STORTALENT: Edvard Sandvik Tagseth (15) hylles som et unikt fotballtalent. Selv tar han oppmerksomheten med knusende ro. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STORTALENT: Edvard Sandvik Tagseth (15) hylles som et unikt fotballtalent. Selv tar han oppmerksomheten med knusende ro. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Liverpool-fansen håper Edvard (15) er den nye Messi. Slik skal presset håndteres: - Vi vet han er spesiell

Liverpool-fansen er i ekstase over at Edvard Sandvik Tagseth (15) er deres eiendom. Dette er den spesielle historien om hvordan unggutten ble så god.

(Dagbladet): - Glem Martin Ødegaard, en av Liverpools ferskeste signeringer kan være det største norske talentet noensinne. Sammenligningene med Lionel Messi vil trolig komme om Edvard Sandvik Tagseth fortsetter å spille som han gjør nå i England. Har Liverpool signert den nye Ødegaard eller Messi? spør det engelske fotballnettstedet Talkingbaws.

2001-modellen Edvard Sandvik Tagseth, som fylte 15 år i januar, er i ferd med å få de samme forventningene og den samme omtalen som Real Madrids Martin Ødegaard fikk som 15-åring.

For da NFFs talentsjef Håkon Grøttland omtalte Edvard som et større talent enn hva Ødegaard var på samme alder, spredde det seg raskt - også utover landets grenser. Liverpool-fansen i ekstase over at det norske stortalentet signerte for Liverpool i fjor.

Grøttlands utspill skal ikke overdimensjoneres, men det er likevel ingen tvil om at unggutten er et stort talent. Hva ligger bak talentet? Hvordan har han blitt så god? Hva er suksessoppskriften? Hvordan skal familien hjelpe Edvard til å håndtere presset som venter? Vil de rådføre seg med Ødegaard-familien?

- Det er selvfølgelig veldig gøy å få disse tilbakemeldingene, men jeg tenker egentlig ikke så mye på disse sammenligningene. Men det er alltid gøy å få skryt, sier Edvard Sandvik Tagseth til Dagbladet.

Han forteller at han lar seg inspirere av nettopp Messi, Ødegaard og Martin Samuelsen og at målet er å komme på det norske A-landslaget og lykkes som profesjonell fotballspiller. Utgangspunktet er usedvanlig godt.

- Vi vet at Edvard er spesiell

Dette er historien om hvordan 15-åringen har blitt så talentfull, om den dramatiske brannen i oppveksten, om garasjen hvor det aldri har stått en bil og om Edvards liv og hverdag i Liverpools akademi.

- Edvard en reflektert og moden gutt. Han er en jordnær kar med god folkeskikk. Det tror jeg er viktig for å lykkes, sier pappa Tore Tagseth til Dagbladet.

BEGAVET: Edvard Sandvik Tagseth beskrives som helt spesiell. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEGAVET: Edvard Sandvik Tagseth beskrives som helt spesiell. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han har hodet på plass og er en lagspiller. Han scoret opp mot 200 mål per sesong som barn, men hadde også veldig mange assist. Derfor var et ingen foreldre som klaget over at Edvard spilte hele tiden, fordi han gjorde de andre spillerne bedre.

Dramaet: Huset og låven brant ned

Midtbanetalentet har to eldre brødre og en yngre søster. Også Edvards brødre er talentfulle fotballspillere, som har vært viktige treningskamerater for Liverpool-talentet. Viktig har naturligvis også mamma Siv Sandvik vært - og er det fortsatt.

- Brødrene er meget gode fotballspillere de også, men vi vet at Edvard er spesiell. Alle unner ham å lykkes. Vi hadde en svær låve på 16 x 10 meter med kunstgress av høy internasjonal standard. Her ble det trent voldsomt mye.

I mars 2010 brant imidlertid både huset og låven ned. Store verdier gikk tapt.

- Det var dramatisk, men gjorde barna sterkere. Vi flyttet til et nytt sted og fant en ny løsning. Da begynte barna å spille i garasjen på 110 kvadratmeter i stedet. Det står ikke biler der, for å si det sånn, forteller Tagseth.

Edvard meldte overgang til i Liverpool i fjor og har fått et skreddersydd opplegg. Det innebærer 14 dager på og 14 dager av, altså at han er to uker i Liverpool og så to uker hjemme i Norge.

- Opplegget er meget bra. Han trener steinhardt mens han er der borte, mens han får hentet seg litt inn igjen, trent litt annerledes og bygd seg opp i perioden han er her i Norge. Det gir en veldig fin avveksling. Det er et glimrende opplegg. Han kunne ha gått til Everton eller Manchester City og flyttet der permanent, men det var helt uaktuelt. Da ville det kommet tunge dager i blant. Men med den ordningen vi har nå, fungerer det veldig bra.

LAGSPILLER: Edvard Sandvik Tagseth verdsetter en assist vel så mye som en scoring. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LAGSPILLER: Edvard Sandvik Tagseth verdsetter en assist vel så mye som en scoring. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det blir mye reising, men det ville vært mer slitsomt å pendle til eksempelvis Rosenborg-trening hver dag. Da måtte han ha pendlet langt hver dag, mens nå er det bare en tur til Liverpool én gang i måneden, hvor han blir hentet av klubben til hver eneste trening, forteller Edvards far.

- God skoleordning i Liverpool

Og hva så med skolesituasjonen?

Også der mener Tagseth at de har en god løsning for skoleflinke Edvard.

- I Liverpool får Edvard og vi bruke en leilighet fritt av klubben. Det er også en god skoleordning, hvor man samarbeider med den norske skolen og hvor Edvard har med seg en norsk ukeplan.

I juni 2017, etter skolesemesteret er over, blir bostedsadressen ene og alene på Merseyside.

- Ikke snakket med Ødegaard-familien om å håndtere presset

Liverpool-fansen har allerede notert seg navnet: Edvard Sandvik Tagseth. Familien er ikke bekymret for at presset vil bli for stort i årene som kommer og har ikke rådført seg med hvordan Ødegaard har håndtert oppmerksomheten.

- Ødegaard er Edvards forbilde, men vi har ikke snakket med Ødegaard-familien om det som venter. Vi skal ikke planlegge hva som kommer til å skje og legge noe ekstra press. Edvard har ofte fått mye oppmerksomhet for talentet sitt, blant annet var det mye blest under Norway Cup i fjor. Edvard er en rolig fyr som håndterer det veldig bra. Han er veldig jordnær.

Når Edvard er hjemme i Norge, spiller han seniorfotball for lokalklubben Neset i 4. divisjon og har blitt kåret til banens beste i flere kamper. Der spiller også klassekompisen Jonathan Valberg Lein (15), som også beskrives som et stort talent.

- Edvard spiller med flere eldre også i Liverpool og blir matchet med meget gode spillere. Han er et satsingsprodukt der, noe som er veldig moro, forteller pappa Tore.

Konfirmeres alene

Han mener sønnen er best som sentral midtbanespiller eller i en 10-errolle. Edvard er kjent for å spille sine lagkompiser gode, men i konfirmasjonen til høsten må han klare seg uten lagkompiser.

- Edvard må konfirmere seg alene, siden han er på en tur med Liverpool i Sør-Korea. Han kommer hjem 2. september og konfirmerer seg 4. september, forteller Edvards pappa.

På banen beskrives imidlertid Edvard Sandvik Tagseth som en voksen spiller. I Liverpool har de allerede notert seg 15-åringens navn.