Litmanen beundrer Rosenborg

AMSTERDAM (Dagbladet.no): Ajax-legenden Jari Litmanen liker ikke store stjerner på banen. Derfor er han så glad i Rosenborg.

- Rosenborg har ingen spillere som er viktigere enn andre. Det er typisk nordisk og skandinavisk. Og det var slik for meg hjemme i Finland før jeg ble proff. Det er sånn jeg liker det, sier Litmanen til Dagbladet.no.

Han har fått med seg at RBK sikret seriegull nummer 11 på rad i helga.

- Nå har de ikke press på seg, de kan konsentrere seg om kampen mot oss, sier Litmanen.

Fansens superidol

Finnen var skadd da Ajax spilte 0-0 på Lerkendal. Den tidligere Barcelona-angriperen har fulgt nøye med RBK, også fordi hans landslagskollega Janne Saarinen er venstreback for trønderne.

- Har de åtte år i Champions League nå? Det sier det meste om Rosenborg, de er gode hvert eneste år. Men de har det samme problemet som Ajax, at spillere blir solgt, sier Litmanen.

31-åringen kom tilbake til Amsterdam i sommer etter et mislykket opphold i Liverpool. Hos Ajax er han fansens superidol etter sju sesonger i klubben på 90-tallet.

Etter treninga i går ettermiddag hadde han store problemer med å komme seg inn i garderoben. Unge Ajax-fans ville ha både signatur, klem og bilde sammen med den finske spilleren.

Bak Zlatan

I kveld får han drømmerollen mot Rosenborg, som offensiv midtbanespiller rett bak den svenske midtspissen Zlatan Ibrahimovic.

Stjernestatusen lar han gjerne Zlatan overta, 31-åringen er brydd over all oppmerksomheten etter returen til Nederland. Oppstyret ble ikke mindre etter at han scoret to mål på Alkmaar i helga.

- Jeg er bare én av mange spillere, og det er viktig for meg, sier han.

Skryter av Riise

Ifølge Uefa mangler Litmanen bare ett mål på å tangere Johann Cruyffs rekord med 25 mål i e-cupene.

- Jeg trodde jeg hadde flere allerede. Men det som teller er at laget scorer, ikke at jeg scorer.

Forrige sesong spilte han Champions League for Liverpool. Der ble han kjent med enda en nordmann.

- John Arne Riise har vært utrolig bra for Liverpool. Han har en stor framtid, sier Litmanen.

At Litmanen er glad for sitt tredje klubbskifte på tre år er åpenbart.

- England er mer fysisk, i Nederland er teknikk og taktikk viktigere. Mer vil jeg ikke si om det. Jeg tenker som en nederlender, derfor passer jeg her.

(Dagbladet.no)

FOLKETS FINNE: Jari Litmanen er voldsomt populær i Amsterdam.