FORSØKT GJENOPPLIVET: Denne mannen mottok i kveld hjelp av fransk politi. Tilstanden hans er foreløpig ikke kjent. Foto: Scanpix
FORSØKT GJENOPPLIVET: Denne mannen mottok i kveld hjelp av fransk politi. Tilstanden hans er foreløpig ikke kjent. Foto: ScanpixVis mer

Livløse supportere i Marseilles gater etter grusomme sammenstøt: - Det er forferdelige scener

UEFA kan sanksjonere mot England og Russland.


(Dagbladet): Deler av den idylliske havnebyen Marseille er forvandlet til en krigssone hvor supportere fra England og Russland utkjemper et blodig slag.

Fransk opprørspoliti har forsøkt å kontrollere engelske hooligans siden torsdag. I ettermiddag nådde volden avskyelige høyder. Videoer som sirkulerer på sosiale medier viser blant annet bilder av mennesker som sparker og kaster stoler i hoder på forsvarssløse personer. Ifølge Sky Sports er over 20 stykker fraktet til sykehus, to av dem med livstruende skader.

- Det er forferdelige scener. Vi er veldig tett på det og det preger oss, sier TV 2-ekspert Petter Myhre som er i Marseille.

Kan få sportslige konsekvenser

Det sportslige kommer naturligvis i annen rekke når det er snakk om menneskeliv som kan gå tapt, men landslagene til England og Russland må likevel ta innover seg at de risikerer å bli straffet av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) som tidligere i kveld gikk ut og fordømte voldshandlingene. I turneringsreglementet til EM står det nemlig at de nasjonale forbundene er ansvarlige for supporternes oppførsel.

De norske profilene Brede Hangeland, Erik Thorstvedt og Ronny Deila har alle opplevd den britiske kulturen på nært hold. I TV 2s EM-studio forklarer samtlige at de er lei seg over de grufulle bildene fra Frankrike.

- Det er trist. Dessverre skjer det gang på gang, og ofte er det engelske fotballpøbler som er innblandet. La oss håpe det er siste gang i et mesterskap vi ser dette, sier Hangeland.

Den tidligere Fulham- og Crystal Palace-spilleren mener oppførselen ikke kjennetegner engelske supportere lenger.

- Det er jo ikke normalt. Heldigvis så har Premier League endret seg de siste tiårene. Det er tilnærmet null tribunevold i England nå, men det er tydelig at noen har ventet på å få utløp for det vi ser nå.

- Det er trist

Thorstvedt, som bodde sju år i London fra 1989 til 1996, mener brutaliteten må bli slått hardt ned på.

- Man må bare ta det før det vokser seg til noe enda større enn det vi ser her. Det blir som en stammekrig der og da, og det er veldig dumt når den stammekrigen ikke kan foregå ute på banen hvor den er ment å foregå, sier Thorsvedt.

Deila påpeker at mange timer med alkoholinntak trolig er en av hovedgrunnene til bråket.

BLODIGE SLAGSMÅL: Bildene fra Marseille viser livløse personer liggende på gata. Foto: Scanpix
BLODIGE SLAGSMÅL: Bildene fra Marseille viser livløse personer liggende på gata. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er trist. Det er en promille som er utfordringen her. 99 prosent er flotte supportere, men det er millioner av supportere her. Det er noen av dem som reiser ned bare for å lage bråk. Det er trist og forferdelig å se på.

KASTER STOLER: Det er kaos i deler av Marseille. Foto: Scanpix
KASTER STOLER: Det er kaos i deler av Marseille. Foto: Scanpix

Vis mer