Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool står foran en spennende sommer: - Allerede et hestehode foran resten

Manager Jürgen Klopp varsler flere spillerkjøp. Men hvilke posisjoner er det mest sannsynlig at Liverpool forsterker?

VARSLER KJØP: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: NTB Scanpix
VARSLER KJØP: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Liverpool-manager Jürgen Klopp er tydelig på at han vil styrke stallen i sommer. Det er allerede klart at Naby Keita kommer fra RB Leipzig 1. juli, etter at klubbene ble enige om en overgang på rundt 51 millioner pund (rundt 560 millioner kroner) forrige sommer.

- Vi vil sannsynligvis signere et par spillere til i sommer, fordi vi trenger mer dybde i troppen, sier Klopp ifølge Liverpools offisielle hjemmeside.

- Liverpool er et hestehode foran de andre. Det er ikke dumt å tenke langsiktig. Det blir spennende, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, som peker på kjøpet av Keita, som mest sannsynlig kommer til å gå rett inn på laget neste sesong.

Da Philippe Coutinho dro til Barcelona i januar, kom det ikke inn en offensiv erstatter. I stedet brukte Liverpool store penger på midtstopper Virgil van Dijk fra Southampton.

- Å hente spillere som er 200 prosent bedre enn spillerne vi har vil bli vanskelig, men vi hadde et problem da Coutinho dro og Adam Lallana og Emre Can ble skadet, sier Klopp.

KLISTREMERKER: Hva er det som gjør at folk går bananas over Paninis klistremerker hver gang det er et stort mesterskap i fotball? Vis mer

Tynn tropp

I tillegg er en spiller som Alex Oxlade-Chamberlain langtidsskadet som følge av en kneskade. Joël Matip og Joe Gomez er også ute med skader.

Liverpool har fått merke hardkjøret denne sesongen og spillertroppen er allerede merkbart tynn nå som det drar seg til i Premier League og Champions League.

Benken mot Chelsea nest sist besto av Jordan Henderson (hvilt), Dominic Solanke, Alberto Moreno, Ragnar Klavan, Simon Mignolet, Danny Ings og Ben Woodburn - spillere som ville slitt med å få en plass i troppen til de øvrige storlagene.

- Du kan aldri fjerne skaderisikoen og guttene gjorde det likevel fantastisk, men selvfølgelig vil vi forsøke å styrke stallen fordi det er slik det er, sier Klopp.

Hvem kommer inn?

Så hvilke spillertyper er det sannsynlig at Liverpool henter i sommer?

De røde har allerede blitt linket til Atlético Madrid-keeper Jan Oblak og Roma-keeper Alisson Becker. Det er ventet at Klopp vil hente inn en ny sisteskanse, selv om Loris Karius har gjort sakene sine greit mellom stengene etter at han tok over hanskene fra Simon Mignolet.

Belgieren har allerede annonsert at han vil ta en avgjørelse angående framtida sin etter VM i Russland. Det ligger i kortene at Mignolet ikke vil være på Anfield neste sesong.

Liverpool håper å beholde Emre Can som går ut av kontrakt til sommeren. Tyskeren har blitt sterkt linket til Juventus og har ikke skrevet under på ny kontrakt, til tross for at klubben ønsker dette.

Dersom 24-åringen bestemmer seg for å forlate klubben, vil Klopp kanskje være ute etter en erstatter for den sentrale midtbanespilleren. Naby Keita er også en boks-til-boks-spiller som kan fungere som erstatter, men siden Klopp ønsker større bredde i troppen, er det naturlig at det kommer inn enda en spiller som kan spille i sentrallinja.

Du har også Klopps aller første kjøp som Liverpool-manager - Marko Grujic - som har fått en ny vår i nyopprykkede Cardiff sentralt i banen. Klopp har tidligere meldt at han er fornøyd med det han har levert, og han kan fort være med i framtidsplanene til tyskeren.

Steven Gerrard har tidligere etterlyst en defensiv midtbanespillere som kan gjøre grovjobben foran forsvaret. Det finnes ingen N'Golo Kantè/Nemanja Matic/Fernandinho i Liverpool. Wolverhamptons Ruben Neves har blitt nevnt som en mulighet.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

Tynt på topp

Roberto Firmino har vokst seg til å bli en perfekt brikke i Klopps krevende system. Angriperen jobber knallhardt bakover, samtidig som han fungerer som et bindeledd mellom midtbanen og angrepstrioen.

Samtidig har Liverpool blitt veldig avhengig av angriperen, som egentlig ikke har noen utfordrere om «spissplassen». Dominic Solanke er en helt annen spisstype, som i tillegg fortsatt er urutinert og ung, mens Danny Ings så vidt er tilbake fra et lengre skadeopphold og strengt tatt ikke besitter samme kvaliteter. Han har bare spilt 14 seriekamper for de røde etter overgangen fra Burnley.

Det er ventet at Klopp vil hente inn minst én ny offensiv brikke og det naturlige ville vært å se på en spiller som kan spille sentralt i trioen på topp. Utlånte Daniel Sturridge har nok spilt sin siste kamp for de røde.

På kanten har du spillere som Adam Lallana (har spilt mer sentralt under Klopp) og Ben Woodburn (spiss/ving) som kan fungere som backup for Sadio Mané og Mohamed Salah, selv om disse ikke er av samme kaliber. Woodburn er i tillegg urutinert og får knapt spilletid - foreløpig.

Vingen Ryan Kent har slitt på utlån i tyske Freiburg og Bristol City denne sesongen, etter en lovende oppkjøring for de røde.

Oxlade-Chamberlain har spilt mer sentralt etter overgangen fra Arsenal, men kan også gjøre en jobb på kanten, men kneskaden gjør kanskje at Klopp henter inn en erstatter. I tillegg har du utlånte Divock Origi i kulissene, men det er lite som tyder på at han vil komme tilbake i de engelske laget.

I kulissene har du også Harry Wilson som har scoret sju mål på 13 seriekamper for Hull på utlån, men det spørs om unggutten ikke blir lånt ut på nytt. Sommerens oppkjøring vil gi svaret på det.

Monacos Thomas Lemar vil nok også denne sommeren være et het navn på ryktebørsen. Lyons Nabil Fekir og Borussia Dortmunds Christian Pulisic har også blitt nevnt hyppig.

Bra bredde bak

Liverpool har nå fire rene midtstoppere i Dejan Lovren, Virgil van Dijk, Joël Matip og Ragnar Klavan. I tillegg kan Joe Gomez fylle rollen som både midtstopper og back.

Ragnar Klavan kan vente seg begrenset med spilletid, men er en spiller som alltid er klar for oppgaven dersom han skulle få den. Han er også en spiller som tåler å varme benken.

Likevel er framtida hans usikker.

Dejan Lovren har hatt sine nedturer i Liverpool, men har fått ro til å danne stopperduo med Van Dijk etter Matips skade. Lovren signerte ny kontrakt i 2017 og det er ventet at han vil kjempe om den andre stopperplassen også neste sesong.

På backene har du Andy Robertson, som har tatt store steg denne sesongen, og Trent Alexander-Arnold som viser glimt av hva han kan bli for Liverpool. I tillegg har du Alberto Moreno og Nathaniel Clyne i kulissene, sistnevnte nylig tilbake etter skade.

James Milner og Joe Gomez kan også gjøre en jobb på kanten, og det vil derfor være litt overraskende om Klopp prioriterer en ny back i sommer. Samtidig kan fort en av benkesliterne forsvinne.

Klopp har tidligere uttalt at han ikke kjøper spillere bare for å kjøpe noe. Om de riktige spillerne ikke er til salgs, bruker han det spillermaterialet han allerede har til rådighet.

Offensive spillere

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er klar på at det viktigste blir å finne «cover» for trioen på topp hos Liverpool, samt ytterligere kvalitet i elleveren - særlig på midtbanen.

- Det er ikke volumet som er det viktige. Nå gjelder det å finne to eller tre spillere som går inn og løfter dette her. Og det er en diskusjon som er annerledes nå enn for noen måneder siden, sier Alsaker.

Før handlet det om at Liverpool særlig trengte en ny keeper, før Loris Karius tok over plassen mellom stengene. Og før Andy Robertson begynte å imponere på venstrebacken, var også den posisjonen en som mange mente måtte styrkes.

- Det er ikke grunn til å tro at de skal hente noe nytt der. På stopperplass har van Dijk løst det store problemet. Jeg ser ikke for meg noe aktivitet der, sier Alsaker.

Han mener det er åpenbart at forskjellen på nivået til de tre fremste (Salah, Firmino og Mané) og spillerne som fungerer som backup for trioen er for stor. Noe som også kan koste Liverpool dyrt på tampen av en lang sesong.

Nå gjelder det å få inn reservespillere som kan gjøre en like god jobb som de beste offensive spillerne.

- Det blir en prioritet. Jeg tror det kommer til å handle om offensive spillere i stor grad. Målfarlige midtbanespillere, sier Alsaker.

- Hvis Can går så må han erstattes. Jeg ser for meg Keita, en spiller inn for Can og et par spillere til.

For det hjelper ikke å tro at Liverpool skal score like mange mål neste sesong uten endringer.

- Det er ikke bare å stable opp den samme elleveren neste sesong og tro det blir 130 mål igjen. Slik er ikke fotballen. Motstanderne har også funnet litt ut av Salah og hva som skal til for å sette ham ut av balanse. Klopp må komme opp med nye ideer, sier Alsaker.

Spillere som sannsynligvis drar:

Simon Mignolet

Ádám Bogdán

Emre Can

Daniel Sturridge (på lån i WBA)

Lazar Markovic (på lån i Anderlecht)

Divock Origi (på lån i Wolfsburg)

Jon Flanagan (på lån i Bolton)

Connor Randall (på lån i Heart of Midlothian)

Posisjoner som sannsynligvis forsterkes:

Keeperplass

Sentral midtbane

Offensiv ving

Angriper

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media