-  Liv Grete er på vei

Olaf Tufte har troa.

Nå er tidenes beste norske skiskytterjente overbevist om at hun fortsatt har mer igjen i seg som skiskytter. Det var hun ikke like overbevist om for bare noen måneder siden.

-  Når man har familie og tenker på hvor mye tid og arbeid som kreves, blir det til at man lurer på om det er verdt å være så mye hjemmefra. Spesielt når man er usikker på om man klarer å komme tilbake, sa Liv Grete Skjelbreid Poirée til TV 2 i går kveld.

Hun og roeren Olaf Tufte samarbeider med samme idrettspsykolog, Britt Tajet-Foxell. Slik startet også et samarbeid som har gitt positive utslag for begge utøverne.

Til TV 2 sa Liv Grete følgende om samarbeidet med råtassen Tufte:

-  Han er helt rå på det mentale og når man har noen som er så flink som han til å pushe seg, så er det kjempemotiverende.

-  Ingen redningsperson

Liv Grete vant fire gull på fem starter i Oberhof-VM i 2004. I Hochfilzen i mars i år var 37. plassen på sprinten det eneste løpet hun gikk, før hun ble sendt hjem fra mesterskapet som følge av at hun var ute av form. I innledningen til årets OL-sesong har hun også hatt motgang. Nå er hun på høydesamling i italienske Anterselva sammen med resten av landslaget.

OL-mester Tufte legger ikke skjul på at han har satt stor pris på matchingen med Liv Grete. Siden samarbeidet startet i september har de møttes ved flere anledninger, men holdt mesteparten av kontakten på telefon og SMS.

 SUKSESSRIKE:  Under Idrettsgallaen i 2001 ble Liv Grete Skjelbreid Poirée og Olaf Tufte hedret for sine innsatser i idrettsåret 2000. Nå har Liv Grete fått hjelp av Tufte for å finne tilbake til vinnerformelen. Foto: Bjørn Langsem
SUKSESSRIKE: Under Idrettsgallaen i 2001 ble Liv Grete Skjelbreid Poirée og Olaf Tufte hedret for sine innsatser i idrettsåret 2000. Nå har Liv Grete fått hjelp av Tufte for å finne tilbake til vinnerformelen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Jeg er ingen redningsperson for Liv Grete. Vi har brukt hverandre og lært av hverandre ved å fordype oss i hverandre et par måneder. Mest av alt har hun kanskje hatt behov for å rense opp litt i hodet, og ettersom vi begge er aktive er det kanskje enklere for oss å sette ord på ting enn en psykolog, sier Tufte til Dagbladet.

-  Stor utvikling

-  Hvordan vil du beskrive Liv Grete?-  Hun har stort pågangsmot og er meget ambisiøs og seriøs. Og så er hun veldig opptatt av at alle rundt henne har det bra. Kanskje har hun vært litt for snill, sier Tufte.

-  Hvordan har dere jobbet?-  På et dypere mentalt plan. Det går på bilder, følelser, farger og lyder. Og så går det på realisering av nye idéer. Vårt samarbeid har vært bra for meg også, for når man lærer bort noe, så realiserer man også hva man holder på med selv, sier Tufte.

-  Ser du forskjell på henne nå og før dere begynte å jobbe sammen?-  Ja, jeg ser en stor utvikling. Ikke minst på fokusbiten. Jeg har sett en del skiskytingsrenn denne sesongen, og ser at en del av de elementene vi har snakket om skjer. Ikke minst skyter hun bra når hun tør å tro på at hun treffer blinken. Det er bedre at hun har fire treff og én kjempebom enn tre treff og to kantskudd. Det første er et arbeidsuhell, mens det andre betyr at man er ute av fokus. Det er verre, sier Olaf Tufte.

-  Og nå synes du det ser bra ut for henne med tanke på OL?-  Hun har fokus på å prestere i OL. Og hun er på vei. Det er helt sikkert, forsikrer Olaf Tufte.

-  Lik psykologi

Britt Tajet-Foxell er glad for at samarbeidet mellom to av utøverne hun jobber tett med har falt i smak hos begge parter.

-  De har høy teknisk og fysisk intelligens, og så er de generøse mennesker som er eliteutøvere på absolutt topplan i de idrettene de driver med. Klart de har noe å tilføre hverandre. Men det er også på sin plass å rose Olympiatoppen for dette samarbeidet. Det er dem som har gjort det mulig, sier Britt Tajet-Foxell til Dagbladet.