Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lite er bedre enn en ren finne

Da heltene svek ham i Lathi-VM, rev Iivo ned glansbildene fra veggene på gutterommet. Nå kan han klistre opp seg selv.

ENDELIG REN SUKSESS: Iivo Niskanen ble sveket av sine langrennshelter. Det skal ikke skje igjen. FOTO: EPA/Kimmo Brandt.
ENDELIG REN SUKSESS: Iivo Niskanen ble sveket av sine langrennshelter. Det skal ikke skje igjen. FOTO: EPA/Kimmo Brandt. Vis mer

DET går an å forklare Iivo Niskanens seier i verdenscupstarten med hjemmefordelen. Han gjorde det selv rett etter triumfen søndag ved å forklare at all treninga i denne bakkete løypa i Kuusamo hadde lært ham å disponere kreftene riktig; at det var han som for anledningen fikset den viktige detaljen aller best.

Men så går det også an å mene at den hardt prøvete finske skisporten endelig har fått sin stjerne.

Ingen ting er bedre for langrenn enn det.

FORTSATT er det slik at en finne øverst på en resultatliste, er det samme som å invitere til en diskusjon om doping. Iivo er den første til å skjønne akkurat det.

Forleden snakket han med Expressens innsiktsfulle langrennsreporter Tomas Petterson nettopp om den doptåka som ligger over hver eneste finsk framgang. For selv ikke i hjemlandet holder det for finske utøvere å ta gull i sprintstafetten i Sotsji-OL. Den sensasjonelle seieren til Iivo Niskanen og kompisen Sami Jauhojärvi sist vinter forsvant i alminnelig mistillit:

- Jeg leste etterpå at fotografene allerede etter 15-kilometeren (en overraskende fjerdeplass) tok bildene av meg på vei inn på vanlige dopingkontrollen. Det var bra visst å være forberedt til jeg ble tatt, fortalte Niskanen.

Det forteller om den grunnleggende mistenksomheten til finsk langrenn på tross av at dette er ett av de få landene der det vanlige rettsapparatet har tatt et oppgjør med dopingkulturen i sporten. De fleste av falne nasjonalheltene fra skandalemesterskapet i Lathi 2001 ble hentet inn til domstolene for å svare på gamle forhold rundt selve dopingmisbruket.

IIVO har selv følt seg sveket. Til Expressen forteller han historien om seg selv som 9-åring nettopp under Lathi-VM. Han var blitt syk, var hjemme fra skolen og fulgte mesterskapet og den gryende finske framgangen fra gutterommet. Da avsløringene av landslagets systematiske bloddoping kom noen dager seinere, stod guttungen opp av sengen, rev ned alle plakatene av finske skihelter på veggene og kastet dem i søppelet.

Det er en vond opplevelse det tar mer enn noen flotte OL-løp og en seier i sesongstarten for å bli kvitt:

-  Etter VM i Lathi i 2017 håper jeg at alt er forandret. At vi har fått tilbake respekten og tilliten. At finsk langrenn er på null igjen, og kan bygge noe nytt, sier Niskanen.

Selv han nøler med å renvaske hele det finske langrennsmiljøet. Til det har jukset vart for lenge.

ELLERS er Iivo tydelig nok. Finnenes unge stjerne vet hva han er god for. Eks-landslagstrener Magnar Dalen forteller gjerne historien om da Niskanen for bare litt over to år siden dukket opp på sin første samling med landslaget.

På den felles evalueringen noen dager seinere, ble det nykommer Niskanens tur til å fortelle resten av gruppa om hvordan erfaringen var etter debuten:

- Jeg synes det har gått greit. Ikke noe problem, sa 20-åringen før han fortsatte:

- Men jeg er overrasket over hvor dårlig form og hvor dårlig trent alle de andre virker.

Da ble det ble helt stille i rommet.

Men nå er det kanskje på tide å ønske den gamle langrennstorheten Finland virkelig velkommen tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling