Thea Stjernesund

- Livredd for det

Thea Louise Stjernesund tok grep før fjorårssesongen og plutselig begynte resultatene å komme. Likevel er hun nervøs for at hun skal falle tilbake til gamle uvaner den kommende sesongen.

TOK GREP: Thea Louise Stjernesund ønsker å gjenskape og forbedre fjoråret. Foto: Annika Byrde / NTB
TOK GREP: Thea Louise Stjernesund ønsker å gjenskape og forbedre fjoråret. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

- Hun utklasser Mikaela Shiffrin, utbrøt Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim da Thea Louise Stjernesund så godt som sikret OL-bronse i lagkonkurransen i parallellstorslalåm.

Det var høydepunktet i en alpinsesong som ble en opptur for den norske 25-åringen. I tillegg til OL-bronsen forbedret hun seg kraftig i verdenscupen og ble topp 15 i storslalåmcupen.

Før oppkjøring til en ny sesong forteller hun om grepene hun tok for å forbedre resultatene, frykten for at det ikke ville fungere og hvorfor hun er livredd for at resultatønsket skal ta over.

SMIL DU HAR TATT OL-BRONSE: Thea Stjernesund viser fram medaljen etter bronsen i Kina. Foto: Torstein Bøe / NTB
SMIL DU HAR TATT OL-BRONSE: Thea Stjernesund viser fram medaljen etter bronsen i Kina. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Jobbet bedre - ikke hardere

Den unge romerikingen snakker om små, men effektive grep når hun forklarer fremgangen. Hun fokuserte mindre på at alt skulle være perfekt og jobbet mer med det mentale.

- Jeg skjønte at jeg ikke kunne fortsette i det samme sporet og bare trene enda hardere og enda mer. Det var visse ting som måtte forandres litt, forteller Stjernesund til Dagbladet.

Og løsningen lå ikke i tøffere og lengre treningsøkter.

- Jeg føler ikke at jeg jobba noe hardere eller mer, jeg jobba bare bedre. Jeg alltid trent kroppen min masse, skikjøring og fysikken og alt det der, men jeg har egentlig glemt å trene den viktigste delen: Hodet.

Å bli mindre perfeksjonist og stole mer på seg selv var blant endringene.

- Jeg pleide satte standarden høyere enn noe annet og det var ikke vits. Det var utrolig utmattende fordi jeg aldri fikk gitt meg selv selvtillit. Jeg kunne trene så hardt jeg ville og jeg kunne fortsatt spørre meg selv om det var bra nok. Trente jeg hardt nok? Trente jeg godt nok?

I AKSJON: Stjernesund i første omgang under damenes slalåm i OL i Kina. Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB
I AKSJON: Stjernesund i første omgang under damenes slalåm i OL i Kina. Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB Vis mer

Effektivt grep

Og gjorde hun en feil på trening, så var det bare å fortsette. Alt måtte ikke være perfekt. Om en sving ikke var ideell, så betydde ikke det at runden var tapt.

Selv på barmarkstreningene i sesongoppkjøringen fulgte Stjernesund den tankegangen. Feilet hun på et element i hinderløypa skulle hun ikke stoppe opp og gå tilbake. Hun skulle bare fortsette.

Et enkelt, men effektivt grep, forteller bronsevinneren fra OL. I ettertid har det også vært litt irriterende å se tilbake på innrømmer hun.

- Det er så provoserende at jeg brukte all tida på å gjøre det. Men kanskje vil den tida gi meg noe tilbake i fremtida. Det håper jeg også, sier hun og fortsetter:

- Man skal ikke le av det, men det er litt morsomt at man ikke har oppdaga de tingene tidligere. Og hvor tydelig det er for meg å se nå, sier Stjernesund.

- Redd for å være for desperat

Men hun var oppriktig nervøs før den forrige sesongen for om det skulle fungere, men det gjorde det.

- Nå fikk jeg bekreftelsen på det at jeg kan stole på planen min. Vi fikk bekreftelse på at den retningen vi gikk var riktig.

OFFENSIV: Thea Stjernesund vil flere ganger på pallen neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB
OFFENSIV: Thea Stjernesund vil flere ganger på pallen neste sesong. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Nå skal 25-åringen fortsette med suksessformelen.

- Jeg har lyst til å få mer stabilitet i prestasjonene mine. Så det ikke er en 6. plass og så en 19. plass. Målet er å være jevnt der oppe, sier Stjernesund før hun nærmest advarer seg selv:

- Så må jeg passe på at resultatønsket ikke tar over. Jeg er livredd for det, fordi jeg har sett hva som skjer når det tar over.

- Du er livredd for det?

- Ja, på en måte. Det høres helt teit ut. Man kan kanskje si at jeg er redd for å være for desperat på å få det til, sier Stjernesund.

Hun forklarer videre:

- Desperasjonen blir så stor fordi jeg ønsker det så fælt. Det er egentlig bra, men jeg må tørre å holde igjen. Så syntes jeg det er vanskelig å vite når jeg skal gjøre det og ikke gjøre det. Det har alltid vært et trygt valg å bare kjøre på, men det er ikke alltid det rette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer