VIL HA STØRRE KAKESTYKKE: Liverpool tar til orde for at klubbene med størst tilhengerskare på verdensbasis må få større del av inntektene fra de internasjonale TV-avtalene. Her scorer Luis Suarez i byderbyet mot Everton forrige helg. Foto: Peter Byrne, AP/PA/Scanpix
VIL HA STØRRE KAKESTYKKE: Liverpool tar til orde for at klubbene med størst tilhengerskare på verdensbasis må få større del av inntektene fra de internasjonale TV-avtalene. Her scorer Luis Suarez i byderbyet mot Everton forrige helg. Foto: Peter Byrne, AP/PA/ScanpixVis mer

Liverpool vil ha større del av TV-pengene

- Folk i Kuala Lumpur kjøper ikke ESPN for å se Bolton.

(Dagbladet): Liverpool-direktør Ian Ayre tar til orde for at de mest populære klubbene i Premier League får selge rettighetene til sine egne kamper til utenlandske TV-selskaper.

I dag fordeles pengene fra de utenlandske TV-avtalene likt mellom de 20 klubbene i den engelske toppserien.

Det mener Ayre er urettferdig, ettersom det er de største klubbene som har æren for interessen fra andre land og kontinenter.

- På et eller annet tidspunkt føler vi det må revurderes, fordi det vi faktisk gjør er å gi oss selv en ulempe i forhold til andre store europeiske klubber. Hvis du er en Bolton-supporter i Bolton, abonnerer du på Sky for å se Bolton, og om du er en Liverpool-fan fra Liverpool, abonnerer du for å se Liverpool. Men i Kuala Lumpur er det ingen som abonnerer på ESPN for å se Bolton - i så fall er det et veldig lite antall. Den store majoriteten abonnerer fordi de vil se Liverpool, Manchester United, Chelsea eller Arsenal, sier Ayre ifølge Daily Telegraph.

Misunner de spanske storlagene Han viser til Barcelona og Real Madrid i Spania, som har fått lov til å forhandle fram egne TV-avtaler, og dermed tjener omkring 1,15 milliarder kroner i året. Det er ifølge Telegraph det dobbelte av hva de engelske toppklubbene tjener årlig.

Premier League-direktør Richard Scudamore vil trolig argumentere med nettopp den spanske ligaen som et skrekkeksempel, skriver The Guardian i en kommentarartikkel om TV-rettighetene.

For den totale dominansen til Barcelona og Real Madrid i La Liga kan også ses på som ødeleggende for spenningen i den spanske ligaen, som i all hovedsak handler om gullduellen mellom de to store.

- Premier League truet Ayre frykter at Premier League vil miste tiltrekningskraften om for eksempel de spanske storlagene distanserer de engelske topplagene.

- Hele Premier League-fenomenet kan være truet.  Hvis de spanske klubbene bare blir større og større og genererer mer og mer, vil alle spillerne bli trukket i den retningen. Vil Premier League-boblen sprekke fordi vi klamrer oss til denne modellen med jevn fordeling? Det er en viktig debatt som må tas, sier Ayre.

Den neste avtalen om utenlandske TV-rettigheter skal forhandles fram i 2013. Dersom Liverpool skal vinne fram med sitt ønske om en endring, må de få med seg to tredeler av ligamedlemmene.