Liverpool i dyp gjeldskrise

Brukte 400 millioner bare på renter i fjor.

DE HAR LURT OSS: Mange Liverpool-supportere håper de økonomiske problemene kan føre til at amerikanerne Tom Hicks og George Gillett selger seg ut av klubben og overlater den til noen andre. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
DE HAR LURT OSS: Mange Liverpool-supportere håper de økonomiske problemene kan føre til at amerikanerne Tom Hicks og George Gillett selger seg ut av klubben og overlater den til noen andre. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil NobleVis mer

||| (Dagbladet.no): Liverpool kan være på vei mot alvorlige økonomiske problemer etter at det ble kjent at klubbens eierselskap, styrt av amerikanerne Tom Hicks og George Gillett, tapte over 430 millioner kroner i fjoråret fram til august.

Ifølge BBC forsvant nærmere 370 millioner på å betale renter på gjelda som Kop Football Holdings tok opp for å kjøpe klubben i 2007. Lånene beløper seg nå til rundt 3,5 milliarder norske kroner. Resultatet er at Liverpool fotballklubbs suksess og påfølgende økte inntekter forsvinner i dragsuget.

Liverpools revisorfirma (KPMG LLG) kom i går med en advarsel i sin gjennomgang av selskapets finanser. I rapporten står det at utfordringene ved å refinansiere lånene før de forfaller 24. juli i år skaper «sterk tvil» om Kop Football har en fremtid som et levedyktig konsern - det vil si om det kan holde hodet over vannet de neste tolv månedene.

Nettopp denne ordlyden regnes som en klar advarsel til aksjeholderne - og i dette tilfellet Liverpools supportere.

Spillerkjøp og Champions League trues
Hicks og Gillett har saumfart kloden etter potensielle investorer til klubben, men har ikke lyktes. I USA har Tom Hicks samtidig sagt seg klar til å selge sin aksjemajoritet i baseball-laget Texas Rangers, etter at Hicks Sports Group mislyktes med å betjene lån på over 3,3 milliarder der borte, relatert til driften av Rangers og hockeylaget Dallas Stars.

For Liverpools del kan gjeldsproblemene få konsekvenser for den sportslige satsingen. Klubben kunne vise til et overskudd før skatt på over 100 millioner på grunn av tv-inntekter og spillersalg i fjor, blant annet etter salget av John Arne Riise til Roma. Problemet for klubben er at inntektene ikke er nok til å dekke renteutgiftene eierselskapet sitter med.

Samtidig hadde Liverpool lønnsutgifter på over 900 millioner kroner i 2007/08-sesongen, og ønsket om å tiltrekke seg de største og dyreste spillerne trues. Tidligere denne uka forsvant Rafa Benitez-yndling Gareth Barry til City, og også ønskede Glen Johnson kan være på vei til Stamford Bridge framfor Anfield.

The Times minner om at også framtidig Champions League-deltakelse i verste fall kan stå i fare dersom de økonomiske utsiktene ikke bedrer seg. Uefa krever detaljerte gjennomganger av klubbenes finanser før de gir lisens til deltakelse i turneringen, og enhver tvil om at et lag vil klare å fullføre sesongen uten å gå konkurs er selvfølgelig ødeleggende for håpet om en slik lisens.

Svært skuffede supportere
Pål Christian Møller er formann i Liverpools norske supporterklubb. Han overraskes ikke av at Hicks og Gillett sliter med driften, men han er bekymret for planene om en ny stadion.

Amerikanerne lovte å bygge nytt stadion da de overtok klubben i 2007, og byggingen skulle allerede ha vært i gang. I årets beretninger fastholder de at de er innstilt på å gjennomføre planene, men innrømmer at en eventuell åpning vil bli utsatt til tidligst 2012.

- Det blir en ond sirkel, eierne sliter med å betjene gjeld og renter. Dermed blir en ny stadion stadig fjernere, med de eierne vi har i dag, sier han til Dagbladet.

Møller tror ikke Liverpool kan gå under. Han og mange supportere håper derimot at økonomiproblemene tvinger fram et salg av klubben.

- Vi er ikke bekymret for klubbens framtid, vi tror dette kan pushe et eierskifte. Det er opplagt at Liverpool står for enormt potensiale, som ingen har klart å realisere så langt, sier han.

- Går dette utover sommerkjøpene?

- Det sies at problemene ikke har noe å si i forhold til transferbudsjett, det er opplagt at det vil bli prioritert. Men Liverpool har ikke
samme handlingsrom som enkelte andre lag. Jeg tror ikke dette fører til noen krise sportslig, sier Møller.

Kan ende med eierskifte
De amerikanske eierne Hicks og Gillett har uttrykt stor tro på at de vil klare å oppdrive midler før låneforfallet 24. juli, men spørsmålet om de vil bli tvunget til å kvitte seg med klubben er påtrengende.

Til Independent sier Sean Hamil fra University of Londons Sport Business Centre følgende:

- Ethvert selskap som ikke er i stand til å dekke renteutgifter har tre alternativer: Refinansiere, skaffe investorer, eller selge til noen som er villig til å absorbere gjelda og starte på nytt.

Supporterleder Pål Christian Møller forteller at Liverpool-fansen er dypt skuffet over den amerikanske duoen.

- Supportere føler de er blitt lurt. De lovte oss ny stadion, og sa de hadde penger. De kan skylde på finanskrisen, men alle supporterne håper de selger seg ut, sier han til Dagbladet.

- Hvem vil dere ha inn som nye eiere?

- Det spiller ingen rolle, bare de har penger og er villig til å bruke dem og stå for Liverpools verdier. Det er viktigst, det ble krasj med
amerikanerne på det. Vi ønsker noen som er mest opptatt av at klubben har det bra, og ikke vil sole seg i glansen og bruke klubben som et leketøy, sier Møller.

Kop Football Holdings hadde en netto gjeld på drøye 3 milliarder kroner ved utgangen av juli 2008, og lånene som forfaller 24. juli  er på rundt 3,5 milliarder.

PS! Ifølge Daily Mail møtte representanter for Hicks og Gillett med utsendinger fra indiske GMR denne uka for å diskutere mulighetene for en overtakelse. GMR står blant annet bak cricket-laget Delhi Daredevils i India.

Les mer om Liverpools amerikanske eierskap i Dagbladet.nos tekstarkiv

POTENSIELT LAMMENDE: Liverpool-manager Rafa Benitez kan blant annet få merke manglende handlingsrom når han er ute for å styrke klubben med spillerkjøp i sommer. Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN
POTENSIELT LAMMENDE: Liverpool-manager Rafa Benitez kan blant annet få merke manglende handlingsrom når han er ute for å styrke klubben med spillerkjøp i sommer. Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN Vis mer