<strong><div><br></div><div>HIT, MEN IKKE LENGER:</strong> Daniel-André Tande venter på hoppkompisene ved utøverhotellet etter trening i Lahti. Innenfor er det et sett med regler de må følge. Foto: Bjørn Langsem</div>

HIT, MEN IKKE LENGER: Daniel-André Tande venter på hoppkompisene ved utøverhotellet etter trening i Lahti. Innenfor er det et sett med regler de må følge. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

Ski-VM i Lahti

Livet bak veggene i Norges VM-camp: - Jeg har aldri sett det før

Tande forteller: - Har ikke lyst til å være den som gjør langrennsløperne dausjuke. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LAHTI (Dagbladet): Her er Daniel-André Tande (23) på vei inn til VM-campen utenfor Lahti. Media slipper ikke inn. Skrekken er sykdommer. Og derfor tas det forholdsregler.

- Jeg har aldri sett det før, så mye antibakterielle midler. Men jeg skjønner at det må være sånn. Det er viktig å desinfisere seg selv, sånn at bakterier ikke sprer seg, sier Tande, Norges beste skihopper.

- Blir du syk, hopper du litt dårligere. Men det har ikke like mye å si som i langrenn. Hopperne har ikke lyst til å være dem som gjør at langrennsløperne ligger dausjuke. Derfor følger vi de samme reglene som dem. Vi respekterer at de vil ha det strengere enn oss.

Les også: Drama i bakken. Holdt på å vrake Tande

25 kilometer

Vi har kommet til dag åtte av VM. I over ei uke har utøverne fra langrenn, hopp og kombinert bodd i samme VM-camp i Vierumäki - 25 kilometer fra Lahti i Finland.

Og det er ikke bare nordmennene som er her. 1400 deltakere fra 60 land bor i landsbyen som er bygd for toppidrett.

- Norge har tre etasjer i en bygning. Det er ikke et hotell med vanlig resepsjon. Det likner mer på leiligheter, forteller Bjørn Einar Romøren, mediesjef for hopperne.

<strong>PRESSEKONFERANSE:</strong> De norske hopperne med trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen holdt pressekonferanse tirsdag. Der ble besvimelsen til Johann André Forfang et hett tema. Fra venstre: Bjørn Einar Romøren, Clas Brede Bråthen , Alexander Stöckl,  Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas  Stjernen , Johann André Forfang, Anders Fannemel og  Tom Hilde.  Foto:  Bjørn Langsem&nbsp;
PRESSEKONFERANSE: De norske hopperne med trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen holdt pressekonferanse tirsdag. Der ble besvimelsen til Johann André Forfang et hett tema. Fra venstre: Bjørn Einar Romøren, Clas Brede Bråthen , Alexander Stöckl, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen , Johann André Forfang, Anders Fannemel og Tom Hilde. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Ingen fra media slipper til på innsida av leiren. Når Dagbladet spør Romøren om vi kan komme inn og ta et bilde, svarer han at det ikke går. Isolert sett er det ikke noe problem for hopperne. Men langrennsløperne er livredde for smitte.

Sein frokost

Hvordan er så livet på innsida av campen?

Tande forteller at han står opp i 10-tida. Finland ligger én time foran Norge, så strengt talt har han klokka 09.00 i kroppen.

- Vi spiser i en felles sal. Vi har med mye mat fra Norge, blant annet brunost og brød. Vi kan spise når vi vil. For langrennsløperne er det viktig med riktig inntak av grøt før de skal konkurrere. Grøt er kjekt for oss også, vi som konkurrerer til «unormale tider».

Utøvere fra samme grener sitter stort sett sammen. Tande forteller at han er «dårlig på navn», men at han har snakket med langrennsløper Niklas Dyrhaug. I tillegg til felles matsal, møtes utøvere foran TV-en når andre utøvere er i aksjon.

Tande bor på rom med Tom Hilde. I naborommet bor Anders Fannemel og Robert Johansson.

Snakker skitt

- Det er nesten som et firemannsrom, forteller han.

- Vi spiller ikke så mye kort. Men vi hører mye på musikk og snakker skitt. Det er koselig det også. Tom Hilde er veldig morsom å være på tur med. Han kommer med mange vittigheter. Når han og Fannemel slår seg sammen, blir det veldig mye latter.

<strong>BASE:</strong> Daniel-André Tande innrømmer at mye av tida går med til å snakke skitt. Foto: Bjørn Langsem
BASE: Daniel-André Tande innrømmer at mye av tida går med til å snakke skitt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I campen er det fasiliteter for all mulig slags trening.

- Vi har teknikkøkt klokka 12.00. Deretter spiser vi lunsj før vi drar til bakken. Det er det samme hver dag, forteller Tande.

Dårlig start

23-åringen kom på 15. plass i normalbakkerennet. I miks lagkonkurranse endte Norge som nummer fem. Det er en solid nedtur for Tande, som ligger på tredjeplass i verdenscupen. Han trivdes ikke spesielt godt i den lille Lahti-bakken.

- Jeg gleder meg til å fortsette prosessen jeg har startet på. I miks lagkonkurranse klarte jeg å slippe kontrollen. Jeg dunket til.

Målet er gull i stor bakke torsdag, selv om han ikke fant ut av bakken tirsdag kveld. Problemet er at nordmannen ikke har stått på pallen siden midten av januar. Pilene peker nedover. Men ingenting snur så fort som i hopp.

Basen i Vierumäki skal sørge for at han er best mulig rustet før slagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer