Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Litmanen senket Norge

Jari Litmanen scoret to mål, og var banens dominerende spiller da Norge ble utklasset med 3-1 i Helsinki. Debutant Torstein Helstad sørget for Norges ene nettkjenning. Dagbladet.no fulgte kampen direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge var totalt sjanseløse mot et meget godt finsk landslag i kveld. Med unntak av en liten periode tidlig i andre omgang gjorde Jari Litmanen og hans lagkamerater som de ville mot tafatt norsk motstand.

-Vi ble løpt over av et toppa finsk lag, sa en skuffet Nils Johan Semb til TV2 som forklaring på den den svake norske innsatsen.

Riseth burde scoret

Det var likevel Norge som skapte den første sjansen etter 7.minutters spill. Vidar Riseth utnyttet en glipp av Liverpool-midtstopper Sami Hyypiä, men alene med keeper skjøt han svakt utenfor lengste stolpe. Til tross for Riseths store mulighet var det Finland som dominerte omgangen totalt. Sjansene kom på løpende bånd og bare et dårlig mottak av Mika Nurmela forhindret scoring eter 18 minutter.

Like etter var Chelseas Mikael Forssell på farten, og en svimmel Bjørn Otto Bragstad måtte konstatere at Frode Olsen var mannen som redder Norge

-Vi fungerte dårlig individuelt og midtbanen vår ble løpende i mellom. I tillegg var det usedvanlig rufsete i den bakre fireren, sa en skuffet Semb om det finske overtaket.

Praktmål

Etter 25 minutter tok Finland ledelsen etter et fantastisk angrep. Forsell og Jari Litmanen kombinerte fint utenfor Norges 16-meter, og førstnevnte driblet av tre norske spillere før han vippet ballen igjennom til Litmanen som avsluttet sikkert alene med Olsen.

Scoringen så ut til å inspirere finnene ytterligere, og både Jonas Kolkka, Nurmela og Forsell hadde flere kjempesjanser til å øke ledelsen. Kun en god Frode Olsen forhindret flere finske scoringer. På overtid fikk Vidar Riseth sin, og Norges andre sjanse i omgangen, men headingen gikk i tverrliggeren og over mål.

Olsen, norges beste spiller, oppsummerte omgangen slik:

-Jeg tror vi hadde flere sjanser mot oss i denne omgangen enn vi har hatt de siste seks månedene til sammen, sa den norske målvakten.

Debutscoring

Etter pause la Norge om til 4-4-2 med Helstad og Carew på topp. Tommy Svindal Larsen kom inn sentralt på midtbanen, mens Erik Hoftun erstattet en svak Bjørn Otto Bragstad i midtforsvaret.

Endringene så ut til å inspirere Norge og et flott fremspill fra Svindal Larsen nådde Helstad i bakrommet. Alene med keeper gjorde Brannspissen ingen feil, og plasserte ballen iskaldt forbi Jääskelainen i Finlands mål.

-Torstein fikk vist at han er farlig foran mål da vi la om til to spisser etter pause, mente Semb

Brann-spissen var også selv fornøyd med debuten.

-Det var deilig å score, og moro å spille for Norge selv om det ikke fungerte spillemessig, sa Helstad.

Litmanen avgjorde

Gleden i den norske leiren varte imidlertid ikke lenge, og bare seks minutter senere var hjemmelaget i føringen nok en gang. Innbytter Milka Koppinen la inn fra høyre og på bakerste stolpe satte Litmanen ballen i krysset på hel volley. En nydelig scoring fra en stor spiller.

Norge klarte ikke å reise seg etter denne kaldusjen, og Finland kontrollerte omgangen ut. På overtid handset Stig Inge Bjørnebye på målstreken, og dommeren hadde ingen annen mulighet enn å dømme straffe og rødt kort.

11-meteren ble kontant satt i krysset av innbytter Sefki Kuqi, og Finland vant fortjent 3-1 etter en meget svak forestilling fra det norske laget. Landslagssjef Semb mente likevel at han hadde hatt godt utbytte av kampen.

-Kampen var positiv på den måten at jeg fikk sett en del spillere. Jeg fikk mange svar, selv om de fleste av dem var negative, avsluttet Nils Johan Semb.

NEDSLÅTT: Steffen Iversen fortviler etter finsk scoring.
UTVIST Stig Inge Bjørnebye måtte ta en tidlig dusj etter viljehands på målstreken.
BANENS BESTE: Jari Litmanen dominerte stort mot Steffen Iversen & co.
SJANSELØS:</B> John Carew fikk lite til mot et solid finsk forsvar.
DEBUTSCORING: Torstein Helstad jubler etter scoring i sin aller første A-landskamp.
<B>NÆR SCORING Vidar Riseth hadde Norges to største sjanser før pause.