Skjebnemåned venter for Sondre Turvoll Fossli

Livet etter hjertestansen: Tør ikke løpe alene

Livet etter hjertestansen er snudd på hodet for langrennsprofilen Sondre Turvoll Fossli. Løpeturer alene i skogen og bilkjøring må han holde seg unna. I oktober avgjøres framtida hans.

LIVET SNUDD PÅ HODET: Sondre Turvoll Fossli kan verken løpe turer alene i skogen eller kjøre bil etter hjertestansen i august. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIVET SNUDD PÅ HODET: Sondre Turvoll Fossli kan verken løpe turer alene i skogen eller kjøre bil etter hjertestansen i august. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Bare 18 år gammel spurtet Sondre Turvoll Fossli inn til NM-sølv bak Eirik Brandsdal i Voss i 2012.

Å være nest best i Norge som en 18 år gammel langrennsløper er svært, svært sjeldent.

Til sammenlikning var Petter Northug 20 år gammel da han som et unikt supertalent slo gjennom for fullt i NM i 2006.

Johannes Høsflot Klæbo var også 20 år gammel da han slo gjennom på seniornivå med seier på Beitostølen i november 2016.

Da Turvoll Fossli var 22 år gammel vant han sin første verdenscupseier, i Kuusamo i november 2015, like foran nevnte Brandsdal og Northug.

Dermed kunne sprinttalentet ikle seg den gule ledertrøya i verdenscupen for første gang.

Skjebnemåned

I oktober får den nå 26 år gamle landslagsløperen beskjed om han kan fortsette som langrennsløper eller om han må legge opp etter hjertestansen som snudde livet hans på hodet i august.

- Det er oktober som blir skjebnemåneden for min del. Da skal jeg ta en del prøver. Nå avventer jeg alle store avgjørelser om framtida og skikarrieren. Det er best å komme seg rent fysisk først før jeg gyver løs på de store spørsmålene. Men det finnes håp, forteller Sondre Turvoll Fossli til Dagbladet.

VERDENSTOPPEN: Sondre Turvoll Fossli vant sin første verdenscupseier i 2015 foran Eirik Brandsdal og Petter Northug. I oktober avgjøres det om han kan fortsette karrieren eller ikke.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VERDENSTOPPEN: Sondre Turvoll Fossli vant sin første verdenscupseier i 2015 foran Eirik Brandsdal og Petter Northug. I oktober avgjøres det om han kan fortsette karrieren eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å svare på hvor stor sannsynligheten er for at jeg kan fortsette som langrennsløper. Jeg skal gjøre noen flere tester med overleger i oktober. Jeg får rett og slett se da og ta en avgjørelse etter hvert. Det er ennå kort tid siden det skjedde. Det gjelder å lande litt.

- Jeg har fått dosen min nå

Han har vært uheldig i mange år med store ryggproblemer og operasjoner som har satt det unike supertalentet i sprintlangrenn tilbake ved flere anledninger.

- Det har vært en del trøbbel gjennom årene. Det har vært litt i overkant. Jeg har fått dosen min nå, håper jeg. Men jeg kan ikke styre det. Ting skjer. Jeg håper det gjør at jeg vokser som person, sier 26-åringen.

Han var selv sjåfør i egen bil da han ble rammet av hjertestans i august.

Takk og lov satt samboeren og kjæresten Henriette Mork ved siden av og reddet langrennsprofilen da hjertet stoppet.

Sammen med en forbipasserende syklist som kunne hjerte- og lungeredning fikk de liv i Turvoll Fossli igjen før han ble fraktet til Oslo universitetssykehus.

YDMYKER NORSK REPORTER: Se hvordan det gikk da den slovenske muskelbunten Eva Urevc konkurrerte mot programleder Øyvind Godø i styrkeøvelsen "dips". Vis mer

Én måned seinere er ettervirkningene flere for 26-åringen fra Hokksund:

Turvoll Fossli har begynt å trene litt igjen, men trener foreløpig der det er andre folk tilstede.

Han løper ikke alene i skogen, slik situasjonen er nå.

Mistet førerkortet

Han fikk også førerkortet inndratt etter hjertestansen som rammet ham mens han kjørte bil, av hensyn til helsetilstanden og risikoforebygging.

Turvoll Fossli vet ikke når han eventuelt kan få førerkortet tilbake og lar kjæresten Henriette være sjåfør på ubestemt tid.

- Jeg mistet lappen, ja. Jeg er usikker på hvor lenge, egentlig. Så nå er det dama som kjører, forteller Turvoll Fossli til Dagbladet.

Om treningsoppstarten sier han:

- Når det gjelder trening prøver jeg å gjøre det blant folk, som på treningssenteret. Jeg løper ikke alene i skogen nå og vil ikke gjøre det på en stund. Det vil ta litt tid før jeg gjør det igjen. Det føles ikke naturlig ut, sier langrennsprofilen.

- Tiden etter hjertestansen har vært spesiell. Livet blir snudd på hodet. Det er rett og slett et helt annet liv for en periode. Det er spesielt, men jeg skal klare å takle det.

Enorm støtte fra langrennsstjerner

Støttemeldingene har vært mange fra både lagkamerater og konkurrenter etter hjertestansen.

- Jeg har fått mye støtte. Veldig mye. Det har vært veldig bra. Jeg har fått mange meldinger og telefoner fra kompiser, lagkamerater og alt mulig. Til og med noen konkurrenter. Det er hyggelig, sier Fossli.

Tidligere har skiprofiler som Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, Charlotte Kalla, Jørgen Brink, Jørgen Aukland og Oddvar Brå opplevd hjerteflimmer.

Også Johan Olsson, Kikkan Randall, Simen Østensen og John Kristian Dahl har vært utsatt for hjertetrøbbel.

Ikke den eneste

Alvorlighetsgraden av hjertestans er imidlertid betydelig større.

Toppsvømmeren Alexander Dale Oen døde av hjertestans i 2012.

Skiløper Ida Eide (30) døde etter hjertestans under et mosjonsløp i fjor.

Fotballprofilen Ståle Solbakken fikk hjertestans på en trening med F.C. København i 2001, men han fikk raskt hjelp av klubblegen og kom unna hendelsen uten skader.

I 2011 stoppet hjertet til Branns-spiller Carl-Erik Torp å slå under en kamp mot Sogndal. Han fikk umiddelbart legehjelp og klarte seg godt fra den dramatiske situasjonen.

- Tror du hjerteproblemene har sammenheng med hard trening og belastning?

- Det er vanskelig å si. Ofte når sånne ting skjer med folk som er litt i media, blir det slått opp. Om det gjelder flere idrettsutøver enn normale folk, er jeg usikker på.

- Hvordan er formen din nå?

- Det er langt unna formen jeg var i før hjertestansen. Jeg kjenner at trening er ferskvare, men det er absolutt godkjent. Jeg har noen medisiner jeg går på og har fått beskjed om å holde det på enkelt og rolig nivå. Jeg tror det blir mye rolig trening framover, så får vi se hva framtida bringer.