Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool ødela Romas store kveld. Nå tørster italienerne etter hevn

Roma fikk drømmen knust av Liverpool i 1984.

STOR OPPGAVE: Liverpool-manager Jürgen Klopp og tidligere Roma-spiller Mohamed Salah møter Roma førstkommende tirsdag. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
STOR OPPGAVE: Liverpool-manager Jürgen Klopp og tidligere Roma-spiller Mohamed Salah møter Roma førstkommende tirsdag. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer

Liverpool - Roma spilles tirsdag 20.45 (Viasat 4)

(FourFourTwo): Datoen er 30. mai. Året er 1984. Liverpool og Roma møtes i finalen i Europa-cupen, det som i dag er Champions League.

Kampen spilles på Stadio Olimpico i Roma, og italienerne spiller sin aller første finale i turneringen. I underkant av 70 000 tilskuere hadde møtt opp, flesteparten for å heie fram hjemmelaget.

På motsatt banehalvdel ventet en klubb som hadde gått til topps i turneringen tre ganger (1977, 1978 og 1981). Da de røde vant i 1977, ble finalen spilt på Stadio Olimpico.

Roma var likevel favoritter til å stikke av med det gjeve klubbtrofeet, med tanke på at bataljen ble spilt i deres egen bakgård.

Favorittstempelet ble ikke mindre av at Liverpool-spillere skal ha havnet i slåsskamp med hverandre en uke før finalen. Det skjedde etter en tur på pub i israelske Tel Aviv, hvor Alan Kennedy skal ha endt opp med et blått øye og Ian Rush skal ha pådratt seg en blodig nese.

Det blir beskrevet hvordan spillere slo etter hverandre og rullet rundt på gata. Da italienske medier fikk nyss i det som hadde skjedd, virket det å være bred enighet om at Liverpool ville bli en enkel oppgave for sultne Roma-spillere.

De kunne ikke tatt mer feil.

MØTES I 1984: Liverpool og Roma. Foto: NTB Scanpix
MØTES I 1984: Liverpool og Roma. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Straffesparkkonkurranse

Roma-supporterne gjorde også sitt ytterste for å holde Liverpool-spillerne våkne på hotellet, ved å blåse i horn natta før kampen. Og da Liverpool-spillerne ankom stadion, var det alt annet enn en vennlig velkomst som møtte dem.

- Det er det mest skremmende jeg har sett i hele mitt liv. Det skremte meg hvor mye de supporterne ønsket at Roma skulle vinne kampen, har midtstopper Alan Hansen uttalt ifølge ESPN.

Liverpool-legende Ian Rush, som spilte kampen, har et litt annet syn på tingene:

- Å spille en Europa Cup-finale mot Roma i Roma var som å komme inn i Colosseum. I tunnelen før kampen sto vi ved siden av Roma-spillerne og ventet på å komme ut, da alle begynte å synge I Don't Know What It Is But I Love It av Chris Rea. Det satte Roma ut. De visste ikke hva som skjedde, men det var vår måte å vise dem at vi ikke ville være bekymret over noe, sier Rush ifølge The Guardian.

- De må ha tenkt: «Herregud, hva gjør de?» sier Mark Lawrenson til Independent om episoden.

Om noen av Liverpool-spillerne fryktet motstanderen, så var det ikke tydelig på banen. For det var Liverpool som tok ledelsen da Phil Neal fant veien til nettmaskene i den første omgangen. Romas Roberto Pruzzo utliknet med pannebrasken tre minutter før hvilen, men flere mål ble det ikke selv om kampen gikk til ekstraomganger.

Finalen skulle avgjøres på straffespark.

Det startet på verst tenkelige måte for Liverpool da Stephen Nicol sendte ballen over tverrliggeren (han skulle egentlig ta straffe nummer to, men Phil Neal som egentlig var førstemann ut knyttet skolissene) og Agostino Di Bartolomei scoret på Romas første straffespark.

Men så bommet både Bruno Conti og Francesco Graziani, muligens satt ut av Liverpool-keeper Bruce Grobbelaars «spagetti-bein», samtidig som Liverpool scoret på sine fire neste forsøk fra krittmerket.

Liverpools fjerde europeiske cuptriumf var et faktum. For Roma ble den lange ventetiden ytterligere forlenget.

VANT FOR FJERDE GANG: Liverpoo-kaptein Graeme Souness feirer triumfen. Foto: NTB Scanpix
VANT FOR FJERDE GANG: Liverpoo-kaptein Graeme Souness feirer triumfen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fiender

Det har nå gått nesten 34 år siden finalen og Roma er i semifinalen for første gang siden 1984. Hovedstadslaget har nå mulighet til å få revansj på Liverpool etter det forsmedelige nederlaget på hjemmebane.

Som Liverpool-journalist Tony Evans skriver i en blogg for ESPN:

«I Roma er Liverpool nære toppen av en lang liste med fiender; Jürgen Klopps lag vil få en fiendtlig mottakelse i den italienske hovedstaden».

For de røde ødela tross alt det som skulle være den beste dagen i Romas historie. I kjølvannet av kampen ble flere supportere knivstukket etter tumulter mellom fans fra begge lag.

Da klubbene møttes igjen tidlig på 2000-tallet utspilte det seg også vold og knivstikkinger i den italienske hovedstaden.

For mange er Roma «Den evige stad», men andre har døpt storbyen «Stab City» som følge av alle knivstikkingene som har funnet sted

Det hører også med til historien at den tidligere Roma-spilleren Agostino Di Bartolomei tok sitt eget liv på dagen ti år etter Romas finaletap. Han hadde tidligere omtalt finalen som «mitt livs kamp» og var kaptein den aktuelle kvelden.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

Ute etter revansj

Manager Carlo Ancelotti var Roma-spiller mellom 1979 og 1987. Han mistet finalen mot Liverpool på grunn av skade.

- Finalen mellom Roma og Liverpool vil alltid være et trist minne for meg, og det vil være det samme for Roma-supportere, sier Ancelotti til Omnisport, gjengitt av Goal.

Ancelotti, som foreløpig står uten managerjobb etter at han ledet Bayern München forrige sesong, tror Roma tørster etter revansj.

- Jeg var i Roma da Bruno Conti (legendarisk Roma-spiller journ.anm.) la opp og jeg fortalte alle at fotball alltid vil gi deg sjansen til å få revansj. Og dette kan være en fantastisk sjanse for Roma, sier Ancelotti og utdyper:

- Det er umulig å slette det tapet, men selvfølgelig kan de hevne 1984-finalen.

Det kan Liverpool-spillerne få kjenne på kroppen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media