<strong>VIA BREDE:</strong> Diego Forlan snek seg inn foran Brede Hangeland og satte inn det avgjørende målet via låret til den norske landslagskapteinen. Dermed vant Atletico Madrid kveldens Europa League-finale 2-1 mot Fulham etter ekstraomganger. Foto: Marcus Brandt, EPA/Scanpix
VIA BREDE: Diego Forlan snek seg inn foran Brede Hangeland og satte inn det avgjørende målet via låret til den norske landslagskapteinen. Dermed vant Atletico Madrid kveldens Europa League-finale 2-1 mot Fulham etter ekstraomganger. Foto: Marcus Brandt, EPA/Scanpix Vis mer

Litt til å jobbe med

Ikke tida for velmente råd, men ærlighet er eneste medisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DET er noen situasjoner i fotballspillet hvor en mann på nesten to meter er en tilnærmet funksjonshemmet mann. Brede Hangeland kom i klemma mellom egen høyde høyt der oppe og dårlig tid langt der nede to ganger i finalen i Europaligaen, og brukte for mye tid på å slite seg løs fra naturlovene.

Den første gangen burde Atletico Madrid fått straffespark, men Brede ble reddet av dommeren som synes sånt var for drøyt noen sekunder før ordinær tid.

Den andre gangen var avgjørelsen hverken opp til dommeren eller klokka, men Diego Forlan.

Da var det ingen nåde. Fulham hadde tapt og det var Brede Hangelands skyld.

SÅ ÆRLIG kommer nordmannen selv til å vurdere situasjonen et par minutter før full tid der han ikke hadde fart nok til å følge Diego Forlan helt fram mot første stolpe.

For en som har bygget det meste av den fine karrieren sin på en rett fram vurdering av egne styrker og svakheter, finnes det ikke noe annet alternativ. Det går ikke an å snakke om duellen kompisen på venstrekanten tapte i trekket før eller presset som ikke kom fort nok opp mot Aguero i tiendedelene inn mot innlegget:

•• Det avgjørende 2 - 1 målet var mest av alt et resultat av Brede Hangelands begrensning som internasjonal stopper; det rykket han mangler på  de små avstandene inne i eget felt. Kombinert med storheten til Diego Forlan, selvsagt.

Først når den erkjennelsen er der, er det mulig å fortsette på riktig vis. Det vil si å jobbe målbevisst for å minske problemet.

DET kan du være trygg på at Brede har gjort opp gjennom årene. Litt etter litt har han taklet tilsvarende situasjoner bedre, men altså ikke godt nok.

Det varslet han for så vidt i sekundene før andreomgangen tikket ut. Igjen var det bevegelse på tvers rundt egen femmeter mot første stolpe, og med en for sein Brede Hangeland i hælene.

Tempoproblemet endte med et spark i ankelen på kjappere Sergio Aguero. Det burde vært et straffespark, men i stedet kom avgjørelsen altså på et nytt nederlag i feltet og en enda tydeligere beskjed om begrensningene.

I BREDES TILFELLE er sånt ikke akkurat påkrevet. Han kan sitt eget nivå og jobber ut fra det.

Mot Atleticos superpar Diego Forlan og Sergio Aguero fungerte det ganske greit etter at Hangeland og resten av Fulham-gjengen hadde spilt av seg det meste av finalenervene. Da var det mulig å se hvorfor dette overraskelseslaget hadde havnet i finalen og hvorfor Brede Hangeland stadig trekkes fram som den defensive nøkkelspilleren bak framgangen.

Det dreier seg om taktisk kløkt. Brede holdt seg og laget dypt og fikk begrenset motstandernes bedre individuelle kvaliteter.

AT AKKURAT det var helt nødvendig, er det liten tvil om.

En av de få gangene Hangeland dro ut fra midten for å hjelpe høyrebacken sin, kom det direkte 0 - 1 i rommet han forlot. Ingen direkte feil av nordmannen, men en påminnelse om nivåforskjell.

Den ulikheten var også grunnen til at Atletico Madrid vant og Brede Hangeland aldri fikk den ekstra selvtilliten som en slik triumf sprer rundt seg.

DET er synd for Brede og sannsynligvis også dumt for landslaget. Det hadde vært en fordel å starte en ny kvalik med en internasjonal klubbmester som forsvarssjef og kapteinl.

I stedet må vi dra i gang den viktige landskampsesongen med enda en påminnelse om individuelle norske begrensninger.

Akkurat det hadde vi gjerne sluppet.

• Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer