Livredd for å bli stjerne

KOBE (Dagbladet): I forkant av Frankrike-VM annonserte dekkgiganten Pirelli med Ronaldo i en slags Jesus-skikkelse som så ned på verden fra Sukkertoppen i Rio. Er reklamebyråene fortsatt av samme oppfatning, har England funnet sin perfekte antikrist i Nicky Butt.

Morgendagens lille finale mellom Brasil og England i Shizuoka nærmer seg nå den totale galskap i forhåndsanalyser, taktiske vurderinger og media-hype. Det er til de milde grader en stor fotballkamp at du knapt kan be om et glass vann uten å havne i en eller annen entusiastisk form for ball-prat. Og midt oppe i alt dette står en liten kar som har gått gradene under Sir Alex Ferguson i Manchester United, og som nå har fått som hovedoppgave å være den motgiften England trenger for å kunne stoppe Brasils tre R-er - Ronaldo, Rivaldo og Ronaldinho.

Og ser på skoa sine.

Nicky Butt - nå utpekt, geni-erklært og merket som hjertet i Sven-Göran Erikssons defensivt trygge England - er nemlig det lengste du kommer unna en fotballhelt. Og grunnen er enkel - han vil ikke være det. For etter bare minutter i rampelyset blir den lille midtbaneterrieren blendet og ukomfortabel.

Og så snur han seg vekk, ser ned og forsvinner inn i seg sjøl.

Hylles fra alle kanter

Men der får han ikke lov til å være, ikke lenge, og i hvert fall ikke nå, bare en dag før England møter Brasil i VMs kvartfinale. Etter de siste to ukenes revolusjonering av mannen som i grove trekk har spilt sin fotball gjennom å være innhopper for Roy Keane når han er utilgjengelig for United, og hvis landslagsminutter stort sett har vært avhengig av statusen på Steven Gerrards lårmuskel, handler nemlig veldig mye helt plutselig om Nicky Butt. Og lovordene kommer fra alle kanter - både fra Sir Alex på galoppbanen Ascot utenfor London, fra Sven-Göran Eriksson og fra midtbanemakker Paul Scholes.

Bare for å nevne noen få.

Sånn at det ikke blir bok ut av det.

- Mange ser ut til å være overrasket over det han har gjort, sier Paul Scholes. - Vi som kjenner Nicky er det ikke. Han har alltid vært en glitrende fotballspiller. Den eneste forskjellen er at det nå ser ut til å ha gått opp for folk.

- Nicky har vært Englands stjernespiller og jeg er henrykt på hans vegne, sier United-boss Ferguson. - Han er en spiller som virkelig trenger all rosen etter mange år i skyggen av de andre.

Alle treneres drøm

Og det var i skyggen han skulle vært, nå også, om ikke Steven Gerrard hadde blitt skadd. Men ingen savner Liverpools dyktige midtbanespiller i dag. For Nicky Butt har gjort som han har for vane - stått fram og tatt ansvar.

I kampene.

- Han har vært ekstremt viktig for oss, sier Sven-Göran Eriksson. - Nicky Butt er en type spiller alle trenere drømmer om.

Men gutten sjøl har problemer med sin nye stjernestatus. Og derfor benekter han den så godt han kan. Og synes rosen som kommer hans vei er ufortjent. Og litt forunderlig.

- Én kamp gjør ingen til stjerne, sier Nicky Butt og tenker på hyllesten han fikk etter å ha utradert United-kollega Juan Veron mot Argentina. - Alle kan spille godt slik jeg gjorde det i det ene kampen. Og derfor kan jeg ikke si at jeg er den beste spilleren England kan bruke i den posisjonen jeg spiller. Det vil bare være dumt.

Maner til forsiktighet.

Optimismen hjemme i England og i den engelske troppen her borte - den David Beckham heiste til topps i alle øyas flaggstenger da han ba spillerne om å se hele veien mot VM-trofeet - heller ikke den har smittet av på Nicky Butt. Isteden maner han til forsiktighet.

- Da vi møtte Argentina visste vi at vi kunne slå dem. Jeg tror ikke noen tenker sånn foran kampen mot Brasil. Og i hvert fall ikke ennå - ikke før vi sitter i garderoben og gjør oss klare til kampen. For meg er det for drøyt å snakke om at vi skal vinne VM.

Fordi:

- Kampen er enorm, sier Nicky Butt. - Og Brasil er annerledes enn Argentina i sin spillemåte. De er langsomme i oppbyggingen for så å eksplodere. Vår jobb blir å prøve å dra dem ut for deretter å komme bak forsvaret deres med den farten vi har på topp.

Paul Scholes spiller høyst sannsynlig ved siden av Nicky Butt sentralt på midtbanen. Det er Nicky Butt glad for. De kjenner hverandre jo som hånd i hanske. Og de vet hva det handler om - R-ene må stoppes.

Det som verden kaller «The beautiful game» må stoppes med alle midler.

DRØMMESPILLER: - Nicky Butt er en type spiller alle trenere drømmer om, sier Englands landslagssjef Sven-Göran Eriksson. Selv vil Manchester United-spilleren snakke minst mulig om seg selv.