Litt Zlatan gjør ingen sommer

Han må være med mer og brukes oftere.

MER AV ZLATAN:>Sverige må få Zlatan Ibrahimovic mer med i spillet sitt. Det skjer nok alllerede mot England fredag. FOTO: Reuters/Eddie Keogh.
MER AV ZLATAN:>Sverige må få Zlatan Ibrahimovic mer med i spillet sitt. Det skjer nok alllerede mot England fredag. FOTO: Reuters/Eddie Keogh.Vis mer

DET manglet ikke på eksempler på Zlatan Ibrahimovic sin fotballstorhet i går. Likevel var de ikke mange nok.

Det er dumt både for svenskene og oss. Svensk suksess er noe vi bør være glade for. Ikke bare fordi de er våre beste naboer, men også fordi sporten deres kommer med tilnærmet samme brede oppbygging som vår pluss helt like helhetlige verdier.

La gå at svenskene er dobbelt så mange som oss og historisk har oppnådd sterkere resultater i de store internasjonale grenene; nå gjelder det altså at de får nok poeng i de gjenværende kampene mot England og Frankrike.

Det er da det må bli mer Zlatan.

FØR dette mesterskapet har han virket mer innbitt og konsentrert enn noen gang. Det inntrykket var riktig. De ganske få involveringene hans mot Ukrainia holdt ekstremt høyt nivå. Som bevegelsen før headingen som gikk i stolperota, plasseringen i forkant av 1 - 0 målet, kanonen av en volley da svenskene startet innspurten for seint og det strøkne framspillet til Johan Elmander rett før slutt.

Alt dette er prestasjoner som registreres og vektes i det europeiske fotballforbundet (UEFA) sin EM-statistikk. Der betyr det mindre at Zlatan med bare 51% vellykkete pasninger tilsynelatende slet sammen med resten av laget med å beholde ballen lenge nok. Det som vises i denne kvalitetsrankingen er nivået på spillernes involveringer: altså hvor trangt det er rundt dem, hvor på banen prestasjonen utføres og hva som egentlig blir resultatet av den enkeltes ferdigheter.

SETTES datamaskinenes regnestykker opp slik scorer Zlatan 9,57 av maksimalt 10 poeng. Etter at alle lagene har spilt en kamp, er han nummer to på lista over de beste spillerne.

Det er ikke så vrient å tippe hvem som leder. Du trenger ikke så mye ekstra datamaskinkraft for å se at arrangørenes egen Andrej Sjevtsjenko for anledningen presterte enda bedre. Med sine to klasseheadinger og en serie smarte løp oppnåde han 9,70 poeng på denne ganske så ordentlige liksomskalaen. Pluss 3 poeng på den statistikken som teller.

Det siste er Zlatan og Sveriges utfordring.

ZLATAN selv kastet seg over den allerede underveis. Han var mindre enn middels fornøyd med hvordan lagkameratene slet med å komme høyt nok i banen. Det gjorde at hans egne små kunststykker sjelden preget det store kampbildet. Helt fram til 1 - 2 var det Ukraina som bestemte spillet.

Trener Erik Hamren hadde tenkt det helt annerledes. Hans valg av offensive alternativer på et par av de omdiskuterte plassene hadde som forutsetning at svenskene var sterke nok til selv å føre åpningskampen. Det var de altså ikke.

FREDAGENS kamp mot England blir en annen utfordring. Der vil motstanderen sannsynligvis ligge mer tilbake og gi svenskene lengre perioder med etablert angrepsspill.

Det betyr at det blir tettere rundt Zlatan både av med -og motspillere, og det er vel bra nok? Det følsomme samspillet med Johan Elmander i sluttminuttene viste hvilke kvaliteter som Hamren har i dette laget.

Da får det så være at litt Zlatan foreløpig ikke har gjort noen sommer.

Litt mer kan fort forandre EM-temperaturen.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.