Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liten bokser med skyhøye mål

EM-gullet er historie. Nå jobber Lotte Lien (21) knallhardt for å bli vår første OL-suksess i kvinneboksing.

DRØMMER OM OL:  Trønderbokseren Lotte Lien har fått en smak av profflivet gjennom trening med svenske Anna Ingman i Torrevieja. Men 20-åringen fra Trym kommer ikke til å la seg lokke til et proffliv i bokseringen før hun har oppnådd de målene hun har satt seg som amatør. -Jeg skal ikke nekte for at det er en stor drøm for meg å delta i OL.  I helgen stiller hun i den store Haringey-turneringen i London, og ungjenta fra Trym går for seier. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
DRØMMER OM OL: Trønderbokseren Lotte Lien har fått en smak av profflivet gjennom trening med svenske Anna Ingman i Torrevieja. Men 20-åringen fra Trym kommer ikke til å la seg lokke til et proffliv i bokseringen før hun har oppnådd de målene hun har satt seg som amatør. -Jeg skal ikke nekte for at det er en stor drøm for meg å delta i OL. I helgen stiller hun i den store Haringey-turneringen i London, og ungjenta fra Trym går for seier. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet): - Da jeg oppdaget boksinga, fant jeg den idretten jeg lette etter. Etter sju år så føler jeg fortsatt at dette bare er starten på noe som jeg skal drive lengre. Starten på noe som kan bli enda større, sier Lotte Lien.

- OL er ikke langt unna. Det er det største man kan oppleve som idrettsutøver. Og vi jobber veldig hardt for å legge en detaljert plan for å lykkes, sier 21-åringen.

Fin figur i ringen
Noen måneder er gått siden boksejenta fra Trondheim skjøt inn som et nyfødt stjerneskudd på den norske idrettshimmelen. EM-gullet var kanskje overraskende, men det var ikke tilfeldig.

I en liten gymsal på en liten skole i trønderbyen har Lotte Lien og trener Robert Walstad jobbet knallhardt i syv år for Lotte, og også for at Norge skal bygge opp enda flere boksestjerner. EM-gullet var ett av målene.

Nå ser de mot OL i London i 2012, når kvinneboksing for første gang skal stå på det olympiske programmet. Det i seg selv er ingen selvfølge.

Senest i oktober diskuterte de olympiske delegatene om det er sømmelig at jenter skal dra på seg boksehansker og slå løs på hverandre.

Det er ikke lenger enn tre uker siden Tunisias Mohamed Mzali ba IOC om å revurdere avgjørelsen om å inkludere grenen, fordi han hadde vanskelig for å se for seg «unge kvinner med fin figur kjempe i ringen, og motta harde slag mot brystene, som egentlig er til å fø unger».

Her hjemme har eks-proffbokser Ole Klemetsen tirret på seg mange med uttalelsene om at jentene heller burde være hjemme på kjøkkenet og ta seg bra ut.

- Diskusjonen går overhodet ikke inn på meg, sier Lotte Lien.

- Jeg er bare veldig glad for at det endelig er på programmet, og nå ser jeg bare framover. Om det er noe som er beklagelig er det at det bare er tre vektklasser i OL,  51 kg, 60 kg og 75 kg.

Sju kilo opp eller ned
Akkurat det er nemlig en utfordring for jenta fra Trondheim. Da hun tok plass på det øverste trinnet på pallen i Ukraina for å motta EM-gullet i september, var hun fortsatt lavest av de tre som sto der. 164 cm er ikke like høyt som målene hun har satt seg. I EM veide Lien 67 kg — midt mellom de to tyngste OL-klassene.

- Spørsmålet vi må ta stilling til er om det er mest hensiktsmessig å gå ned eller opp. Per dags dato er det ikke snakk om noe annet enn at nivået er høyere i 60 kg-klassen, men med to år igjen til mesterskapet kan mange nye utøvere melde seg på også i 75. Samtidig må vi tenke på teknikktreningen i dette også. Men jeg vet uansett alltid at jeg møter noen som er høyere enn meg. Og jeg er veldig stolt over at jeg har klart å bli EM-vinner som den laveste i klassen, det kjennes som en ekstra seier i seg selv.

Ville konkurrere som 14-åring
«La Bomba» er kallenavnet trener Robert Walstad så vidt har prøvd å feste på 21-åringen, på grunn av smellene hun deler ut på kanvasen. Det er Walstad som får æren for at Lotte Lien nå leverer internasjonale resultater, for at hun driver med boksing i det hele tatt.

Som 14-åring drev Lien med kickboksing, men miljøet var for lite konkurransedrevet for at det tilfredsstilte den unge jentas motivasjon for tøff satsing. Så hun ringte til Walstad og Trym IL, og bare noen dager etter satte hun beina i den lille gymsalen, som fortsatt er klubbens hjem, for første gang.

- Fra første start var det satsing. Vi satte oss mål med en gang. Det er et lite miljø i Trym, og du har gode mulighet til å få god oppfølging. Det er alt fra helt ferske utøvere til folk som har tatt europeisk gull, sier hun.

Like viktig er boksemiljøet i Trondheim generelt.

- Vi har fem klubber i Trondheim, flere enn eksempelvis i Oslo. Det er ikke mange konkurranseboksere i hver klubb, men det er likevel gode muligheter til å få matching. Miljøet mellom oss boksere er utrolig bra, og vi trener på tvers av klubbene. Noe av det viktigste er det kanskje at jeg har fått så enormt mange bekjente og venner. Det gir jo ekstra motivasjon i det som i utgangspunktet er en individuell idrett. Det å kunne trene i enkle kår som i en gymsal og kunne hevde seg internasjonalt likevel, sier noe om boksemiljøet. Og plutselig, etter syv år, er det jeg som er den eldste og har bokset lengst. Det er litt rart for meg som startet som 14-åring, å være «veteranen», forteller Lien.

Økt interesse
En Trym-seier i Klubben i mitt hjerte kan likevel bety mye for gjengen i gymsalen. Boksing er fortsatt en liten idrett, og sponsorpengene har ikke blitt kastet etter Lotte Lien.

- Jeg har et par kontakter med tanke på sponsorer som har kommet på banen i det siste. For jeg må reise til utlandet for å få sparringen jeg ikke har tilgang på i Trondheim, eller vi må hente folk hit. Og jeg har søkt på masse stipender som jeg fortsatt ikke har fått svar på. Det første målet må kanskje være å slippe å ha deltidsjobb i tillegg, sier hun.

Mye har skjedd siden hun var 14. Men med tanke på interessen har den virkelige utviklingen naturlig nok vært i månedene etter det sensasjonelle EM-gullet i høst. Plutselig begynte mediene å ringe, plutselig ble Lotte gjenkjent på gata.

- Forholdet mitt til trening og boksing har selvfølgelig endret seg. Det som før føltes som veldig mye trening er blitt mer overkommelig. Og det at jeg har kommet inn i basisgruppen til Olympiatoppen, og for måle meg med andre unge utøvere på tvers av idrettene — det gir inspirasjon. Men så har det også dukket opp fanbrev i posten, og jeg har omtrent bare fått positive tilbakemeldinger. Folk kjenner meg igjen på butikken, kommer bort og hilser. Det er jeg utrolig takknemlig for, sier Lien, som håper oppmerksomheten kan bidra til økt interesse rundt boksinga.

- Cecilia (Brækhus) har gjort utrolig mye for kvinneboksing, hun har vært en profil og skapt interesse. Og det føles kjempefint for meg å kunne bidra til å gjøre noe av det samme, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media