Liverpool er kvitt United-spøkelset

Babel ble helt på Anfield.

Liverpool - Manchester 2-1

(Dagbladet.no): De har ventet lenge i Liverpool, på å kvitte seg med Manchester United-spøkelset som har plaget livet av dem de siste fire årene.

I dag greide de endelig å påføre erkerivalen et smertelig nederlag.

Og det til tross for at de fikk seg en på trynet allerede i åpningsminuttene, og manglet sine to største stjerner fra start.

Et selvmål fra Wes Brown og en scoring fra innbytter Ryan Babel snudde kampen for Liverpool - som nå er seks poeng foran United på tabellen.

Så langt i sesongen har de spilt dårlig, men likevel vunnet. I dag var Liverpool strålende - og vant fullt fortjent.

Sånt kan gjøre underverker for selvtilliten, og forsterke troen på at det faktisk er mulig å kjempe om ligagullet denne sesongen.

- Det var for lenge siden sist, og det handler ikke bare om de tre poengene. Det handler også om troen og selvtilliten dette gir oss, for nå har vi slått det beste laget i Europa. Det gir oss troen på at vi kan slå hvem som helst i ligaen, sier Jamie Carragher, ifølge PA.

Liverpool er kvitt United-spøkelset

Under Rafael Benitez hadde Liverpool aldri slått United i ligaen, og ikke engang scoret mot dem. Siste ligaseier mot de røde djevlene på Anfield lå så langt tilbake som til 2001.

Nå er barrieren brutt.

- Forhåpenligvis kan vi være med helt inn denne gangen. Dette bør inspirere oss, for vi har ikke spilt særlig bra før i dag. Men dette er det beste vi har gjort, sier Carragher.

Drømmestart for United

Det så imidlertid mørkt ut i åpningsminuttene.

Dimitar Berbatov brukte ikke lang tid på å vise hvorfor Sir Alex Ferguson tømte banken for å hente ham fra Tottenham. Snaue tre minutter var spilt da Anderson flikket ballen inn bak Liverpool-forsvaret. Berbatov skjermet ballen unna Jamie Carragher, før han instinktivt slo ballen 45 grader ut i feltet.

Carlos Tevez fikk all verdens tid til å sikte, og foran The Kop løftet han ballen vakkert over en skliende Martin Skrtel og inn i hjørnet bak Pepe Reina.

En bedre start kunne ikke Manchester United - og Dimitar Berbatov - drømt om.

HER UTLIKNET LIVERPOOL: Edwin van der Sar gjør sjelden tabber, men veteranen dummet seg ut da han bokset ballen rett i beina på Wes Brown - som ble hjelpeløs tilskuer til at ballen rullet i mål. Foto: SCANPIX
HER UTLIKNET LIVERPOOL: Edwin van der Sar gjør sjelden tabber, men veteranen dummet seg ut da han bokset ballen rett i beina på Wes Brown - som ble hjelpeløs tilskuer til at ballen rullet i mål. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi startet glimrende, og det var en praktfull pasning fra Berbatov. Men jeg tar ikke med meg noe fra denne kampen, bortsett fra Rio Ferdinands innsats, sier Ferguson.

United virket stinne av selvtillit, og der og da så det ikke veldig lyst ut for et Liverpool-lag uten sine to største stjerner.

Men de helrøde kom kjapt til hektene igjen. Dirk Kuyt og hele Anfield så ballen i mål 12 minutter ut i kampen, da Edwin van der Sar fomlet en corner rett i beina til sin landsmann, som klinket til fra fem meter.

Heldigvis for United-keeperen fikk han skuddet rett på seg, før Brown feide ballen unna.

Like etter ropte debutant Alberto Riera på straffe da han snurret rundt med Brown, men Howard Webb vinket spillet videre.

Liverpool kom stadig bedre med i kampen, men bortsett fra Kuyts gigantsjanse ga de ikke United-forsvaret altfor mye hodebry.

Før den forløsende scoringen kom ut av ingenting etter 26 minutter.

Keepertabbe

Et tilsynelatende ufarlig skudd fra Xabi Alonso skiftet retning i Patrice Evra, og van der Sar ruset ut fra streken for å bokse ballen unna. I de situasjonene er veteranen vanligvis sikkerheten selv, men denne gangen sviktet han fullstendig.

Utboksingen gikk rett i beina på Brown - som ble hjelpeløs tilskuer til at ballen rullet i eget nett. Det var Liverpools første scoring mot Manchester United i ligaen siden september 2004 - også den gangen et selvmål.

Carlos Tevez kunne sendt United i føringen igjen to minutter etter utlikningen, da han rykket seg fri fra Carragher inne i boksen. Innlegget fra venstre var perfekt, men avslutningen gikk et par meter over.

1-1 til pause var greit nok, etter en underholdende og intens 1. omgang, med voldsom nerve.

Liverpool-dominans

Carrick fikk seg en smell etter comebacket, og ble erstattet av Giggs i pausen. Steven Gerrard og Fernando Torres ble derimot værende på benken.

Likvel gikk Liverpool rett i strupen på United i 2. omgang. Patrice Evra fikk såvidt pirket unna da Dirk Kuyt bare kunne trillet ballen i nettet, og like etter var Yossi Benanyoun bare et dårlig mottak unna å få en gyllen sjanse alene med van der Sar.

Kampbildet begynte så smått å minne lagenes Anfield-møter fra de siste par årene: Med Liverpool som det dominerende laget, men uten å omsette det spillmessige overtaket i scoringer.

Men med så mange offensive kvalitetsspillere var United selvsagt ikke ufarlige.

Ryan Giggs var nær da han skjøt på halv volley fra 25 meter, men Reina fikk dyttet ballen over tverliggeren med et nødskrik.

Minutter etter kom Ryan Babel på banen.

Han brukte bare seks minutter på å sende Liverpool-fansen til himmels.

Babel ble helten

En lysende Javier Mascherano utfordret Ryan Giggs på høyresida, og kom seg forbi. Waliseren greide likevel å presse seg foran igjen, og så ut til å ha full kontroll der han skjermet ballen ut mot dødlinja. Men argentineren fikk lirket ballen ut til Dirk Kuyt, som igjen fant Babel inne i feltet.

Han traff ureint, men ballen spratt likevel inn i nettmaskene.

I sluttminuttene forsøkte United desperat å utlikne, men Liverpool var nærmere 3-1 enn United var 2-2. For å gjøre dagen helsvart for United ble Nemanja Vidic også utvist på overtid.

- Dette er ikke hva du forventer av Manchester United, erkjenner sir Alex Ferguson.

- Når vi har en dårlig dag pleier vi vanligvis å få med oss noe fra kampen likevel. Men alt i alt var de det beste laget i dag. Liverpool taklet og plaget oss ut av stilen. Årsaken til at vi tapte var at vi ikke gjorde det samme. De fortjener skryt for det, men vi burde taklet det, sier United-manageren.

<B>ETTERLENGTET TRIUMF:</B> Rafael Benitez greide endelig å slå Manchester United i ligasammenheng, for første gang som Liverpool-manager.
<B>TØFF DEBUT:</B> Dimitar Berbatov åpnet på beste måte, men forsvant etter hvert som Liverpool tok mer og mer grep om kampen.
<B>GA UNITED DRØMMESTART:</B> Carlos Tevez banket United i ledelsen, etter glimrende forarbeid fra Dimitar Berbatov. Der og da så historien ut til å gjenta seg - men Liverpool ville det annerledes.
DAGENS MANN:</B> Ryan Babel scoret vinnermålet minutter etter at han kom på banen.