Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morten P's corona-dagbok (1)

Liverpools tittel betyr ingenting

13. mars 2020 vil for alltid bli husket som dagen da et virus sendte idretten i dvale. Og skrudde av lyset.

LIVERPOOL ER STENGT: Liverpools legendariske manager Bill Shankley (1913-1981), på sokkel foran verdens kanskje mest berømte tribuneseksjon, The Kop, sa en gang at fotball er viktigere enn liv og død. I Liverpool er det mange som føler det sånn. Og blir Premier League-sesongen 2019/2020 skrotet som et resultat av coronaviruset vil det være ulidelige for Liverpool-fans verden over. Stadig flere tror det blir utfallet. Foto: Reuters/NTBScanpix
LIVERPOOL ER STENGT: Liverpools legendariske manager Bill Shankley (1913-1981), på sokkel foran verdens kanskje mest berømte tribuneseksjon, The Kop, sa en gang at fotball er viktigere enn liv og død. I Liverpool er det mange som føler det sånn. Og blir Premier League-sesongen 2019/2020 skrotet som et resultat av coronaviruset vil det være ulidelige for Liverpool-fans verden over. Stadig flere tror det blir utfallet. Foto: Reuters/NTBScanpix Vis mer

COVID-19! FEM bokstaver og et tosifret tall. Det var alt som skulle til for å sende idretten i dvale. Et virus som ikke søker visa, men som smitter uten hensyn til kontinent, land, religion, hudfarge, sport, politisk ståsted og legning.

Et virus som gjorde en kinesisk epidemi til en global pandemi på et par måneder.

I LØPET AV noen timer torsdag 12. mars 2020, etter et ganske meningsløst forsøk på å la smitte- og karantenefrie lag spille første kamp i åttendedelsfinalen Europa League, gikk det plutselig opp for verden, inkludert UEFA, at du ikke kødder med Covid-19.

Det lar seg ikke stenge ute.

Det kjenner ingen grenser.

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

MED NOEN FÅ ignorante unntak, der statsministeren i Storbritannia sammen med det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og sykkelløpet Paris-Nice oppførte seg som om Covid-19 var en helt vanlig forkjølelse, gikk brorparten av alle sportslige aktiviteter i det som på moderne norsk nå heter en lock down. Her hjemme ble vi ikke bare oppfordret til ikke å drive idrett, med hjemmel i smittevernloven av 5. august 1994 sto helseministeren på Statsministerens kontor og sa det var forbudt.

Fotballkampen vi har gledet oss til i mange måneder – Norge-Serbia på Ullevaal stadion 26. mars – var med andre ord ikke lenger en trist framtidsutsikt uten tilskuere.

12. mars 2020 ble den forbudt ved lov.

OG GODT ER det. Store idrettsarrangementer uten publikum er meningsløst. Det så du i Holmenkollen. Det så du i Paris. Det fikk du høre da Erling Braut Haaland satte ord på Champions League-kampen på Parc des Prince.

– Helt forferdelig, sa Dortmund-spissen.

PSG-Dortmund var et av mange liksomforsøk på å holde liv i noe som ikke gir mening uten publikums entusiasme og engasjement.

Det er nemlig ikke TV, sponsorer, penger og store stjerner som først og fremst puster liv i idretten.

Publikum er idrettens respirator.

CORONA-SVAR: Marie (14), Anine (12), Jenny og Jonas (11) om hva de synes om statsministerens pressekonferanse for barn. Foto: Privat Vis mer

IBU SKJØNNER IKKE det selv om forrige helgs konkurranser gjorde den tsjekkiske skiskyttermetropolen Nove Mesto til en spøkelsesby. Uavhengig av alle internasjonale grep, som om verden hadde stått stille den siste uka, dro de videre til en ny spøkelsesby, Kontiolahti i Finland, og kjørte fullt program der også.

Man skulle nesten tro Boris Johnson, og ikke svenske Olle Dahlin, var president i det internasjonale skiskytterforbundet.

Det internasjonale sykkelforbundet har for øvrig også sett ut som om det har vært styrt fra Downing Street 10.

DA AMERIKANSK IDRETT fikk påvist en positiv prøve, basketspilleren Rudy Gobert i Utah Jazz, begynte dominobrikkene umiddelbart å falle på det andre siden av Atlanteren. NBA (basket), NHL (Ishockey), MBL (baseball) MLS (fotball), ATP (tennis), PGA (golf menn), LPGA (golf kvinner) og alle college-idrettene i sesong – i løpet av et døgn var amerikansk idrett i dvale på ubestemt tid. Sport uten publikum var ikke et tema i USA, fordi profesjonell idrett uten fulle hus ikke gir noen mening.

Virksomheter som sysselsetter titusener og omsetter for milliarder ble stoppet i løpet av 24 timer.

Mens president Trump skyldte på EU, innførte innreiseforbud og sa at Covid-19 var noe USA var blitt påført av andre, tok idretten ansvar og stengte butikken.

FREDAG 13. MARS, etter massiv kritikk, gikk alvoret endelig opp for engelske myndigheter. Da ble også Premier League satt på vent, foreløpig til 3. april, sammen med alle andre ligaer i Europa. Og da blir spørsmålet, hva nå?

Hva i helvete skal vi finne på nå?

BRASIL: Det er fotballen i Brasil som vekker oppsikt i idrettsverden for tiden. Både munnbind og slåsskamper skaper store overskrifter. Video: Rødt Kort. Vis mer

SELV OM LIVERPOOL-LEGENDEN Bill Shankley sa noe annet – at fotball ikke handler om liv eller død, det er mye viktigere enn som så – vet vi at det ikke er sant. Selv om vi ikler oss våre lands farger, våre klubbers farger, skriker, hoier, banner, hater, fordømmer og innimellom også mister litt nattesøvn – det kommer til å gå bra. Men selv om vi skjønner at idrett ikke er på noens prioriteringsliste akkurat nå, så betyr det ikke at vi ikke kan savne det.

Blant Liverpools trofaste sitter jeg med en følelse av at det å miste sesongavslutningen 2020, må føles som å miste et lem eller et indre organ.

SPEKULASJONENE ER DET vi har nå. Sammen med frykten og skadefryden de mange forslagene og ønskene representerer. I Amerika har LeBon James foreslått å avlyse NBA 2020. På West Hams kontorer i London har Karen Brady sagt det samme om Premier League.

Hva det betyr for Liverpool-familien, kan du tenke deg selv.

Det er ikke til å holde ut.

MEN SÅNN KAN det fort bli. Fordi det er den eneste mulige løsningen. Verden synes ikke å skulle komme på bedringens vei med det første. Det blir snarere verre før det blir bedre. Og da spiller det dessverre ingen rolle om Liverpool leder med 25 poeng og de facto kan bli seriemestere om to runder.

Alle de andre lagene i det engelske ligasystemet må også tas hensyn til.

Nedrykk, opprykk og plassene i Europa handler om så uendelig mye mer enn en tittel som ikke er vunnet på 30 år.

I MANGEL AV en bedre beskrivelse, det er helt sykt. Men så er også verden syk. Og i en syk verden er det bare kraftig medisin som gjelder.

Jeg vet Liverpool-fansen er uenig, men der vi er nå betyr Premier League-tittelen null og niks.

PS! Vær rolig, pass på helsa og ikke tro på alt du hører. En pandemi blir fort en infodemi, med alt det medfører av fake news. Men lytt til helsedirektøren.

Han sier det helst som det er.

Hele Norges coronakart