Liv Grete av Oberhof

Skiskytterdronning Liv Grete Skjelbreid Poiree ble mamma, men nektet å abdisere. Lørdag tok hun sitt fjerde VM-gull.

Inspirert av hverandre og datteren Emma inntok Liv Grete og Raphael tronen igjen, og gjorde nærmest rent bord på tyskernes hjemmebane.

Etter lørdagens gull på fellesstarten står ekteparet med seks gull, en sølv og en bronse. Raphael har sin siste medaljesjanse søndag.

- Det er helt fantastisk. Jeg er sliten og glad VM er over, men mest fornøyd med at jeg kan reise hjem med den gode følelsen jeg har nå, sa en opprømt Liv Grete under seiersintervjuet med norske medier.

Hun har koblet av, fokusert energi og forberedt seg i forkant på alle tenkelige og utenkelige situasjoner. Hun var først ut av stadion på fellesstarten, akkurat som planlagt. I utforkjøringene bak henne falt konkurrenter som fluer, og etter to skytinger så alt klart ut.

- Jeg hadde bestemt meg for å skyte bedre enn på stafetten, da jeg var nervøs og lite fornøyd med følelsen på standplass. Derfor er jeg irritert over at det ble to bomskudd på den første stående serien, sa Liv Grete.

Hun hentet seg mesterlig inn, som så mange ganger tidligere.

Vaklet over mål

29-åringen fløy de to strafferundene som besatt. 7,3 sekunder bak henne jaget sølvvinner Katrin Apel, men på den siste serien sa den norske verdensmesteren takk for følget.

- Jeg bestemte meg for at den skulle være perfekt, og det ble den.

Hun utklasset de andre og vant med 1.23 minutters margin. Lagvenninne Gro Marit Istad Kristiansen kjempet om en sølvmedalje, men fikk tre strafferunder og endte på femteplass. Bronsevinner ble franske Sandrine Bailly.

Etter målpassering, drapert i det norske flagget, vaklet dronningen foran en fullsatt tribune. Utslitt segnet hun sammen, men flagget var hevet.

- Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle få lov til å være skikkelig utkjørt før etter rennet, og det klarte jeg. Nå er jeg helt tom.

Det er sjelden å se henne så utkjørt. Sist gang var under OL i Salt Lake City, men da var hun syk. Etterpå forklarte Liv Grete hvorfor hun er så mye bedre enn alle andre.

- Jeg fikk en god start på mesterskapet og troen på at jeg kunne gjøre det bra på de andre distansene også. Jeg har jobbet hardt med å legge hvert enkelt renn bak meg, og har klart det veldig bra. Det har vært mitt VM, mer er det vel ikke å si om det...

Gullgrossist

Hun hadde et klart mål før avreise Oberhof: - Jeg skulle klemme til det jeg hadde på sprinten, for jeg ville prøve å redde VM allerede på første øvelse, sa Liv Grete og utdypet:

- Jeg følte meg nemlig fryktelig sliten etter den siste verdenscuprunden i Anterselva, og brukte svært lang tid på å ta meg inn igjen. Jeg var veldig usikker på om jeg hadde overskudd nok til å gjennomføre et helt mesterskap, derfor måtte jeg trykke til fra start.

Som sagt, så gjort. Gullet på sprinten kom som bestilt, og søndag fulgte hun opp med gull nummer to på jaktstarten. Tirsdag fulgte den vanskelige 15-kilometeren, der skytingen var for dårlig og det ble 8. plass. Så kom torsdagens stafett, der hun sikret tidenes første gull til et norsk kvinnelag.

Lørdagens fjerde gull er det åttende i karrieren, seks er individuelle.

Fredag kveld bestemte hun seg for å dra til de to verdenscupkonkurransene i USA. Ledelsen sammenlagt er på 102 poeng til Sandrine Bailly, og cupen kan bli avgjort allerede der.

Liv Grete Skjelbreid Poiree holder hoff under finalen i Holmenkollen 11.-14. mars. Dronningen vender endelig hjem.

(NTB)

GLAD I GULL: Liv Grete Skjelbreid Poiree ble lørdag verdensmester i fellesstarten i 12,5 km skiskyting for kvinner i tyske Oberhof. Hennes fjerde gull i årets VM.