Liverpool som Drillos

Barcelona- Liverpool 0- 0. Snytt ut av fotballfar Egil Olsens nese forsvarte Liverpool seg halvveis til UEFA-cupens finale. Og det morsomste av alt: I dag vil engelske aviser hylle manager Gerard Houllier for den taktiske klokskapen de skjelte ut Drillo for i 90-åra.

Liverpools 4-5-1 etter læreboka fra analyserommet på Norges Idrettshøyskole gjorde Nou Camp til en trist arena i går kveld. Jeg registrerte de første pipekonsertene allerede etter 25 minutter. Men sånn kan også fotballen være - stygg, destruktiv og ulidelig kjedelig.

Eller om du vil:

Taktisk briljant og vakker.

Jostein Flo spilte for Liverpool på Nou Camp. Han gjorde det i Emile Heskeys skikkelse. Og slik kan du trekke paralleller mellom Øivind Leonhardsen og Patrick Berger, Stephan Henchoz og Rune Bratseth, Sami Hypiä og Henning Berg, Steven Gerard og Kjetil Rekdal, og den det var mest synd på av alle - Michael Owen - og Gøran Sørloth/Jan Åge Fjørtoft.

Men alle fra Liverpool smilte og var lykkelige til slutt.

Slik vi var det da Drillos kjørte oppover Karl Johan i hest og kjerre på vei til USA-VM 1994.

Statistikken fra kampen forteller at Barcelona hadde ballen 69 prosent av tida. Det er veldig mye - faktisk helt enormt. Men de kunne gjerne hatt den 90 prosent - det kunne ikke bli mål i går kveld.

Fordi Liverpool spilte som Drillos på sitt nest beste.

Stakkars nederlendere

Barcelonas Marc Overmaars og Frank de Boer hadde spilt gårsdagens fotballkamp noen ganger før. Mot Norge. Vi med rødt pass hadde sett den før - mange ganger. Men det var en liten forskjell som sikkert irriterte Drillo der han satt og så kampen på TV.

Liverpool var ikke lærebokhissige i breakdown-situasjonene.

Der Olsen krevde ballen hurtig framover, ble ikke Gerard Houllier oppfarende eller rød i trynet av en støttepasning eller ti.

Slakt, slakt

Reaksjonene fra alle uten involverte Liverpool-hjerter var slakt, slakt og atter slakt. Akkurat slik vi var vant til i den norske storhetstida. Men hvis Liverpool vinner pokalen en dag i mai, er det ingen som bryr seg med utførelsen på Nou Camp.

Den måtte bare gjennomføres.

Fordi hensikten helliger middelet.

  • I spanske Vitoria vant Dan Eggens Alaves 5- 1 over Kaiserslautern i den andre semifinalen. Det resultatet betyr finale. Og blir det Liverpool i pokalkampen kan det være kjekt å vite at Dan Eggen har ødelagt UEFA-cupen for de røde før. I 1995. På Anfield. For Brøndby. Da han scoret kampens eneste mål tre minutter før slutt og sendte danskene videre.
ENSOM: Michael Owen ble veldig alene på topp hos Liverpool. Engelskmennene forsvarte seg glimrende og stoppet alle forsøk fra Rivaldo og co.