Liv Grete ofret alt

Liv Grete Skjelbreid (25) tok seg helt ut på gårsdagens skuffende VM-stafett. Totalt utmattet falt hun sammen over målstreken.

Hun ville så gjerne lykkes med laget. Nå spørs det om kraftanstrengelsen ødelegger for resten av VM.

Rett etter VM-stafetten startet Liv Grete på et strengt restitusjonsprogram, for å redde formen til dagens fellesstart.

Vår ferske verdensmester har nemlig lært av feilene hun gjorde etter gull-løpet på sprinten lørdag. Da gikk gullfeiring foran restitueringen - og Liv Grete var sjanseløs på jaktstarten dagen etter.

Med det lange sykdomsoppholdet hun har hatt i vinter, er hun ikke i nærheten av å ha det samme treningsgrunnlaget som konkurrentene.

  • Derfor må Liv Grete være best utenfor skiarenaen. Best på restitusjon.

- Normalt trenger jeg én til to dager for å hente meg skikkelig inn etter et løp hvor jeg har vært helt nede i «kjelleren». Nå må jeg klare det på noen timer, sier Liv Grete offensivt.

Derfor startet restitusjonen nesten umiddelbart etter at hun var ferdig med sin tredjeetappe. En etappe hun brukte til å føre Norge opp fra en håpløs 8. plass til 4. plass og ny kamp om VM-bronse.

Etter et par kjappe TV-intervjuer spente Liv Grete på seg skiene for å gå seg ned og unngå å bli stiv.

Det var bare første etappe av et tett restitusjonsprogram:

Sykling og massasje

  • Tilbake på den norske basen på Toppidrettsentret klokka 17 satte seg på ergometersykkelen en times tid.
  • Så var det middag - hvor Liv Grete sørget for å putte i seg rikelig med mat.
  • Videre bar det rett til massasjebenken. Knaingen skulle få fart på blodsirkulasjonen i de trøtte beina.
  • Før sengetid i 21- 22 tida var hun innom ergometersykkelen nok en gang.

- Får jeg i tillegg en god natts søvn, bør dette være bra nok til at jeg er i bra slag til fellesstarten, tror Liv Grete Skjelbreid.

Men det skal holde hardt. For Liv Grete tok ut alt på stafetten i går - selv om Norges sjanser til medalje forsvant allerede da ungjenta Gro Marit Istad plundret på første etappe. Norge vekslet som land nummer ti etter at Istad på to skytinger brukte fire ekstraskudd og måtte gå to strafferunder.

Fantomfart

  • Ann Elen Skjelbreid gikk Norge opp to plasser med en brukbar andreetappe, mens Liv Grete til tross for svak skyting (en strafferunde og fem ekstraskudd) fikk Norge inn i bronsekampen med fantomfart i sporet.
  • Hun sendte Gunn Margit Andreassen ut på siste etappe bare 27 sekunder bak Ukraina. Dessverre fikk ikke Andreassen full klaff - og Norge endte som nummer fem.

- Jeg var helt nede i kjelleren på min etappe. For selv om utgangspunktet var dårlig, gjelder det å knipe sekunder. I tet kunne hva som helst ha skjedd, og hvert sekund kunne være avgjørende, forklarer Liv Grete Skjelbreid.

roy.wahlstrom@dagbladet.no

UTMATTET: Liv Grete Skjelbreid tok ut alt på stafetten i går.