NYE STJERNER: En fotballprofessor mener Steven Gerrard og Fernando Torres må få selskap av flere toppspillere i Liverpool, når en ny eier er på plass. Foto: REUTERS/Darren Staples
NYE STJERNER: En fotballprofessor mener Steven Gerrard og Fernando Torres må få selskap av flere toppspillere i Liverpool, når en ny eier er på plass. Foto: REUTERS/Darren StaplesVis mer

Liverpools nye eier trenger ni milliarder

Det mener økonomiprofessor.

||| (Dagbladet): Du skal ha en meget tjukk lommebok for å kjøpe Liverpool av amerikanerne Tom Hicks og George Gillett.

- De fleste Liverpool-supportere tenker at det ikke kan bli verre enn i dag. Men hvis noen vil ta over kontrollen så er de nødt til å ha mer penger enn amerikanerne, sier Pål Christian Møller i Liverpools norske supporterklubb.

Det er også oppfatningen til en økonomiprofessor og rektor ved BPP Business School, som har gjort en utregning for avisa The Independent.

Professor Chris Brady er spesialist i fotballøkonomi og konkluderer med at Liverpools nye eiere bør spytte inn omlag ni milliarder norske kroner - eller 900 millioner pund - på Anfield.

Hicks og Gillett får mindre
Han mener Hicks og Gillette ikke kommer til å få 600 millioner pund for klubben - kravet som er lansert i britisk presse.

- Det er urealistisk. Du må kappe 100 millioner, og summen kan bli enda lavere, sier Brady.

Brady ser det som mer sannsynlig at en kjøper får tilslaget for mellom 400 og 500 millioner, eller opptil 4,5 milliarder kroner.

I tillegg tror økonomiprofessoren at en ny Liverpool-eier trenger ytterligere 4,5 milliarder til investeringer i klubben. Det inkluderer i overkant av tre milliarder til et nytt stadium.

De siste pundsedlene opp til milliarden mener Brady må gå til spillerinnkjøp.

- Hvis du kjøper en klubb som ikke er i Champions League så trenger du opptil 100 millioner pund for å få dem dit igjen. Klubben trenger også en ny stadion, og det koster 350 millioner pund. For å drive klubben ordentlig trenger du en investering på totalt mellom 900 millioner og én milliard (pund), sier Brady.

Liverpool er ennå ikke matematisk ute av Champions League neste sesong.

- Du gir ikke opp før siste kamp er spilt. Men det er klart at det skal mye til, Manchester City må kollapse på målstreken. De fleste kjenner at det er lite sannsynlig, sier Møller til Dagbladet.

Rafa i fare?
Brady anslår at Liverpool taper omlag 900 millioner kroner, i reine inntekter og i verdiforringelse for klubben, dersom de ikke får spille mot Europas beste klubblag neste sesong.

Med nye eiere blir manager Rafa Benitez' rolle utrygg, mener professoren. Selv om det koster omlag 200 millioner kroner å sparke spanieren og hans stab på en fersk femårskontrakt.

- Hvis du betaler 4,5 milliarder for Liverpool, og må investere nye 4,5 milliarder, så er det småpenger for deg å betalte ut Rafa Benitez, sier Brady.

Liverpool blir offisielt lagt ut til salg denne uka, med støtte av Barclays Bank, ved kapitalavdelingen. En ny, uavhengig styreformann hentes inn i Martin Broughton, han skal styre salgsprosedyren.

PÅ VEI UT: Tom Hicks eier Liverpool sammen med George Gillett. Professor Brady tror duoen kan se langt etter de 5,4 milliardene de ønsker seg for Anfield-klubben. Foto: AP/Tim Hales
PÅ VEI UT: Tom Hicks eier Liverpool sammen med George Gillett. Professor Brady tror duoen kan se langt etter de 5,4 milliardene de ønsker seg for Anfield-klubben. Foto: AP/Tim Hales Vis mer

De helrøde har mer omlag 36 000 supportere i Norge, og det er stor glede ved tanken på å bli kvitt Hicks og Gillett.

- Det virker som om ting er i ferd med å skje nå, sier supporterleder Møller.

Stallen må styrkes
Han mener 0-0-kampen mot Fulham søndag, som Liverpool måtte vinne forteller det meste om som stallen.

- De som kommer inn på eiersiden må ha pengene klubben trenger til investeringer. Liverpool trenger sårt å forsterke laget sitt, det var åpenbart på søndag da Fernando Torres var skadd, sier Møller.

Hicks og Gillett kjøpte klubben for drøyt 1,6 milliarder i 2007, men har siden pådratt klubben mer enn 2,2 milliarder i gjeld - som trekkes fra en eventuell kjøpssum.

NY TILLIT? Rafa Benitez kan få penger til stallen, dersom de nye eieren har tillit til spanieren. Foto: EPA/Lawrence Looi
NY TILLIT? Rafa Benitez kan få penger til stallen, dersom de nye eieren har tillit til spanieren. Foto: EPA/Lawrence Looi Vis mer