Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Litt motgang knekker ikke meg

Martin Schanche (55) har bestemt seg for å kjøre helgas EM-runde i rallycross i Belgia til tross for at faren Rolf døde søndag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde et nært og godt forhold, og selvsagt er det et stort savn når han nå er borte. Heldigvis fikk han en super død - hvis det går an å si det: Han sovnet stille inn uten smerter og redsel, sier en åpenhjertig Martin Schanche til Dagbladet. Etter EM-runden reiser han hjem til begravelsen i Tana førstkommende tirsdag, før en ny EM-runde venter i Nederland.

- Jeg var på besøk hos mor og far 14 dager før han døde og er veldig glad for at jeg tok den turen. På en måte fikk jeg sagt farvel, sier Mister Rallycross.

På 8. plass

I årets EM ligger den seksdobbelte europamesteren foreløpig på 8. plass etter fire EM-runder. Og til tross for at Schanche vant EM siste gang i 1995 og ikke har vunnet en EM-runde på over to år, nekter turbo-Martin å være med på at hans tid i toppen er over.

- Jeg er en evig optimist og lar meg ikke knekke av litt motgang. Målet er fortsatt å vinne, sier Schanche - som er tidenes mestvinnende rallycrossfører med sine 72 seirer i klasse 1.

Datamotgang

Få kan skru og mekke som Martin. Den sportslige motgangen de siste årene skyldes først og fremst dataalderens inntog også i motorsporten.

- I starten var jeg dum som et spett. Klarte ikke engang å skru på Laptopen. Men nå begynner jeg å få tak på det.

Nå blir ting som turtall, gasspedalstilling, lufttrykk, lufttemperatur og bensininnsprøytning alt nitid loggført på dataen. Det viser til enhver tid hva som er riktig. Men enda viktigere: Hva som er galt. Og ifølge dataen skal Martins Opel Astra være god for mye moro i de gjenstående EM-rundene i år.

Slutter i tide

- Når slutter du, Martin?

- Den dagen jeg blir et nøytralt nummer i rekka, håper jeg at jeg har vett til å gi meg. Jeg ønsker ikke å komme dit hvor folk begynner å synes synd på meg. Jeg har sagt til kona at hun må ta fra meg tenningsnøklene før den tid. Iallfall regner jeg med å holde på et par år til.

Den middelaldrende mannen ser nesten skummelt veltrent ut. Men hevder at han ikke trener. Og aldri har gjort det heller.

- Jeg pleier å unnskylde meg med å si at jeg trenger all energien i bilen. Og en annen ting: Hvilken sjanse skulle konkurrentene hatt om jeg hadde trent..., flirer Schanche.

Som iallfall ikke har mistet turboen i kjeften.

SORGTUNG: Martin Schanche er trist til sinns etter at hans far døde. - Jeg var på besøk 14 dager før han døde, sier han.