Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool slaktes etter flau unnskyldning: «En farse. Pinlig. Ydmykelse. En vits»

Liverpool la seg flat etter Virigil van Dijk-interesse. Nå får klubben kritikk fra mange hold. 

I SENTRUM FOR BEGIVENHETEN: Southampton-spiller Virgil van Dijk har havnet i en klemme etter at Liverpool kom med en pressemelding i går. Foto: NTB Scanpix
I SENTRUM FOR BEGIVENHETEN: Southampton-spiller Virgil van Dijk har havnet i en klemme etter at Liverpool kom med en pressemelding i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det var mange som hevet øyenbrynene i går kveld da Liverpool la ut en pressemelding der klubben unnskyldte seg i forbindelse med interessen for midtstopper Virgil van Dijk (25).

Liverpool avsluttet pressemeldingen med å skrive at de har «avsluttet all interesse for spilleren».

Meldingen kom dagen etter Liverpool-fansen hadde fått den gode nyheten om at den høyt verdsatte stopperen så ut til å velge de røde som neste stoppested. Han skal ha forhørt seg med fire klubber, deriblant Manchester City og Chelsea, og valget skal altså ha falt på de røde.

Det ironiske er at denne beroligende meldingen som ble lekket til pressen gjør at en overgang nå nærmest virker umulig. For Southampton klaget Liverpool inn for Premier League da de fikk høre at van Dijk skal ha blitt enig med klubben bak ryggen deres.

En ting er å drive med såkalt «tapping up», som er et kjent fenomen i fotballen, en annen ting er at det havner i pressen. Fenomenet har eksistert lenge, men det er sjeldent historier lekker til pressen.

Det er som tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher skriver på Twitter:

«Det er bare én person som burde unnskylde seg, og det er personen som fortalte pressen historien om at han ville komme til Liverpool når de ikke var enige om overgangssum».

Den tidligere stopperen mener at Southampton ikke brydde seg om at spilleren selv eller agenten hans snakket med Liverpool, fordi «alle klubber gjør det». Det var det at historien ble lekket til pressen Southampton ikke kunne stå og se på. De måtte gjøre noe. Nok var nok.

Pinlig

Det som skulle være et signal om at Liverpool kunne kjempe mot de økonomiske kreftene i storklubber som Manchester City og Chelsea, endte i stedet med en PR-katastrofe av de sjeldne.

Lokalavisa Liverpool Echo gikk så langt som å kalle hendelsen for «en av de pinligste øyeblikkene i en stolt 125 år gammel historie».

«En farse. Pinlig. Ydmykelse. En vits» skriver journalist Ian Doyle blant annet.

«En pinlig unnskyldning», skriver The Telegraph.

Og vi vet ennå ikke hva konsekvensen vil bli. For det kom først rapporter på at Southampton hadde trukket klagen etter at Liverpool la ut pressemeldingen, men seinere ble dette avvist.

Det kom i går meldinger om at Saints krever en etterforskning for å finne ut om Liverpool foretok en «ulovlig tilnærming» til kapteinen deres, skriver The Telegraph. Liverpool Echo mener på sin side at Southampton ikke har kommet med noen formell klage i det hele tatt.

Tirsdag ba Premier League begge klubbene om å komme med deres versjon av saken. Noen timer etterpå la altså Liverpool ut en pressemelding. Liverpool Echo skriver i dag at Premier League ønsker å ha et møte med de to klubbene for å komme til bunns i saken.

Det har blitt spekulert i om Premier League ikke vil etterforske saken dersom begge klubbene er villige til å legge saken død. Likevel kan Liverpool få straff i form av bøter eller overgangsnekt selv om begge klubbene ikke ønsker å gå videre med saken.

Klopp involvert?

Det ble en tøff første uke for Liverpools ferske administrerende direktør Peter Moore, som tok over etter Ian Ayre for mindre enn en uke siden. Noe av det første han må gjøre er å forsøke å rydde opp i rotet.

Men det er likevel klubbens nye sportsdirektør Michael Edwards som vil høste mest kritikk. Dette er det aller første overgangsvinduet med en person i den rollen i klubben. Som Ian Doyle skriver: «Et sted må noe ha gått veldig, veldig galt».

Det skal ha vært eier John W. Henry og Mike Gordon som formulerte beklagelsen i går. Liverpool-eierne i FSG (Fenway Sports Group) vil nå be Edwards om svar på hva som gikk galt i denne saken, skriver The Telegraph.

Allerede timer etter pressemeldingen i går kom det indikasjoner på at Liverpool-manager Jürgen Klopp selv hadde hatt et møte med Virigil van Dijk for en stund tilbake, skriver The Guardian. Det skal ha vært tyskeren som overtalte nederlenderen til å velge Liverpool i stedet for de andre rivalene. Dette er ikke bekreftet.

Sky Sports meldte for tre dager siden at van Dijk var imponert over at Klopp var involvert i forsøket på å få ham til Anfield. Southampton skal ha spurt seg selv hvorfor van Dijk var så gira på å spille for Klopp om han aldri hadde møtt ham.

Liverpool har i tur og orden hentet Adam Lallana, Dejan Lovren, Rickie Lambert, Nathaniel Clyne og Sadio Mané fra Southampton de siste årene. Forholdet mellom de to klubben skal derfor være godt.

Det er bare to måneder siden Liverpool ble straffet med to års utestengelse fra å signere akademispillere etter å ha drevet med «tapping up» av en 12 år gammel Stoke-spiller. Merseyside-klubben skal ha gjort seg skyldig i regelbrudd.

I Spania har vi sett at en klubb som Atlético Madrid har fått samme straff på seniornivå. De kan ikke hente spillere før januar 2018. Den langsiktige konsekvensen for Liverpool kan man bare spekulere i, men den kortsiktige kan bli svært avgjørende.

Håp likevel?

Virgil van Dijk skal ha vært Liverpools klare førstevalg i sommer, og allerede tre uker før vinduet i det hele tatt åpner ser det ut til at den overgangen går i vasken. For selv om deler av Liverpool-fansen klamrer seg til et håp om at han likevel blir Liverpool-spiller, var gårsdagens pressemelding et knytteneve-slag i magen.

Paris Saint-Germain var involvert i en liknende sak i 2012 da de hentet Thiago Silva fra AC Milan. Den gang la PSG ut en pressemelding der det stod at de trakk seg fra diskusjoner med AC Milan i forbindelse med Silva, før han noen uker seinere likevel ble PSG-spiller.

Forskjellen er at ordlyden til PSGs pressemelding den gang var «trekker seg fra nåværende diskusjoner», mens Liverpool skriver at de «avslutter interessen».

Det blir nå spekulert i hva som skjer med van Dijk. Vil noen av de andre storklubbene hente ham, nå som de vet at Liverpool var førstevalget hans? 25-åringen skrev under på en ny kontrakt forrige sommer og er bundet til klubben fram til 2022.

David Hyner i The Guardian tror stopperen blir værende en sesong til på St Mary's. Dersom han blir solgt vil det kreve et bud på rundt 600 millioner norske kroner for at Southampton lar ham gå.

Siste ord i denne saken er definitivt ikke sagt.

Hele Norges coronakart