Livredde for skjult doping på restauranter

Norske OL-håp nektet å spise kinesisk mat.

NEKTER Å SPISE KINA-BIFF: Iver Horrem og partner Geir Eithun måtte ta med egen norsk mat til Kina i frykt for doping i den lokale maten. Foto:  Joe Scarnici/Getty Images/AFP
NEKTER Å SPISE KINA-BIFF: Iver Horrem og partner Geir Eithun måtte ta med egen norsk mat til Kina i frykt for doping i den lokale maten. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFPVis mer

(Dagbladet): Den norske sandvolleyballduoen Iver Horrem og Geir Eithun ble nylig nummer 25 i en turnering i Kina og det ble ingen kjempeopplevelse for de rutinerte idrettsprofilene.

- Turneringene i Kina er det desidert verste stedet vi besøker. Nå har vi vært der to uker i mai og en uke nå. Det er rett og slett litt vanskelig å forholde seg til forskjellene fra den kulturen vi vanligvis lever i, sier Horrem til Dagbladet.

Spesielt maten er et problem.

- Alle utøverne jeg kjenner til har alltid med seg egen mat til Kina. Det er fordi vi ikke stoler på kvaliteten på blant annet kjøttet som blir servert, sier Horrem.

Frykter doping I oppkjøringen til London-OL i fjor nektet et kinesisk volleyball-lag å spise kjøtt mens de konkurrerte utenfor de store byene i hjemlandet, ifølge The Australian. Det endte med at de nærmest sultestreiket i tre uker i frykt for det lokale kjøttet. Tidligere hendelser har vist at kjøtt i Kina har inneholdt stoffer som clenbuterol, som igjen kan føre til positive dopingtester.

- Det er klart jeg er livredd for å bli tatt for doping. Derfor kan vi ikke risikere å spise noe som vi ikke vet er hundre prosent rent, sier Horrem.

- Vi hadde med oss norsk mat for én uke. Å feile en dopingtest betyr slutten på karrieren. Turneringene vi spiller er ikke inne i de store byene - og utenfor byene kan det være veldig mange tvilsomme restauranter og butikker. Å måtte holde seg unna maten på tur går også ut over selve kvaliteten på oppholdet. For min del er mat også en sosial greie og derfor er ikke Kina blant favorittstedene å spille, sier Horrem.

I fjor fikk sandvolleyballspillerne beskjed fra Det internasjonale volleyballforbundet om å ikke spise kjøtt når de besøkte Kina.

SATSER MOT IL:  Iver Horrem og Geir Eithun avsluttet sesongen i Kina. Foto:   Joe Scarnici/Getty Images/AFP
SATSER MOT IL: Iver Horrem og Geir Eithun avsluttet sesongen i Kina. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFP Vis mer

- Vi tok med masse norske matvarer med proteiner. Som idrettsutøvere er vi avhengige av mat med godt næringsinnhold. Det er sjanseløst for oss å henge på de store kjedene som McDonalds og Pizza Hut som kanskje er mer sikre enn de små restaurantene, sier han.

Satser mot Rio Horrem og Eithun har hatt en god sesong og klatret 27 plasser på verdensrankingen i år. De avsluttet sesongen med en turnering i Kina i forrige uke.

Nå er de ranket som nummer 23 i verden og satser stort mot Rio-OL i 2016.

- Jeg føler egentlig det har vært en opptur og holder et bra nivå på spillet denne sesongen. Vi blir stadig bedre og håper at vi blir ennå bedre fram mot det store målet om OL, sier Horrem.

Tre norske lag deltok i verdenstouren i Kina: Cindy Treland/Janne Pedersen, Daniel Bergerud/Svein Solhaug og Iver Horrem/Geir Eithun.

NORSK MAT: Horrem tok med norsk mat til Kina. Det internasjonale volleyballforbundet fraråder spillere å spise kjøtt i Kina. Foto: Privat.
NORSK MAT: Horrem tok med norsk mat til Kina. Det internasjonale volleyballforbundet fraråder spillere å spise kjøtt i Kina. Foto: Privat. Vis mer