITUASJONEN HAR utviklet seg mellom Ada Hegerberg og Norges Fotballforbund er det til å forstå. Slik situasjonen er blitt er det også meget pinlig for NFF. For det spiller ikke lenger noen rolle hvem som eier konflikten, hvem som har rett eller hvem som sa eller gjorde hva under og etter EM-sluttspillet i Nederland sommeren 2017.

3. desember 2018 ble det tegnet et nytt bilde i Paris.

Ada Hegerberg har vunnet og står med Ballon d'Or, som den første kvinnen gjennom historien.

Norges Fotballforbund sitter igjen med svarteper.

DET POTENSIELLE NEDFALLET fra Adas store triumf i Paris er derfor en belastning for landslagstrener Martin Sjögren og dressene på Ullevaal Stadion. Konflikten har riktignok ikke forverret seg på bakgrunn av kåringen, det skal vanskelig gjøres. Problemet for NFF er at den vil se så mye verre ut. Det er nesten som om utmerkelsen ikke angår norsk kvinnefotball i det hele tatt. At Ada Hegerberg er fransk, ikke norsk. Og var det noen som lurte på hvorfor verdens beste kvinnelige fotballspiller ikke spiller for landet sitt før Ballon d'Or, tør jeg ikke tenke på hvor mange som vil stille spørsmålet når Norge spiller VM-sluttspillet neste sommer.

I Frankrike.

I Ada Hegerbergs nye hjemland.

Uten verdens beste Ada.

OM KONFLIKTEN KAN løses? Nei, jeg tror ikke det. Den er for dyp, har utviklet betydelige elementer av stolthet, og har etter det jeg forstår også blitt veldig personlig. Og det første klare tegnet på det fikk man vel egentlig da landslagstrener Martin Sjögren var i Kiev på kvinnenes Champions League-finale i mai, og ikke tok seg bryet med å gratulere Ada Hegerberg med den tredje strake seieren.

Jeg sier ikke det hadde løst noe.

Men det hadde i hvert fall ikke gjort det verre.

DA MARTIN SJÖGREN heller ikke hadde Ada Hegerberg som en av de tre spillerne han stemte på i kåringen som ledet til mandagskveldens norske jubelkveld, kom det et tegn til. Det er selvfølgelig Sjögrens privilegium å vurdere og sette alle spilleres ferdigheter opp mot hverandre, men når vinneren ikke engang er med på arket, en spiller som er toppscorer i alle turneringer, får selvfølgelig konflikten bein å gå på. Og fordi vi vet så lite ut over at det er personlig, og Ada Hegerberg på toppen av alt mulig annet nå også har vunnet Ballon d'Or, spør ikke folk lenger hvem som har rett.

Det sier seg selv.

Det er spill mot ett mål.

DET ENESTE LYSET det er mulig å se i tunnelen er Lise Klaveness, NFFs nye direktør for elitefotball. Har jeg forstått det riktig fikk hun jobben fordi hennes fremste egenskap er å samle folk til enighet gjennom å lytte og tilrettelegge. Kravet om fotballfaglig utdanning og internasjonal erfaring krysset hun jo ikke av. Ei eller det som gikk på ledererfaring. Likevel ble hun anbefalt på det sterkeste av mannen som ledet rekrutteringsarbeidet, Erik Solér. Og er det noe NFF virkelig trenger i denne konflikten så er det akkurat de egenskapene som gjorde Lise Klaveness til fotballforbundets nye sjef for elitefotball.

Dermed ikke sagt at det går.

Men det vil være fryktelig dumt å ikke prøve.