Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpools skrekkscenario i kjølvannet av corona

Det er frykt for at Premier League blir avlyst som følge av coronaviruset, selv om myndighetene forsøker å berolige. Spørsmålet er hva som i så fall vil bli resultatet.

FØRSTE GANG: Liverpool er i ferd med å vinne Premier League for aller første gang etter navneendringen. Men fansen kan bli snytt for både festen og tittelen, i aller verste fall. Foto: Jon Super/AP/NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Liverpool er i ferd med å vinne Premier League for aller første gang etter navneendringen. Men fansen kan bli snytt for både festen og tittelen, i aller verste fall. Foto: Jon Super/AP/NTB Scanpix Vis mer

Det er nærmest et utenkelig scenario, men spørsmålet må stilles: Hva skjer om Premier League blir avlyst og deretter annullert som følge av coronaviruset (Covid-19)?

Liverpool har ikke vunnet den engelske toppdivisjonen på 30 år og leder med hele 25 poeng til Manchester City på andreplass, med ni kamper igjen å spille. Det holder å vinne to av de resterende kampene for å bli ligamester.

Et raskt søk i sosiale medier viser at det er bekymrede Liverpool-fans nå som coronaviruset stopper stadig flere idrettsarrangementer. Samtidig håper rivaliserende fans at sykdommen til slutt fører til at de røde mister ligatittelen.

The Telegraph har tidligere skrevet at det «ikke finnes noen garantier» for at Liverpool vil bli kåret til vinnere denne sesongen, eller at de tre klubbene som ligger nederst på tabellen vil rykke ned, ved en eventuell avlysning.

Det finnes rett og slett ikke noen klare retningslinjer eller regler hvis det utenkelige skulle skje.

TOMME TRIBUNER: Serie A kampene i Italia spilles for tomme tribuner grunnet coronaviruset, og da kunne ikke den portugisiske stjerna, Cristiano Ronaldo, dy seg for en liten spøk. Video: Strive / Rødt Kort. Vis mer

Serie A utsatt

Vi tar først en titt på det som nå skjer litt lenger sør, i italiensk fotball.

Tidligere denne måneden bestemte Italienske myndigheter at alle idrettsbegivenheter fram til 3. april skulle avvikles uten tilskuere. Denne helga fikk vi se betydningen av dette i den øverste divisjonen Serie A.

Det var likevel ikke nok for myndighetene, og mandag kveld valgte Italias statsminister Giuseppe Conte å suspendere alle idrettsarrangementer inntil videre.

Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av coronaviruset, med over 7 300 smittede, og drastiske tiltak iverksettes for å unngå ytterligere spredning.

25. februar kom den første meldingen om at seks Serie A-kamper ville gå for tomme tribuner. 13 dager seinere ble altså ligaen suspendert. Det er 12-13 kamper igjen å spille for ligaleder Juventus og de øvrige klubbene, og det har blitt stilt spørsmål ved om ligaen kommer til å bli fullført.

For denne sommeren skal EM-sluttspillet etter planen avholdes i Europa fra juli av, noe som gjør at kampene som har blitt utsatt trolig må klemmes inn i en allerede tettpakket sesong.

Det er også umulig å vite hvordan stoda er når vi kommer til april. Nye forsinkelser kan på nåværende tidspunkt ikke utelukkes. Det er heller ikke utenkelig at ligaen avlyses.

STENGER: Italienske myndigheter setter i verk drastiske tiltak for å bremse coronaepidemien. - Vi vil anvende strengere og mer restriktive regler for disse områdene i landet, sier Italias statsminister Giuseppe Conte. Video: CNN Vis mer

- Ikke få panikk

Vi retter fokus mot engelsk fotball igjen. BBC skriver tirsdag at det er «ingen begrunnelse» for å utsette idrettsbegivenheter i Storbritannia som følge av coronaviruset.

- Den grunnleggende beskjeden er «la oss ikke få panikk», sier Rugby-sjef Bill Sweeney blant annet.

Mandag uttalte den britiske politikeren Oliver Dowden at idrettsbegivenheter i Storbritannia «trolig ikke vil bli berørt i nær framtid».

Tallet på antall coronasmittede i Storbritannia er i overkant av 300, et tall som er et godt stykke unna Italia. Men der vokste antallet raskt, og for noen uker siden var det også få tilfeller av virussmittede i støvellandet.

Myndighetene har likevel bedt Premier League om å «øke beredskapen» for å være føre var. Handshake for peace er blant annet bannlyst inntil videre, og flere klubber har stoppet spillerne fra å signere autografer og stille opp på bilder.

Når det gjelder muligheten for at ligakamper blir spilt for lukkede dører, er dette foreløpig ikke et tema.

- Jeg kommer ikke til å kommentere spekulative ting, sier Premier Leagues daglige leder Bill Bush til BBC.

Helseeksperter skal samtidig være bekymret for at supportere vil møtes i hopetall på pub i stedet for på stadion, hvis kampene i England går for lukkede dører. Pubkulturen står sterkt i England.

Kan koste dyrt

Det har allerede blitt innført strenge regler i forkant av flere europeiske kamper denne uka. Storkampene mellom PSG-Borussia Dortmund og Barcelona-Napoli vil blant annet gå for lukkede dører. Det vil heller ikke bli holdt pressekonferanser verken før eller etter førstnevnte kamp.

Spill for lukkede dører er også en trend i Hellas og Frankrike.

Hvis ikke alle kampene i Premier League blir spilt, enten som normalt eller bak lukkede dører, er det umulig å se for seg hvordan sesongen kan avsluttes. Topp 4, øvrig Europa-cup, nedrykk og opprykk er på ingen måter avgjort.

Så hvordan skal sesongen avgjøres ved avlysning? Starte inneværende sesong på nytt etter sommeren? La resultatet bli stående slik det er? Spørsmålene er mange - svarene er få.

I engelsk fotball er det mer penger på spill en noen andre ligaer i verden når det gjelder nedrykk/opprykk. Den finansielle biten kan derfor bli katastrofal for klubben(e) som blir offer for en avlysning. Det er også lett å se for seg at det vil bli rettssaker og tvister som følge av en annullering eller avlysning.

Det vil også koste dyrt hvis klubber må spille hjemmekamper for lukkede dører. Juventus tapte blant annet rundt 30 millioner kroner på at kampen mot Inter gikk uten tilskuere. For mindre klubber i Premier League betyr inntektene i forbindelse med kamp mye.

Det faktum at Liverpool i teorien kan bli kåret til Premier League-mestere bak lukkede dører uten fans på stadion er en bagatell i forhold til det store skrekkscenarioet.

Engelske myndigheter frykter ifølge Insider at hele ligaen annulleres dersom noen av spillerne i Premier League får coronaviruset. Premier League har en stolt kultur og det vil sitte langt inne å avlyse sesongen.

I 2011/12-sesongen bestemte Egypts fotballforbund seg for å avlyse de resterende kampene i landets øverste liga. Det skjedde måneden etter tribunebråket i Port Said som krevde 74 menneskeliv. Egypt har avlyst den øverste ligaen fire ganger i moderne tid.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at det vil skje i England, men det kan ikke utelukkes.

Hele Norges coronakart