YNDLING Det var stinn brakke da Therese Johaug lanserte sine egne hansker på Beitostølen i går. Foto: Anders Skjerdingstad
YNDLING Det var stinn brakke da Therese Johaug lanserte sine egne hansker på Beitostølen i går. Foto: Anders SkjerdingstadVis mer

- Litt fjernt å være et forbilde

Popstjerna Therese har byttet roller med idolet Bente Skari.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Popstjerne og popstjerne ... Jeg vet ikke helt, jeg, sier Therese Johaug.

Rundt henne i en sportsbutikk på Beitostølen står barn, ungdommer og godt voksne i kø for å få en autograf eller et bilde sammen med langrennsprinsessa. Hun har med et nødskrik rukket fram til den offisielle lanseringa av det første Johaug-produktet, skihansker.

Sprinten tidligere på dagen gikk mye bedre enn forventet, Johaug overrasket seg selv med en finaleplass, og etterpå ventet dopingkontroll. Men nøyaktig klokka to er hun på plass, som avtalt.

- Litt fjernt - Jeg vet jo at jeg er et forbilde for mange barn og unge, og det er viktig å stille opp. Jeg husker jo selv hvor stort det var å bli tatt bilde av sammen med Bente Skari da jeg deltok i Norway Cup, mimrer Johaug.

- Hvordan føles det at du nå befinner deg i Skaris posisjon?

- Det er egentlig litt fjernt. Det er vanskelig å ta det innover seg, erkjenner hun.

Johaug har lenge hatt hjelp til å håndtere alt som skjer rundt henne utenfor skiløypa. Jørn Ernst fungerer som manager på tilnærmet heltid. Nå har Johaug engasjert enda en person. Sølvi Vestlie skal ta seg av det som omhandler kleskolleksjonen.

Team Johaug - Vi holder på å bygge opp det du kan kalle et «Team Johaug». Det kan bli flere personer etter hvert. Målet er å legge forholdene optimalt til rette for at Therese skal kunne konsentrere seg om skikarrieren, sier Jørn Ernst.

ROLLEBYTTE: Det var en uforglemmelig opplevelse for Therese Johaug å få autograf av Bente Skari. I går var det Skari som fikk signert bilde av Therese Johaug. Foto: Anders Skjerdingstad
ROLLEBYTTE: Det var en uforglemmelig opplevelse for Therese Johaug å få autograf av Bente Skari. I går var det Skari som fikk signert bilde av Therese Johaug. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

Hovedpersonen føler at hun får den hjelpen hun trenger for å bli så god som overhodet mulig, selv om hun erkjenner at akkurat åpningshelga på Beitostølen er hektisk.

- Det er den travleste helga i året. Å reise til Gällivare neste helg, blir som å dra på ferie, erkjenner Johaug med et smil.

Verdens beste - Hvor god har du egentlig ambisjoner om å bli?

- Målet er å bli verdens beste kvinnelige langrennsløper. Jeg ønsker å vinne verdenscupen, og ikke minst å vinne mange flere renn. Jeg har tross alt bare vunnet tre verdenscuprenn.

Fredagens seier over Marit Bjørgen og gårsdagens gode sprint viser at Johaug er på vei, og at hun får betalt for arbeidet med å bli raskere og bedre i lett terreng.

- Det er veldig godt å få en bekreftelse på at jobben som er gjort gir resultater. Å bli litt bedre i sprint kan være de som skal til for at jeg får de bonussekundene som trengs for å vinne Tour de Ski. Får man med seg 20 bonussekunder, er det gull verdt, poengterer jenta fra Dalsbygda - idet hennes store barndomsidol Bente Skari faktisk dukker opp først i autografkøa.

Gir penger Skari er på Beitostølen som ambassadør for Aktiv mot kreft, en stiftelse også Johaug er ambassadør for. Faktisk går det ei krone til stiftelsen hver gang det selges et par Johaug-hansker.

- Initiativet kom fra Therese selv, og det setter vi veldig stor pris på. Hun er genuint opptatt av saken, forteler daglig leder Helle Aanesen.

TRAVEL DAG: Therese Johaug rakk så vidt en tur i dusjen mellom skirenn og hanskepromotering i går. Foto: Anders Skjerdingstad
TRAVEL DAG: Therese Johaug rakk så vidt en tur i dusjen mellom skirenn og hanskepromotering i går. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Det betyr mye for meg å kunne bidra til et sånt formål. Det gjør jeg med stor glede, fastslår Therese Johaug.

Trolig er det én av årsakene til at hun er kongerikets mest populære idrettsutøvere.

AUTOGRAF TIL ALLE: Therese Johaug er opptatt av å gi noe tilbake til fansen. Foto: Anders Skjerdingstad
AUTOGRAF TIL ALLE: Therese Johaug er opptatt av å gi noe tilbake til fansen. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer