Coronaviruset: Liverpool - Atletico Madrid

Liverpool-kamp kan stå bak massesmitte

Forskere vil nå se nærmere på om det er en forbindelse mellom coronasmitten i Liverpool og Madrid - og fotballkampen mellom to storlag 11. mars.

RØK: Liverpool og superstjerna Mohamed Salah røk ut av Champions League. Så startet coronakrisa for alvor. Nå er det uklart når turneringen starter opp igjen. Foto: AP Photo/Jon Super
RØK: Liverpool og superstjerna Mohamed Salah røk ut av Champions League. Så startet coronakrisa for alvor. Nå er det uklart når turneringen starter opp igjen. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Datoen er 11. mars, og coronasmittede dukker tilsynelatende plutselig opp i alle verdens kriker og kroker. Norge innfører de mest inngripende tiltakene i fredstid for å bekjempe viruset, dagen etter.

Men i Liverpool, på storstua Anfield, er 52 000 mennesker samlet for en fotballfest. Drøyt 3 000 av dem kommer fra Spania, der det tre dager seinere innføres portforbud og strenge tiltak.

Kort tid etter er smitten også oppdaget i Storbritannia, som en og en halv måned seinere er blant de hardest rammede landene i Europa. Ifølge The Guardian har 246 mennesker dødd i Liverpool.

Manager Jürgen Klopp har allerede kalt det en «kriminell handling» å la kampen bli spilt, ifølge NTB. I ettertid har sinnene blitt satt i kok. Hvordan kunne myndighetene la denne kampen bli spilt med den overhengende trusselen så nær?

Dette skal ettergås nærmere av britiske forskere, skriver blant andre Liverpool Echo.

SMITTEGRYTE? Regnet pøser ned foran de 52 000 tilskuerne. Dager seinere rammer coronaviruset hardt og brutalt. Foto: AP Photo/Jon Super
SMITTEGRYTE? Regnet pøser ned foran de 52 000 tilskuerne. Dager seinere rammer coronaviruset hardt og brutalt. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

- Interessant

Det har lenge vært spekulert i at Champions League-kampen mellom Liverpool og Atletico Madrid 11. mars, kan ha vært et av utspringene til coronaepidemien i Storbritannia.

Regjeringens forskningsrådgiver, Angela McLean, sa mandag at Downing Street ser på teorien som «en interessant hypotese».

FORSKER: Angela McLean. Foto: Pippa Fowles/10 Downing Street/Handout via REUTERS
FORSKER: Angela McLean. Foto: Pippa Fowles/10 Downing Street/Handout via REUTERS Vis mer

- Det gjør meg oppriktig trist å høre at så mange i Liverpool har blitt syke, og at så mange har dødd. Jeg tror det blir interessant å se i framtida, når vi har fått forsket på det, hva som er sammenhengen mellom viruset som sirkulerer i Liverpool og i Spania, sier hun til Liverpool Echo.

Hun understreker at det å reise på fotballkamp på det tidspunktet ikke ble sett på som en stor helserisiko. Denne dagen hadde Liverpool bare seks registrerte tilfeller av coronasmitte.

I Spania var det imidlertid annerledes. Der ble all idrett stoppet samme dag. Per tirsdag er Spania det landet i Europa med nest flest coronadødsfall, bare slått av Italia.

MØRK KVELD: For Jordan Henderson, Mohamed Salah og Virgil van Dijk. Foto: Darren Staples/Sportimage via PA Images
MØRK KVELD: For Jordan Henderson, Mohamed Salah og Virgil van Dijk. Foto: Darren Staples/Sportimage via PA Images Vis mer

«Game Zero»

Storkampen på Anfield endte med at Atletico Madrid tok seg til kvartfinale i turneringen, som er utsatt på ubestemt tid. Kort tid etter at kampen ble spilt, stengte store deler av Europa ned, og med den så godt som all idrett.

Når den gjenopptas, er fortsatt usikker.

Det er allerede kjent at coronautbruddet i Italia kan ha opphav fra Champions League-oppgjøret mellom Atalanta og Valencia 19. februar. I Italia kalles kampen «Game Zero» - en referanse til begrepet pasient null, den første smittede.

Nå spør altså forskerne seg om fotballfesten i Liverpool kan omtales som det samme.

Er fotballen en trussel for smittespredning? Hva mener du?

Diskuter på Dagbladet debatt!

Onsdag har Spania drøyt 200 000 registrerte smittetilfeller. Storbritannia har nærmere 126 000.n Spania er også blant dem med flest dødsfall, der antallet nærmer seg 21 000. I Storbritannia er tallet 16 500.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer