Liv Grete i fritt fall

Her er Liv Grete Skjelbreid Poirée (29) i fritt fall i 200 km/t i sitt første fallskjermhopp. Sjøl tror hun alle utfordringene hun kaster seg ut i, har gjort henne til en ener i idrett.

- Jeg tør der mange ikke tør. Man må ta noen sjanser for å nå til topps, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée til Dagbladet.

Den firedobbelte verdensmesteren fra Oberhof sikrer seg i dag et nytt gjevt trofé: Med 20. plass eller bedre på sprinten i Holmenkollen sikrer hun sin første sammenlagtseier i verdenscupen - selv om den fantastiske comeback-sesongen ikke er over før etter helgas jaktstart og fellesstart i Oslo.

Detaljene skiller

Liv Grete slo igjennom for fullt nettopp i Holmenkollen under VM i 2000.

Siden har karrieren vært en eneste lang opptur. Sjøl forklarer hun noe av suksessen med at hun er tøff mot seg selv. Hun forsøker hele tida å strekke grensene litt lenger. Gjerne utfordringer hun «normalt aldri ville tort å prøve». Idrettsfolk trener omtrent like mye. Det er ofte detaljer som skiller enere fra listefyll. Det siste ville stuntet var jomfruhoppet i fallskjerm i fjor sommer.

Sammen med tandempilot Patrik Norlen kastet hun seg utfor Vossabygda. Det var fritt fall i rundt 200 km/t før fallskjermen slo ut.

Åpen munn

- Jeg hadde lovet alle at jeg aldri skulle hoppe i fallskjerm. Så bestemte jeg meg likevel for å prøve det. I lufta begynte jeg å tenke på datteren min, Emma. Som mamma har jeg et ansvar overfor henne. Tenk om det hadde gått galt. Men det er liksom så nytteløst å bekymre seg for det når man først er i lufta. Enten er man død, eller så er man i live når man kommer ned. Og det var grådig artig, selv om jeg glemte å lukke munnen da jeg hoppet. Jeg fikk iallfall nok oksygen den dagen, ler Liv Grete.

De siste åra har hun også vært på fjellklatring, dykket, padlet kajakk i tøffe stryk og latt seg drive ned et tøft fossefall etter først å ha kastet seg utfor et ni meter høyt stup. - Jeg tok ut munnstykket under vann mens jeg dukket. Det var visst ikke så lurt, sier Liv Grete til Dagbladet.

Strekker grenser

I oppladningen til hver sesong forsøker hun å gjennomføre minst én litt ekstrem ting. Det bidrar til å gjøre henne mentalt sterk.

- Å utfordre seg sjøl på litt ekstreme ting er en fin måte å strekke grenser på. Har du hoppet i fallskjerm, så blir det fort ufarlig å stå på standplass selv om det er stort press på deg. Man har liksom vært gjennom større utfordringer enn det, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée. Foreløpig har hun ikke bestemt seg for hva som skal være den store utfordringen i sommer. Men noe blir det.

- Jeg synes det er morsomt, og lysten strekker seg noen ganger lenger enn fornuften. Men man får jo ikke mer moro enn man lager selv, smiler Liv Grete.

HØYT OPPE: Her er Liv Grete Skjelbreid Poirée i sitt første fallskjermhopp. Sammen med tandempilot Patrik Norlen i fritt fall i rundt 200 km/t over Vossabygda.