Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Litt for smarte i Fredrikstad

Tilsynelatende er FFK-lederne de dummeste i hele Fotball-Norge. Sånn er det dessverre ikke.

IKKE HELT SOM NORMALT Fredrikstads Raio Piiroja (nummer to fra venstre) tjener bedre enn ligningen tilsier. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
IKKE HELT SOM NORMALT Fredrikstads Raio Piiroja (nummer to fra venstre) tjener bedre enn ligningen tilsier. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

FEM ÅR på rad har Fredrikstad Fotballklubb sendt en million kroner til det estiske agentselskapet Sport&Net Grup. Pengene skal offisielt ha blitt brukt på å finne nye talenter til FFK fra Baltikum, men disse er det ingen av i strømmen med prøvespillere til Østfoldbyen etter denne avtalen ble inngått sommeren 2 004.

Den eneste estlenderen på laget heter fortsatt Raio Piiroja. Han kom til klubben nettopp den samme sommeren og har en personlig fotballagent som jobber i Sport&Net Grup; altså selskapet som til nå har fått overført nær fem millioner kroner for en jobb de tilsynelatende ikke har gjort.

Da Piiroja fikk en ny forbedret kontrakt med FFK i august 2007, underskrev også klubben en ny avtale med det samme agentselskapet som da ikke hadde funnet fram et eneste talent på tre år.

Forskjellen var bare at de heretter fikk litt mer betalt for speiderjobben.


er altså FFK-lederne helt udugelige i forretninger? Nåja, mens millionene har sildret bort i Estland, har klubben klart å holde en forbausende lav lønning på sin estiske stjerne.

I løpet av disse årene har midtstopper Piiroja utviklet seg til å bli FFKs viktigste spiller uten at det ifølge de åpne lønningslistene er blitt spesielt verdsatt. Med en årslønn på rundt 600 000 kroner er han visst en av de billigste stjernene i Tippeligaen; sånn ca. en million pr. år under spillere av omtrent samme kvalitet.

Eller som han selv sa det til Dagbladet da vi sist helg skrev om denne litt spesielle saken:

- Nå vil jeg ta en telefon til agenten min og høre hva dette er for noe.


RAIO PIIROJA skal få ringe i fred, men internt i Fredrikstad Fotballklubb bør det ringe noen klokker etter avsløringen. Muligens kommer klubben seg juridisk unna en slik kreativ lønnspolitikk, men denne type klubbdrift vil bli kostbar for en idrettsforening som har gjort seg avhengig av bred støtte i lokalsamfunnet.

Rett før sommerferien søkte og fikk FFK en kommunal garanti på 10 millioner kroner. Klubben var i pengeknipe og måtte skaffe seg sikkerhet for en kassakreditt.

Søknaden fikk et klart flertall i kommunestyret, men splittet samtidig de fleste partiene. Selv i landets kanskje mest fotballglade by hadde det sneket seg inn en usikkerhet om hvorvidt det var riktig å hjelpe en underholdningsbedrift som ikke klarte å holde orden på regnskapet. Derfor ble garantien begrenset til ut dette året i stedet for helt til 2 012 som FFK ønsket.


er all fotballpraten i Fredrikstad konsentrert om jobben med å berge plassen i Tippeligaen. Lykkes Tom Nordlie og investorene som på tross av pengeknipa likevel hadde litt ekstra til å hente nye spillere, blir det lett å glemme hvordan klubben lønner heltene sine. Men hva om dette ender med nedrykk og byens gigantsatsing må ta en pustepause?

Avtalen med Raio Piiroja løper til 2011. Det gjør tilfeldigvis speideroppdraget til Sport&Net Grup også.

Men FFK skal leve videre, og det i en fotballøkonomi der storklubbene blir stadig tettere knyttet til lokalsamfunnets prioriteringer gjennom anleggsutbygging, felles skoleprosjekter og et bredt samarbeid for helse og kultur. Som rådmannens saksbehandler Egil Olsen fint uttrykte det da kommunen sist ga FFK en hjelpende hånd:

- Klubben betyr mye for byen i forhold til omdømmebygging.

Det er da det er dumt av fotballedere i Fredrikstad å forbli litt for smarte.

DAGBLADET I GÅR: Dokumentet som viser at FFK forplikter seg til å betale en million kroner i året til et estisk agentselskap ble avdramatisert av tidligere FFK-leder Morgan Andersen.
DAGBLADET I GÅR: Dokumentet som viser at FFK forplikter seg til å betale en million kroner i året til et estisk agentselskap ble avdramatisert av tidligere FFK-leder Morgan Andersen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling