Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool-stjerner er møkklei Wimbledon-heltenes Wembley-skryt

- Lite respektfullt.

DEN GÆRNE GJENGEN: Hvor redde ble Liverpool i minuttene før avspark da de møtte Wimbledon i 1988? I forkant av 3. rundemøtet mellom AFC Wimbledon og Liverpool går nå debatten i engelske medier. Foto: David Cannon / Allsport
DEN GÆRNE GJENGEN: Hvor redde ble Liverpool i minuttene før avspark da de møtte Wimbledon i 1988? I forkant av 3. rundemøtet mellom AFC Wimbledon og Liverpool går nå debatten i engelske medier. Foto: David Cannon / Allsport Vis mer

(Dagbladet): De spilte på fjerde nivå i engelsk fotball så seint som i 1983. Fem år etterpå kom det største øyeblikket i Wimbledons fotballhistorie:

«The Crazy Gang» slo den daværende giganten i engelsk fotball, Liverpool, 1-0 i FA-cupfinalen på Wembley.

Anført av fysiske hardhauser som Vinnie Jones, Dennis Wise og John Fashanu var Wimbledon en gjeng det gjorde vondt å møte - og det var et image de prøvde hardt på å leve opp til.

Finaleomkampen Andre juledag ble TV-dokumentaren «The Crazy Gang» vist på BT Sport i England. Med Fashanu og Jones som hovedfortellere presenteres et bilde av en garderobekultur med blodige slåsskamper, knallharde konflikter og bestemte rangordninger. Strengt nødvendig for å bygge Wimbledon til det det var, ifølge de to fotballtøffingene.

I kveld møter Liverpool utbryterlaget AFC Wimbledon i FA-cupens 3. runde. Minnene går tilbake til 1988, da Wimbledon nettopp hadde avsluttet sesongen på en meget sterk sjuendeplass. Men opp til de suverene ligavinnerne Liverpool var det 33 poeng, så da lagene sto i tunnelen på Wembley var det ingen tvil om hvem folk forventet skulle ta hjem FA-cupen.

Der og da, da lagene stilte seg opp for å gå innpå den tradisjonsrike matta nordvest i London, skjedde det noe, ifølge Wimbledons spillere:

- Vi var veldig skeptiske til å ta dem i hendene. Jeg nektet til og med å ta John Barnes - en av mine nærmeste venner - i hånda. Jeg satte opp en stram maske, jeg flekket tenner, jeg kalte ham alle slags ord du kan tenke deg... Ting bare en svart mann kan si til en annen svart mann, forklarer Fashanu i den omstridte dokumentaren.

Påstått Dalglish-krangel Jones forteller at han hadde kommet i konflikt med Liverpool-manager Kenny Dalglish i en spillertunnel noen sesonger tidligere. Jones påstår at han ble sparket på leggen av Dalglish, hvorpå Wimbledon-spilleren tok tak i skotten og sa:

- Gjør du der en gang til, river jeg hodet av deg, og driter ned i hullet (in the hole).

Denne historien levde med Wimbledon-gjengen i åra som kom, og den ble tatt fram igjen da lagene skulle gå ut til klubbens største kamp noensinne.

- Det ble ropt «In the hole, in the hole!» «Yidaho, Yidaho»! forteller Jones når han gjenoppfrisker minuttene før 1988-finalens avspark.

Fnyser av påstandene Nå har Liverpools gamle storstjerner fått nok av måten vinneren skriver historien på. I dokumentaren sier John Barnes at de var vant til å høre Wimbledon-spillerne rope «in the hole». Dette skal ha skjedd også på Anfield den sesongen, i en kamp Liverpool vant.

Etter dokumentaren har filmskaperne fått sterk kritikk for valget av Jones og Fashanu som kilder: Historiene duoen forteller er mildt sagt overdrevne, ifølge flere andre Wimbledon-spillere.

Men tunnelhistorien er slett ikke ny, og i filmen sier også kampens matchvinner Lawrie Sanchez at Wimbledon-spillernes roping førte til at Liverpool-spillerne innså at de sto overfor en motstander som ikke kom til å legge seg.

Vrøvl, mener John Barnes. Den tidligere Liverpool-teknikeren har skrevet en kronikk for Daily Telegraph, hvor han gir sin versjon av det som skjedde:

«Igjennom åra har det fått danne seg et bilde av at Wimbledon-spillerne verbalt psyket ut oss Liverpool-spillere da vi sto klare til å gå ut på Wembley-matta. At vi var for redde til å spille. John Fashanu og Vinnie Jones gjentok dette i en TV-dokumentar nylig. Det er en latterlig myte. Det Liverpool-laget var meget erfarent, mange hadde spilt i europacupfinaler, og tanken på at vi ville bli satt ut av litt roping er absurd», skriver Barnes.

- Lite respektfullt Han legger til:

«Ja, Fash og Jones og et par til lagde bråk i tunnelen. Det gjorde de alltid. Men Wimbledon var ikke de eneste laget som var høylydte og aggressive i den æraen. Vi visste at de var sånn, vi hadde hørt dem i garderoben da vi spilte mot dem tidligere, og vi var vant til det. Det skremte oss ikke en tøddel. Aldri i verden at vi ville blitt redde med den erfaringen vi hadde i det laget. Jeg husker faktisk at jeg smilte til dem i tunnelen, fordi jeg der og da følte at det prellet av som vann på gåsa».

Han får støtte av sin daværende lagkamerat Ray Houghton:

- Jeg må være ærlig: Det påvirket meg ikke i det hele tatt, og jeg føler det er veldig lite respektfullt overfor folk som Alan Hansen og Steve Nicol - spillere som hadde stått overfor et kakofoni av støy i Roma under europacupfinalen - å tro at de ville bry seg om noen få tilrop i Wembley-tunnelen, sier Houghton i en samtale med Daily Telegraph-spaltist Alan Smith.

• AFC Wimbledon-Liverpool har avspark 20.55 i kveld, og vises på TV 2 Sport Premium.

FNYSER: John Barnes orker ikke å la Wimbledon-heltenes historie stå uimotsagt. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB Scanpix
FNYSER: John Barnes orker ikke å la Wimbledon-heltenes historie stå uimotsagt. Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media