Liv Gretes nye superdress

Her er Liv Grete Skjelbreid Poirée (31) på hemmelig test i den nye skidressen de norske skiskytterne skal bruke i OL.

Den nyutviklede sømløse dressen fra Odlo ble overlevert den norske OL-troppen i San Sicario for bare noen dager siden, og tilbakemeldingen fra løperne er ifølge skiskytternes sportssjef Arne Idland svært positive.

-  Løperne synes den er god å ha på seg og kler kroppen bra. Det er en bra utvikling fra tidligere dresser, sier Idland til Dagbladet fra de italienske OL-fjellene.

Sekunder å spare

Skidressen fra Bjørn Dæhlie technical, en del av Odlo, er spesielt videreutviklet aerodynamisk gjennom tester i vindtunnel i Sveits, og ifølge skilegenden selv bør det være rundt fem sekunder å spare i sporet på 10 kilometer sprint.

Det høres kanskje lite ut, men kan utgjøre mye i skiskyting, hvor seiersmarginen ofte er liten:

Fire av Ole Einar Bjørndalens 57 verdenscupseirer er vunnet med mindre enn fem sekunders margin - og ytterligere sju er vunnet med mindre enn ti sekunder.

Golfball-prinsipp

Dressen er satt sammen av fire forskjellige materialer med egenskapene elastisitet, slitesterkhet, varmebevaring og gode pusteegenskaper. For å minke luftmotstanden, og slik øke farten, er det på dressen også brukt samme prinsipp som på golfballer:

En golfball har flere hundre små groper, som minker luftmotstanden opp mot 50 prosent, som betyr at ballen flyr avgårde tre-fire ganger så raskt som en ball uten groper.

-  Eneste forskjellen er at skidressen fra kneet og ned og fra albuen og ut har små tagger ut fra dressen. Den utformingen sørger for bedre luftbryting, sier Bernt Lund i Odlo-systemet til Dagbladet.

Lange blikk

Videreutviklet for skiskytterne er også de to millimeter lange «tappene» på dressens albue.

-  De tappene bidrar til at løperne på liggende skyting får bedre støtte mot matta på standplass. På stående skyting setter de albuen mot hofta, slik at de får bedre feste der også. Forhåpentligvis betyr det at de treffer med ett ekstra skudd på standplass. Det er en detalj vi er godt fornøyd med, og som garantert vil bli kopiert av andre leverandører. Iallfall fikk vi lange blikk fra våre konkurrenter under ispo-messen i München siste helga i januar, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

To varianter

Det er laget to varianter av den nye skidressen, en rød veldig tynn og en litt tjukkere hvit. Ifølge Idland vil de norske skiskytterne trolig velge den rød drakten i OL.

-  Den er tynnere og passer best for forholdene som venter i San Sicario, sier sportssjefen til Dagbladet.

NB! I OL er det ikke lov å stille med reklame på draktene. De nye draktene er derfor ikke preget med skiskytternes mangeårige hovedsponsor.

OGSÅ GUTTA: Ole Einar Bjørndalen stiller også i ny OL-dress.
DRESSER SEG OPP: Liv Grete Skjelbreid Poirée og de norske skiskytterne stiller med helt nye skidresser i OL. Her er Liv Grete under den første testen av drakten ved juletider.